המניע לכתיבת פוסט זה הוא התגובות הרבות והמעורבות המבורכת של גננות ומורות(בחינוך הרגיל והמיוחד ובחינוך הקיבוצי), מדריכות בחינוך לגיל הרך, מרצים במכללות להוראה, הורים סבים וסבתות לפוסט קודם שכתבתי ובו הבעתי עמדה שיש לאפשר לילדי הגן לישון אחה"צ בגן(וגם בבית). באותו פוסט טענתי שיש לנהוג בעניין הבטחת תנאי שנ"צ בגנים גישה דיפרנציאלית: לאפשר לילדים שזקוקים לשינה לישון ובמקביל לזמן לילדים שאינם רוצים לישון פעילות מהנה ורגועה. את מירב התגובות קיבלתי דרך דף הפייסבוק שלי. תגובות אחדות התקבלו לפוסט בבלוג עצמו ובנוסף, ראיתי תגובות אחדות בדפי פייסבוק נוספים. הגבתי באופן אישי למרבית התגובות שראיתי ואף ניהלתי דיאלוג קצר עם חלק מהקוראים.
בפוסט שהתמקד בשנ"צ הסברתי מדוע רצוי לאפשר לילדים בגיל הגן לישון שנת אחר הצהריים בבית ובגן הילדים. הצגתי גם את האופן שבו אני מבינה את הגורמים שמונעים אפשרות של שנת אחר הצהריים לילדים הצעירים. הצעתי שבטווח הקצר יש לחשוב על פתרונות מקומיים לאפשור למקצת הילדים לישון אחה"צ(שריון ציוד ושמירה על הילדים). אכן קיבלתי עידוד מתגובות של גננות שכתבו שבמקצת הגנים מאפשרים שנ"צ לילדים(בין היתר בגני חינוך מיוחד,שבהם פועלת גננת גם בשעות אחה"צ, בקיבוצים ובחלק מהגנים הציבוריים בעקבות יוזמות של גננות) בחינוך המיוחד ובגנים קיבוציים מסתבר ששנת אחר הצהריים היא חלק מיום הפעילות. באחדים מהגנים הציבוריים מוצעים מזרונים לילדים אחדים. משיחה עם הנכדה שלי הבנתי שגם בצהרון שלה מוצעים כשני מזרונים לילדים. אלא שמזרונים אלו אינם מנוצלים תמיד ולפי דבריה יש בגן ילד שנרדם די קבוע על הכיסא. עובדה היא שלמרות שהיא מאוד עייפה היא לא עושה שימוש במזרונים האלו. התרשמותי היא שהמזרונים מנוצלים רק במקרים של עייפות יתר ולא כחלק משגרת היום בגן. ניתן להסיק שעל המחנכות להפעיל שיקול דעת איך להיערך על מנת להבטיח שילדים עייפים יוכלו לישון בגן-יש להקנות הרגלים ולא מספיקה הימצאות המזרונים. אין מנוס מהיערכות פרואקטיבית גם לסוגיה זו. לתכנן את העשייה החינוכית בצורה אשר תאשפר שינה לחלק מהילדים.
בעיות יסוד שמקשות על בניית סדר יום ואיכות חינוך מספקים
רמזתי בפוסט בנושא השנ"צ וקיבלתי תמיכה די גורפת מהקוראים בדף הפייסבוק, לגבי בעיות יסוד שמקשות על החלת השנ"צ בגנים ואף על תזמון ארוחת הצהריים בשעות שמתאימות להם יותר12:30-13:00 ולא 14:30). בתגובות הקוראים ובפוסט על השנ"צ עלו שתי בעיות יסוד שמקשות על בניית שגרה יומית בגני הילדים שמעולה בקנה אחד עם צרכיהם ואיננה פועל יוצא של אילוצי מערכת:
- מבנה יום הלימודים-המסתיים בשעה 14:00 וההסדר הקיים שארוחת הצהריים מוגשת במסגרת הצהרון;
- ההכשרה של האנשים שעובדים עם ילדי הגן בצהרונים.
