
היבטים התפתחותיים בחינוך
הפוסטים הבאים דנים בהשתנות התפקוד של ילדים ברמות שונות (רגשית, חברתית, שפתית, קוגניטיבית) עם הגיל, השתנות שהינה חלק מההתפתחות הנורמלית. זאת לצד דיון בהבדלים בין אישיים.
לא רק ספרים עם דפים עבים מקרטון לילדים צעירים
בפוסט זה אני מציעה להגדיל את היצע הספרים האיכותיים המוצעים לילדים מגיל צעיר ביותר. אתמקד בפוסט זה בעיקר בילדים בני שנתיים וחצי עד ארבע, שנוכחתי שבמסגרות החינוך של חלקם מקפידים על טהרת ספרי ילדים מקרטון. נתבקשתי לקנות לרגל יום הולדת של אחד הילדים ספרי ילדים כמתנה לגן, משימה שכרוכה בהנאה …
בעת פרסום הפוסט אנחנו כבר כעשרה ימים אחרי סיום מבצע "מגן וחץ". היסטוריה רחוקה במונחים ישראלים. הפוסט נכתב בימי המבצע עצמו. יש לו רלוונטיות כיוון שלדעתי חשוב מאוד שלפני שנעבור הלאה נבין מה נשאר בתודעה של הילדים בנוגע למבצע. חשוב שנשאל את עצמנו מהן המחשבות החולפות בראשם בנוגע למציאות שהם …
בתאריך 20.4.2023 שודרה בחדשות הערב של כאן 11 כתבה מרגשת בעיניי על הפתרון המסתמן עבור רועי (שם בדוי), הילד הטרנסג'נדר מגבעת שמואל, בהשתתפותו ובהשתתפות מרגשת של אימו. החדשות הטובות הן שרועי מצטייר כילד פעלתן, חיוני ונראה מרוצה מעצמו- ילד ככל הילדים בגילו. מבט חטוף יוצר את הרושם שמהומה סביבו לא …
בפוסט זה אני מציגה שני ספרי ילדים חדשים: "לפעמים לא בא לי" ולפעמים אני רותחת" מאת טימותי נפמן (Timothy Knapman), עם איוריו של ג'ו ברגר(Jo Berger) בהוצאת מטר. שני הספרים מתמקדים ברגשות עזים ובמצבים קיומיים שכיחים בקרב פעוטות וילדים בגיל הגן: כעס, זעם ומרד, המתעוררים על רקע התנגשות בין רצונותיהם …
אנחנו חיים בעידן שבו הטכנולוגיה הדיגיטלית נגישה לכולנו. כל אחד מאיתנו יכול לצלם, להסריט ולהקליט התנהלויות במרחב הפרטי והציבורי בקלות רבה ללא כל צורך בהכשרה מיוחדת. הטלפונים החכמים העומדים לרשותנו מאפשרים זאת. בנוסף, הרשתות החברתיות וקבוצות הוואטסאפ מהוות קהל זמין מאוד לצילומים שלנו, וקל מאוד לשתף תכנים בלחיצת כפתור. הקלות …
חינוך לידה עד שלוש היה תמיד החוליה החלשה ביותר של מערכת החינוך בישראל. במקור, האחריות עליו הופקדה בידי משרד העבודה והרווחה וההפעלה של חלק מהמסגרות- בידי ארגוני הנשים. ניתן לראות התנהלות זו כביטוי לתפיסה שנדרשים פתרונות עבור הילדים הצעירים ביותר בעיקר כדי לאפשר לאימהותיהם לצאת לעבודה. המוקד לא היה בהכרח …
התפתחות ילדים היא תהליך מצטבר. קשה לראות בה רגעים מזוקקים המגלמים שינוי המעיד על "שלב" מתקדם יותר בהתפתחות. עם זאת, ניתן פה ושם לזהות רגעים כאלו וכאשר הדבר קורה, קשה לא להתרגש מגילויי ההתבגרות. בתחום המוטורי, שינויים אלה בולטים: ברגע מסוים הילד הולך. בתחומים אחרים המתמקדים ברגש ובתודעה קשה הרבה …
בפוסט זה אני מבקשת להחיות רעיון לא חדש: שימוש בפורטפוליו או תלקיט ככלי להערכת התפתחות ולמידה. בפוסט אני מציעה להרחיב את השימוש בתלקיט מעבר להערכת הלמידה של הילדות והילדים, להערכת התפתחות הלמידה של גננות, מורות ומורים וסטודנטיות להוראה. בכל הקשור להערכת הלמידה של הילדים אני חושבת שהצעותיי עולות בקנה אחד …
הפוסט הנוכחי, כמו קודמו, דן בסוגיה שעלתה בכנס השנתי של EECERA -2022 -European Early Childhood Education Research Association. הנושא המרכזי בכנס השנה היה משחק, או ליתר דיוק "תרבויות של משחק" (Cultures of play). אחת ההתלבטויות שעלתה בעקבות הקשבה למספר הרצאות בנושא הוא תפקיד המבוגרים, כלומר הורים וגננות, במשחק הילדים בגיל …
אחרי שנה שקטה במיוחד ללא התראות צבע אדום, התעוררנו שוב בימים החמים מאוד של תחילת אוגוסט 2022, למצב של הסלמה ביטחונית שלא ברור כמה זמן תימשך ואלו צורות תלבש ותפשוט. הסוף לשקט בגזרה האזרחית החל לפני חמישה ימים עם האיומים הממשיים על פיגוע של הג'יהאד האיסלאמי כנקמה על מעצרו של …