"בראשית"-וההשראה החינוכית שמתלווה לתהליך הפיתוח והשיגור אל הירח

You are currently viewing "בראשית"-וההשראה החינוכית שמתלווה לתהליך הפיתוח והשיגור אל הירח

הפוסט נכתב יומיים אחרי הניסיון פורץ הדרך להנחית את החללית "בראשית" על הירח. ביום חמישי, 11.4.2019, מעט אחרי השעה 22:00 עקבנו בחוסר נשימה אחר ניסונה של "בראשית" לנחות על הירח ולהפוך את ישראל למדינה הרביעית שמצליחה לעשות זאת.

למסע המתוקשר המופלא של הגשושית בראשית אל הירח ערך חינוכי רב מכמה סיבות. מטרתה של הגשושית שפותחה על ידי העמותה SpaceIL הייתה לנחות על הירח ואגב כך להביא למה שקרוי "אפקט אפולו"-חינוך מדעי לדור שלם של ילדים וילדות שיעזו  להשתתף במגרש המדעי אסטרונומי. יש במיזם הבניה והשיגור של הגישושית הזמנה להשתתפות במשחק המדעי לקהל רחב של יזמים ומדעים.  הפרויקט נבנה מתחילתו כפרויקט חינוכי על ידי עמותת SpaceIL.  הרעיון הוגש כהצעה לתחרות של גוגל לונאר אקס פרייז להנחתת גשושית בלתי מאוישת על הירח. מדובר בפעם ראשונה שגוף פרטי ולא ממשלתי שולח חללית לירח. זאת ועוד, מדובר בסיפור של התמדה וסקרנות וגישה מדעית של יוזמי וממני המיזם. אף שההצעה לא זכתה בפרס של גוגל לונאר (אף חברה לא זכתה בפרס כי המגישים השונים לא עמדו בלוחות הזמנים) היזמים הישראלים התעקשו להביא את התכנון לידי ביצוע ומצאו לכך שותפים עסקיים הבכיר שבהם  איש העסקים מוריס קאהן . קאהן לא הסתפק בתרומה כספית, הוא חבר לשלושת היזמים הצעירים(יונתן ויינטראוב,כפיר דמרי ויאיר בש)  שתכננו את בראשית וליווה אותם במהלך שמונה וחצי השנים של התכנון ששיאם היה בשיגור של בראשית ביום חמישי האחרון לירח. דבריו של קאהן, נשיא SpaceIL' אחרי ההתרסקות של בראשית משמעותיים מאוד. ההעידוד שנתן לחוקרים והרמיזה על נכונות להשקיע בדגם הבא של בראשית משקפים אמונה באנשים, במחקר ובחינוך מדעי שמביא בחשבון תקלות וכשלונות.  במוצ"ש, 13.4.2019 הכריז קאהן, נשיא SpaceIL על כוונתו להמשיך לתרום למיזם החלל ולאפשר את  בנייתה של בראשית2 ושיגורה לחלל. מהתעשיה האוירית שהייתה שותפה בשיגור של בראשית1 נמסר שישתפו פעולה עם תכנון בראשית2. 

הערך החינוכי של המיזם קשור הן בתהליך הבניה והשיגור הלא שגרתיים והן בהתייחסות של המדענים מייד אחרי ההתרסקות של בראשית על הירח: למרות הכאב על התרסקותה של בראשית, כולם הדגישו את הההישג בהגעה לירח. היה בעיניי מרשים לראות איך נגשו העוסקים במלאכה  באופן מיידי לבדיקת נסיבות ההתרסקות. היה מרשים לא פחות לשמוע שיש דברים רבים שקשורים לנסיבות ההתרסקות שאינם ידועים להם ולא יוודעו בשל אובדן הקשר עם הגישושית. היה מרגש לראות את המחויבות להתחיל לבנות את בראשית2 באופן מיידי. במיזם בראשית הושקעות שמונה וחצי שנים של עבודה מאומצת. במשך שמונת השבועות האחרונים מאז שיגורה של בראשית הקדישה קבוצה גדולה של מהנדסים ומדענים מארגון SpaceIL ומהתעשיה האוירית את מירב זמנם למעקב צמוד אחרי בראשית ולשליטה במסלול תנועתה עד לעשרים וחמשת הקילומטרים האחרונים שלפני ההכנה לנחיתה על הירח. עבור ילדים, ילדות, נערות ונערים רבים בישראל ובעולם דרכי פעולתם של היזמים והמדענים ששותפים למיזם בראשית הם דוגמה אישית והזמנה לקחת חלק בפרויקטים מדעיים חדשניים.