אתייחס למה שאני רואה כגורם עומק שעומד בבסיס שתי הבעיות שציינתי: בישראל דרכי הפעולה של מערכת החינוך לגיל הרך נבנו שלב אחרי שלב. הדרך שנבחרה ליישום הרפורמות השונות וההסכמים הקיבוציים עם המורים(לדוגמה, אופק חדש, חינוך חינם לילדים בני 3-4 , יום לימודים ארוך בישובים המשתיכים לאשכולות סוציו אקונומיים נמוכים) היא בשיטה של טלאי על טלאי. לא נעשה ניסיון לחשוב באופן מערכתי על שינויים בכפיפות המערכות השונות לאותו גורם, לשינויים סטרוקטוראליים שמתחייבים מיישום הרפורמות. ההארכה ההדרגתית של יום הלימודים (ההארכה האחרונה במסגרת רפורמת אופק חדש) הביאה לכך שיום הלימודים בגנים מסתיים בשעה 1400. רוב ההורים אינם מסוגלים לאסוף את הילדים מהגנים בשעה זו וכך נולד רעיון הצהרונים שמופעלים בכל רשות על ידי ארגונים שונים. הארגונים השונים שחלות עליהם מגבלות לגבי תשלומי ההורים עבור הצהרון, מתקשים לגייס כוח אדם איכותי לעבודה בצהרונים. יתרה מזו, מדובר בשעות לא נוחות(מהשעה 14:00 עד השעה 17:00) שפוגעות באפשרות העובדים לעבוד בשעות הבוקר.
לכל אלו מצטרפות בעיות ארגוניות בסיסיות במערכת החינוך לגיל הרך: באופן מסורתי בגני הילדים עובדות גננות אקדמאיות עם תעודת הוראה ולצדן סייעות חינוכיות. הגננות מועסקות על ידי משרד החינוך בעוד הסייעות מועסקות על ידי הרשויות המקומיות. תפיסת תפקיד הסייעת החינוכית כמו גם הגדרת התפקיד הפורמאלית שלה השתנו בשנים האחרונות. מהגדרה של כמעין "כוח עזר" להגדרה של תפקיד חינוכי. גברה ההבנה שכל מבוגר שנמצא בגן ומקיים אינטראקציות מונחות ומזדמנות עם ילדים הוא דמות חינוכית. על אנשים אלו מוטלת האחריות להבין סיטואציות חברתיות ולימודיות ולקבל החלטות מושכלות איך לפעול. לא רק הגננת מנהלת הגן חייבת בהבנה מסוג זה, אלא כל מבוגר שעובד עם הילדים. למרות השינויים בהגדרת התפקיד וההבנות שהצגתי, לא חל שינוי בהכשרת וגיוס הסייעות לעבודה. לכן גם בתחום זה של עבודת הבוקר בגני הילדים מתבקש לדעתי שינוי שמחייב שהגן יופעל על ידי שתי גננות. הצעתי בעבר בבלוג זה שמשרד החינוך יחיה את דרגת הגננת המוסמכת ושידרש מכל הסייעות לעבור את תהליך ההכשרה כגננות מוסמכות.
חלופות למבנה יום הלימודים הקיים בגני הילדים הציבוריים
החלופות המוצגות מתבססות על מה שלמדתי מארגון יום הלימודים ברג'יו אמיליה-איטליה, בפולין ובקרואטיה. וזאת במקביל לניסיון להבין מהם הצרכים של הילדים בגיל הגן, הצרכים של הורי הילדים לצד הבנת הפרספקטיבה של הגננות ועובדי ההוראה הנוספים.
לקח לי מספר רב של שנים להבין שאין מנוס מהתאמת מבנה יום הלימודים בו זמנית לצכים של הילדים ולצריכים של הוריהם. הרעיון המקורי היה שיש להתאים את מבנה יום הלימוים לצרכי הילדים בלבד. רעיונות כמו שהות ילדים במסגרות ציבוריות עד השעה חמש או שש אחה"צ נראה לי עד לפני שנים אחדות די הזוי. עם הזמן ועם החשיפה למודלים שונים של ארגון יום הלימודים בעולם, הבנתי שהדבר נחוץ ושיש חלופות טובות יותר מאשר אלו המתקיימות בישראל. הדבר מחייב עם זאת הסכמה ושיתוף פעולה הדוק בין הרשויות המקומיות, הורי הילדים, הגננות עצמן והסתדרות המורים בתיאום מלא עם משרד החינוך. ואכן בעיריית רג'ו אמיליה באיטליה, החלטות משמעותיות על מבנה יום הלימדוים(לצד החלטות חשובות אחרות שנוגעות לתפקוד מסגרות החינוך לגיל הרך) מתקבלות במסגרת וועדות עירוניות בהשתתפות הורים לצד גננות מנהלות מסגרוות החינוך, ונציגי העירייה).
