בחודשים האחרונים אנחנו טרודים מאוד מענייני קורנה, באופן שבו משרד החינוך מייעדע אותנו לגבי נהלים ואיך לא: לגבי האלה מתי מתחיל "החופש הגדול" במערכת נחינוך כולה, ובמערכת החינוך גיל הרך והחינוך המיוחד עד אחד כמה וכמה. כל זאת בצל תופעת/משבר בקורונה.
אנחנו חיים אפופים ברעשי רקע ומתח. אבל אין לשכוח שהבוקר יכולנו לצפות בישראל בין 7:30 ל9:30 בבוקר בליקוי חמה שנראה במקומותנו רק פעם בכמה שנים. הליקוי החלקי הבא בסדר גודל כזה צפוי בשנת 2027, ככל שאני מבינה. בשנה שבה ילדי הגנים יהיו כבר עמוק בתוך לימודי בית הספר היסודי ותלמידי כיתות א' וב' יעשו צעדים ראשונים לקראת החטיבה.
חשוב לזכו תמיד שילדים הם סקרנים מטבעם ומתענינים במה שקורה סביבם. ישנן תופעותת שהם מגלים בעצמם מתוך התבוננות.
למידע וצילומים לגבי ליקוי החמה יש לחשוף אותם וללעורר את סקרנותם. שהרי לא מדובר בתופעה שהם יגלו מתוך תצפיותיהם הישירות[וגם מסוכן להתבונן בשמש בעין חשופה]. באותה הזדמנות חשוב להסביר לילדים את הסיבה לליקוי. חשוב לקרוא עם הילדים טקסטים מידעיים ולהדגים להם באמצעות תנועה יחסית של השמש, כדור הארץ והירח את התופעה המענינת הזו שניתן לצפות בה רק פעם בכמה שנים.
"ליקוי חמה מתרחש כאשר הירח נמצא בדיוק בין כדור הארץ והשמש: הוא מסתיר את השמש ויוצר את המראה הייחודי של הליקוי שבו השמש "נאכלת" על ידי צל הירח עד שהיא הופכת לעיגול אפל – חור אפל בשמיים מעלינו."
היום, יום א' 21.6.2020 ניתן היה לצפות בישראל בליקוי חמה שבמהלכו יסתיר הירח כ-37% משטח השמש.
אני מצרפת צילום שצילם הבוקר החתן שלי, צלם חובב שנסע מוקדם להר איתן, ליד הסטף בדרך לירושלים כדי להימנע מעננות הבוקר הצפויה במישור החוף.
להלן אנימציה של ליקוי חמה מתוך הויקיפדיה.
אני מציעה לשאול את הילדים מה הם יודעים על ליקוי חמה? מה שמעו על התופעה הזו? אני די משוכנעת שחלק מהילדים "ינדבו " מידע על כך. רצוי לעורר דיון עם כל ילדי הגן והכיתה על התופעה וליידע את הוריהם שזה מה שנעשה.
סקרנות וידע מדעיים מטפחים סביב תופעות מעניינות שקורות בסביבה ובאמת חבל שלא ננצל גם בתקופה ההזויה שאנו נמצאים בה תופעות טבע מענינות. חשוב לטפח למידה על הסביבה ותופעות המתרחושת בתוכה בכלל וליקוי החמה שנחשפנו אליו הבוקר היא סוג של תופעה שכזה. הילדים הצעירים של היום יזכרו -אולי -את התנסותם בליקוי החמה בליקוי הבא בעוד כמה שנים. הם יזכרו זאת וימשיכו להתבונן במבט סקרני על העולם אם נדאג להקישב להם ולחשוף אותם לתופעות שבעין "חופשית" הילדים אינם מסוגלים לראות.
ילדים הם אכן סקרנים. הבעיה היא עם המבוגרים שמעודדים אותם להפסיק לשאול למה.
אומרים שמדענים נשארו "ילדים" שממשיכים לשאול למה.