את עשרים וחמשת הקילומטרים האחרונים למקום הנחיתה עשתה "בראשית" בצורה אוטונומית. היא החלה להאט במהירות ההתקרבות לירח, הספיקה לשלוח מה שנקרא בתקשורת "סלפי" עם הירח(ראו צילום למטה) ולבסוף המנוע הראשי הפסיק לפעול ואבד עמה הקשר. ההנחה היא שהיא התרסקה על הירח. הגיעה לירח אבל לא נחתה כמתוכנן.

התמונה האחרונה של "בראשית"

כמחווה למסע המרשים של בראשית נכללה בלוח ההמראות בנתב"ג, בין הטיסות המתוכננות,  הטיסה לירח.

לוח הטיסות בנתב"ג עודכן

ספר ילדים בעברית ובאנגלית בשם "בראשית החללית" שיצא לאור בשנת 2018 נכתב על ידי מייסדת   StellarNova ד"ר אמא, בעצם ד"ר יעל שוסטר מדענית שבמשך שנים רבות ראתה כמטרה את הנגשת המדע לילדים ולילדות. הספר הוא פרי שיתוף פעולה עם עמותת SpaceIL ואויר על ידי שנה רוטר קופר.

ספייס איי אל

הספר מוקדש "לחולמים הקטנים, לבנות והבנים שמעיזים, שמנסים, שנכשלים ומנסים שוב. לאלו ששואפים להגיע למקומות חדשים , רחוק מעבר לאופק. ולהורים שלהם, שנוטעים בהם את הביטחון שלא משנה אם יצליחו או יכשלו, תמיד יהיה להם מקום בטוח לנחות בו". הספר נכתב לפני השיגור של בראשית ולפני שהמחברת ידעה על התרסקותה על פני הירח. ההקדשה של הספר מלמדת על הרוח המדעית שמחייבת סקרנות, תעוזה, התמדה ונכונות להתמודד עם כשלונות ולנסות לתקן תקלות ולנסות שוב ושוב להתמודד עם בעיות. ההקדשה קוראת גם להורים ולמחנכים אחרים לאפשר את החקר, לתמוך בו, להכיל קשיים וכשלונות ולספק לילדים ולילדות בסיס בטוח לגישוש וחקר מדעיים.

גיבורת ספר הילדים היא הגישושית בראשית ש"חיכתה בחנות הצעצועים זמן רב בתקוה שמישהו יבחר בה, וכבר התחילה לפקפק  באפשרות שזה יקרה אי פעם." לגיבורת הספר משימה מיוחדת: להגיע לירח!.ילדה בשם מאיה בחרה בבראשית והביאה אותה לביתה. בן, אחיה התאום של מאיה ניסה לחטוף ממנה את גישושית הצעצוע בטענה שחלליות אינן משחק עבור בנות אלא עבור בנים בלבד. בעקבות המאבק בין האחים  התפרקה החללית וחששה שעקב כך לא תוכל להגיע לירח.   מהשיחות בין בראשית ליתר הצעצועים אנו למדים על כוונותיה להגיע לירח ועל הדרך שבכוונתה לעשות זאת באמצעות "עוקב הכוכבים"  שמשתמש בכוכבים כאילו הם מפה וככה היא תדע להתמצא. האנטנה עוזרת לבראשית להימצא בקשר עם האנשים בכדור הארץ, קולטי השמש מספקים חשמל לחלקיה השונים, מיכלי הדלק מתניעים את המנוע. כל אלו עוזרים לה לצאת למסלול סביב כדור הארץ בדרכה אל הירח.

תוצאת תמונה עבור בראשית ספר ילדים

לבסוף נשארה בעיה קטנה איך תוכל בראשית להיכנס למסלול סביב כדור הארץ? מאיה חשבה על פתרון: הטיל של בן עם המנועים החזקים שלו יתחבר לבראשית  ושיתוף הפעולה ביניהם עשוי לעזור לבראשית להשלים את המשימה.

ספר מומלץ הן בשל המידע המדעי שהוא מתווך לילדים צעירים והן בשל ההזמנה שבנות ובנים כאחד יטלו חלק בחקר המדעי.

חשוב לעודד ילדות וילדים מהמרכז והמהפריפריה לעסוק במדע בכלל וללמוד על נסיונות מעוררי השראה כמו המסע של בראשית 1 ובקרוב בראשית2 אל הירח.

בשנים האחרונות  עסקו שתי גננות שהשלימו את לימודי התואר השני בחינוך לגיל הרך במכללת לוינסקי בפרויקטים שעניינם חקר החלל עם ילדי וילדות גני ילדים. בשני המקרים היה חשוב לגננות (דורית אורן מנתניה וטניה רטמנסקי עטון מרמת גן) לעודד בנות להשתתף בשיח מדעי על החלל. יתרה מזו בהחייתה של ד"ר מיכאלה כדורי-שלזק הן חקרו לעומק את השיח המדעי של בנים ושל בנות כחלק מלמידה קבוצתית0בין בקבוצות הומוגניות או הטרוגניות מבחינת ההרכב המגדרי).

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.