ברג'יו אמיליה מסגרות החינוך לגיל הרך(מעונות יום וגני ילדים הכפופים לאותו ארגון) פועלות מהשעה 7 וחצי בבוקר עד השעה 18:20. חלק מהילדים מסיימים את יום הלימודים בשעה 1320, חלק אחר בשעה 16:30 ואחרים נשארים עד 18:20. כל הילדים ישנים שנ"צ במסגרות האלו. צוות גננות עם אותה הכשרה כמו הצוות שעובד בשעות הבוקר אחראי להפעלת המערכות בשעות אחר הצהריים והמעסיק הוא אותו מעסיק לכולם. בדרך זו ילדים חווים רציפות לגבי המסגרת, זוכים לצוות מקצועי . יצא לנו לבקר במעון יום בשעות אחה"צ המאוחרות והיה נחמד לראות קבוצה קטנה של פעוטות עסוקים בפעילות חינוכית עם גננת. הילדים נראו נינוחים ומרוכזים בעשייתם ולא התרגשו מהמבקרים מחו"ל. ברג'יו משרתן של הגננות כוללות 36 שעות(עבודה ישירה עם ילדים וישיבות צוות ).
בפולין מסגרות החינוך לגיל הרך (אם הבנתי נכון גם בתי הספר היסודיים) פועלים בין השעות 6:00 עד 18:00. גננות ומורות עובדות במשמרות (המתחלפות מדי שבוע או שבועיים): משמרת אחת מהשעה 6:00 עד השעה 12:00 ומשמרת שניה מהשעה 12:00 עד השעה 18:00. הורים מקבלים מהמדינה(ממשרד חינוך) חמש שעות חינוך חינם והם משלמים על כל הארוחות של ילדיהם ועל כל שעה מעבר לחמש השעות הכלולות בשעות החינם. המידע על מסגרות החינוך בפולין נאסף במהלך ביקור מקצועי של צוות מלוינסקי במדינה זו באביב 2019.
בקרואטיה סיפרה לי עמיתה באחד הכנסים של EECERA שיום הלימודים במסגרות החינוך מתחיל בשעה 6:30 ומסתיים בשעה 18:30. גם שם גננות ומורות עובדות במשמרות של שש שעות. אורך יום הלימודים מותאם גם שם לצרכי הורים שצריכים להגיע לעבודה, לעבוד ולחזור הביתה. בשיחה עם אותה עמיתה היא הלינה על כך שלעתים קרובות מידי הורים לוקחים את ילדיהם בגיל הגן לחוגים אחרי שעות הפעילות במסגרת החינוכית(זה היה למעשה נושא המחקר שלה שהוצג בפוסטר בכנס).
לסיכום בשלוש הדוגמאות שהוצגו מעלה, אורך יום הלימודים מותאם לצרכי העבודה של ההורים. במקביל מוצעת לילדים מסגרת לימודים ושהייה רציפה שמנוהלת על ידי אנשי חינוך מוסמכים. רק חמש או שש שעות פעילות(תלוי במדינה) נכללות בלימודי החינם של הילדים. מעבר לכך הורים משלמים(מחירים מסובסדים) עבור השעות הנוספות ועבור הארוחות שהילדים מקבלים. כל הפעילויות מנוהלות על ידי אותו גוף ארגוני. אין פיצול בגופים המנהלים את המסגרת בדומה למצב בישראל. אורך יום ושבוע העבודה של הגננות דומה לזה הנהוג בישראל: שש שעות עבודה ביום/36 שעות עבודה שבועיות כולל הכל. כיוון שבחו"ל ישנם אשכולות גנים או מרכזים לגיל הרך ולא גנים אוטונומיים-מקומות אלו מעסיקים מבשלת או טבח. ברג'יו אמיליה נעשות פעילויות עם הילדים בהנחיית הטבחים או המבשלות. אנשים אלו נמנים עם צוות הגן. בנוסף, שנ"צ היא פעילות נכללת בסדר היום של גני הילדים.
חשוב לציין שילדים אינם מבלים במסגרות החינוך 12 שעות. משך שהייתם נקבעת באופן גמיש על ידי הצרכים של הוריהם. התרשמותי הייתה שהורים אינם מנצלים במקומות אלו את העובדה שהגנים פתוחים שעות רבות כדי להשאיר את הילדים במסגרות שלא לצורך.
ברור שיום לימודים ארוך מחוץ לבית איננו אופטימאלי עבור הילדים הצעירים. אבל שהייה רציפה באותה מסגרת, תחת אותה הנהלה, עם צוות מקצועי תוך אפשור של מימוש צרכים בסיסיים(כגון שינה, אוכל בשעה סבירה) הופכת את ה"סידור" המוצע במקומות הנסקרים לסביר. לילדים מוצעות פעילויות של חוגים או תואמות חוגים במהלך ימי הלמידה במסגרות החינוך. יתרה מזו, יום לימודים ארוך מסוג זה מייתר את הצורך למצוא סידורים מגשרים עבור הילדים שהוריהם אינם מצליחים להגיע להוציא אוצם מהגנים בשעה 14:00 או בשעה 16:30. סידור זה מצמצם את המעברים של הילדים "מיד ליד".
מה אני מציעה שנעשה בישראל ?
בעקבות מה שלמדנו מבניסיון בחו"ל אני חושבת שיהיה זה ראוי להציע יום לימודים ארוך גם בגני הילדים בישראל, בהנהלת הרשות המקומית או משרד החינוך ללא פיצול סמכויות ביניהם(בעיניי הרשות המקומית היא האפשרות העדיפה אבל היא בלתי אפשרית בהווה כיוון שמשכורות הגננות משולמות לרוב על ידי משרד החינוך). יום הלימודים חייב להיות ארוך יותר מהנקבע בחוק יום לימודים ארוך כדי להימנע מכך שהילדים יעברו עוד כמה זוגות ידיים מיציאתם מהגן עד שמגיעים לידי הוריהם. על ההורים לשלם עבור השעות הנוספות שהילדים מצויים בגן(גם היום הורים משלמים על הצהרונים) ועל הארוחות שילדיהם מקבלים(גם היום הורים משלמים על ארוחות אם הן מוגשות לילדים כחלק מתכנית "הזנה"). היה טוב למצוא סידורים של אוכל שמתבשל עבור כל כמה גנים(אולי נשים וגברים בקהילה שקיבלו אישורים ממשרד הבריאות) במקום הישענות על קיטרינג שמטבעו מספק אוכל יותר "תעשיתי". חשוב לכלול חוגים במסגרת הפעילות של היום הארוך הזה(לפי הסידורים הקיימים שמחייבים השתתפות ההורים) ולעודד הורים לא לקחת ילדים בגיל צעיר לחוגים אחרי שעות הפעילות של הגן. על הצוות שעובד עם הילדים להיות צוות של עובדי הוראה מוסמכים בכל שעות הפעילות של הגן. ניתן לשלב בין עבודה במשמרות(נראה לי שהסתדרות המורים תתנגד בתוקף) לבין העסקת צוות חינוכי מוסמך לשעות אחה"צ. אני מניחה שגם בישראל יום הלימודים צריך להימשך משבע בבוקר עד השעה -18:00 אחה"צ. סידור כזה מאפשר לכלול ביום הלימודים פרק של שנת אחה"צ מסודר עבור כל הילדים הזקוקים לשינה בשעות אלו. לא מדובר במזרונים ארעיים המונחים בגן אלא מקום שינה מסודר.
אני חושבת שהשינויים שאני מציעה קשים ל"עיכול" אבל הם אפשריים ולדעתי יסייעו לילדים ולהורים לחיות קצת יותר טוב ממה שהם חיים היום במסגרות המפוצלות המתקיימות בישראל. השינויים המוצעים מחייבים שינויים במבנה הארגוני של הגופים שמפעילים את מסגרות החינוך. הכפפת כל הפעילות הגנית לאחריותו וסמכותו של גוף אחד(לדעתי עדיף שהגוף המתכלל יהיה הרשויות המקומיות שמקבלות את תקציביהן ממשרד החינוך-באופן דיפרנציאלי -כך שרשויות "חלשות" מקבלות תקציבים מוגדלים). יש להחליט על אורך יום למידה ושוהייה שיאפשר להורים לאסוף את ילדיהם מהגן כך שהילדים לא יצטרכו לעבור עוד ידיים מתווכות (7:00 עד 18:00) . יש לבטל את מקצוע הסייעת ובמקום זאת יש להחיות את מקצוע הגננת המוסמכת שמקבלת בעקבות לימודיה תעודה מסודרת של משרד החינוך. יש לאפשר לסייעות ולמטפלות להכשיר עצמן כגננות מוסמכות ולהתאים לדור הביניים הזה לימודים ממושכים כדי לאפשר להן לעבוד במקביל ללימודים. גודל משרתן של הגננות ישאר כמו היום. אבל ייתכנו מודלים נוספים של פריסת שעות העבודה לאלו המקבולים היום. משרד החינוך, הרשויות המקומיות, הסתדרות המורים, נציגויות של הורים ברמה הארצית וברמה הישובית יגיעו להסכמות לגבי הפרטים. יש לתת מקום לקביעות שונות של תחילת וסוף יום הלימודים בישובים שונים ובלבד שלא יחרגו מ ממספר שעות מקסימאלי מוסכם.
מצטרף להמלצותיה של ד"ר קלודי טל וזאת בעיקר כסב לנכדים אשר חוו/חווים את הצורך ב"לעבור ידיים" בין הגננות לסייעות והמטפלות ב"צהרונים" ובכלל זה גם את ההתמודדות הלא מוסדרת כראוי של השנ"צ.
ממליץ להתייחס לסוגייה ולפתרונות המוצעים במאמר בגישה מערכתית; תוך בחינת ויישום חלופות התקציב הייעודי מחד, עם הצרכים החינוכיים ובכלל זה השלמות הדרכה לסייעות והמטפלות מאידל, כל זאת במתכונת "פיילוט" שיערך בתחילה במספר יישובים/גנים מייצגים שיכלול למידה יישומית ותיקון "תקלות" בתהליך בהתאמה.
בברכת הצלחה בהמשך,
אשר וינשטיין MA ,AAS
משורר עברי ויזם חברתי
תודה רבה אשר על התמיכה ועל ההנמקות . שלך-הנמקות שמשקפות הבנה מעמיקה של דרכי תכנון, פעולה ותקצוב של ארגונים.
אני עבדתי בגן בברית המועצות לשעבר. הגן עבד מ7.00 עד 19.00. שתי גננות לכיתה. (כל הגילויים: משנה וחצי עד גן חובה) הגננות עבדו במשמרות מ7.00 עד 13.00 ומ13.00 עד 19.00. הסייעת עבדה 10 שעות ביום, בעיקר בנקיון.
הילדים ישנים בגן, אוכלים 4 ארוחות.
המבנה של הגנבים כמו אשכול – 12 כיתות. באשכול יש מנהלת, מדריכה, רכזת.
בנוסף, ישנם מטבח, מכבסה.
ברור שיש תנאים (אם צריך) לקלח ילדים קטנים. לכל ילד יש ארון קטן שבו הוא יכול לתלות את הבגדים שלו, להחליף נעליים.
ההורים יכולים לקחת את ילדיהם הביתה כשנוח להם. בד"כ באים לקחת אותם משעה 17.00 כשחוזרים מעבודה.
תודה רבה אנג'לה. את מוסיפה תוקף לדברים שנכתבו בפוסט.
אני כבר הגבתי, אך רוצה להוסיף שכמות הילדים בגני הילדים בישראל היא מוגזמת ומאוד קשה להתמודד איתה במציאות שלנו. הגננת לא מצליחה לגשת לכל ילדי הגן, ובדרך כלל תשומת הלב של הגננת מופנת לילדים המאתגרים יותר.
מסכימה . קוראת ל הפוסט בפייסבוק התייחסה בדיוק להביט הזה של מספר הילדים בכיתה . כנראה שאחרי שאלמד את הנושא אתייחס לזה באחד הפוסטים הבאים. תודה רבה מקרב לב על התייחסויותייך.
אם יורשה לי לומר, הרעיון מזכיר לי פנימייה או בית ילדים בקיבוץ שהיה פעם. הרי לא סתם בוטל רעיון של בית הילדים בקיבוץ .. זה לא נראה לי שונה מזה ..
לטעמי זה רק יעשה יותר נזק וימשיך להוביל לכך שהורים יסירו אחריות מילדיהם ופחות יהיו נוכחים בגידולם ובחינוכם.( ואנחנו רואים זאת בגן במגוון של קשיים רגשיים והתנהגותיים וזאת מאחר ואין חוקים וגבולות בבית בגלל שהם פחות רואים את ההורים וההורים מפצים על כך בדרכים חומריות).
אני חושבת שהמורכבות הגדולה היא כמות הילדים בגן שהיא פשוט לא אחראית ! במיוחד בגילאי טרום טרום. לטעמי הפיתרון הנכון הוא לטפל במגזר הכללי ולהתאימו לצרכי הילדים והחברה. להוריד בשעות עבודה ולקצר ביציאה הביתה, לערוך סיאסטה (כמו ביוון וספרד) גם ככה אנחנו פחות פרודוקטיביים מ14:00-16:00 זה מאוד יקל על ההורים ויאפשר להם להתפנות לילדיהם.
אני חושבת שצריך להאריך את חופשת הלידה .. ויש עוד המון דרכים אחרות להקל על ההורים ולא לנתק מהם את האחריות על ילדיהם.
אני מבינה מלי את נקודת המבט שלך. עד לפני מספר שנים אני עצמי חשבתי שיום לימודים ארוך כל כך איננו רצוי. אלא שבעיניי אין קשר בין הארכת חופשת הלידה ומספר הילדים בגן למבנה המפוצל של מערכת החינוך לגיל הרך. זאת ועוד, בפוסט האחרון התייחסתי לגני הילדים ולחינוך לידה עד שלוש שהוא החוליה החולה אנושות במערכת החינוך הישראלית ולריפויה נדרשים צעדים אחרים. הפובט מציג פתרונות לשתי בעיות בחינוך לגילה גן: 1. פיצול האחריות על החינוך הזה בין גופים שונים ואיכות כוח האדם שעובד בצהרונים. הארכת יום הלימודים אינננה מחייבת את ההורים להשאיר את ילדיהם לכל אורך היום אלא מאםשרת גמישות גדולה יותר והימנעות מהחלפת ידיים בטיפול בילדים. בין כך וכך רוב ההורים אינם לוקחים את ילדיהם בשעה 14 או בשעה 1600 מגנים אלא הם נזקקים לפתקונות מתווכים שהם לדעתי גרועים יותר מהארכת יום הלימודים. לסוגיית מספר הילדים בגנים אקדיש פוסט נפרד בשבועות הקרובים.
לאור המצב כיום דברייך באמת יכולים להועיל אך לדעתי כאימא לפני הכול במקום להוציא כסף רב עבור כל המשאבים הללו עדיף פשוט לאפשר לכל אם בישראל שכל העבודות יהיו פשוט על תקן משרת אם עד גיל 10 לפחות בהם הילדים כבר יותר עצמאיים.
כל ילד לדעתי צריך לצאת מהגן בשעה 14:00 לכל היותר לאכול ארוחה חמה יחד עם משפחתו ושיהיה זמן לשיח משפחתי מעמיק ולא להגיע בשעות הצהריים למקלחות ולישון.
לא סתם הדור שלנו נראה כך, אין לאף הורה את היכולת באמת לטפח את התא המשפחתי שלו וגם אם נרצה ידינו כבולות אלו דברים שחייבים לעורר אותנו.
פעם כך זה עבד, אני זוכרת בתור ילדה שהייתי יוצאת מוקדם מתקלחת כדי להתרענן והיינו יושבים יחד עם המשפחה לאכול ארוחת צהריים כולם ביחד ואחרי כל זה היה לנו כוח לשבת ולשחק ביחד.
אני מבינה רעות את היתרונות שבמצב שבו הורים לוקחים את ילדיהם בשעה 1400 ום אוכלים בבית. במציאות היום איני רואה א הדבר קורה. הייתי ממש שמחה אם שוק העבודה בישראל היה מאפשר מצב כזה. אבל בינתיים הכרחי לשפר את האופן שבו מופעלים הממשקים בין גני ילדים לבין הצהרוים. הצהרונים הם פתרון אד הוק שרחוק מלענות על צרכים בסיסיים של ילדים. פסט בא לתת מענה לבעיה זו.
היי קלודי,
נהנתי לקרוא את שכתבת ודברייך גרמו לי למחשבות… בין היתר:
1. חשבתי לעצמי …ישנן משפחות שעל אף שילדם בצהרון ומסיים בחמש נעזרים בשירותי בייביסיטר לשעות שבין חמש לשמונה מתוך שיקולי משרה..כך במהלך לימודי התואר הראשון שלי (בחינוך בלוינסקי ?) התפרנסתי באופן מכובד מאוד ממשפחות שהעסיקו איתי עד לשעת השכבה הילדים לישון..לפחות פעמיים שלוש בשבוע)
2. ישנן משפחות שונות וצרכים שונים זה ברור…אבל שינוי שכזה כפי שהעלת מדבר על שינוי ארגוני ומה באשר לאותן משפחות שגם השעה 14:00 מאוחרת עבורן ?
אני מנהלת גן בבת ים ומתוך 35 ילדים רק 8 נשארים לצהרון..היתר יוצאים בשתיים אל חיבוק של אמא, אבא או סבא, סבתא ..
ולעומת זאת אני מתגוררת בחולון והגנים שבהם התחנכו ילדיי היה מאז ומתמיד צהרון מלא עד אפס מקום..
כך שיש הבדל ניכר בצרכי המשפחה ויתכן ששינוי שורשי שכזה, בכוחו לפגוע במשפחות שבשל שיקולים כלכליים ו/או עקרוניים חינוכיים מוציאים את ילדם ב"זמן" מהמסגרות..
3. דבר נוסף שחשבתי עליו מה לגבי כיתות היסוד ..הלא צהרונים מקובלים מאוד גם בכיתות היסוד הנמוכות ..שם הם מקבלים שירותי בייביסיטר והזנה ..מה יחליף אותם ואם ילדי הגן שלהם אחים הףבבתי ספר יסיימו יום לימודים ארוך יצטרך להינתן מענה גם לאחיהם בבתי הספר. .
ללא ספק פוסט שגורם לתאים לעבוד …לחשוב…לתהות..ולחפש פתרונות..
שוב תודה ושנה טובה ?
תודה רבה שיר על התייחסיותייך. קודם כל אני שמחה שהפוסט עורר מחשבה ודיון זא הייתה כוונתו. בתכנית שהצעתי אין חובה לשאיר את הידלים בשעות אחר הצהריים בגן. התכנית גמישה. הגן פועל בכל טווח השעות ומספר שעות נגיד 8 עד 14 הן חינם וחובה. הורים יכולים לנשאיר את הילדים מעבר למספר השעות הזה ולשמלם על כל שעה נוספת. יתרה מזו. בפולין התרשמתי שהורים עשויים להשאיר את הילדים בגן ביום לימודים ארוך רק מקצת מימי השבוע ולא בכל יום. מבין 12 שעות הפעולה של הגן יש רק 6 שעו חובה וחינם וכל היתר הן שעות גמישות.
קלודי
אני חושבת שלהיות כל כך הרבה שעות בגן זה לא נכון עבור הילד. ההורים צריכים לקחת בחשבון שעל מנת לאפשר לילד חינוך מיטבי אחד יאלץ לוותר על משרה מלאה/ קריירה / מימוש עצמי בעבודה.
אין מה לעשות. אם ילד זקוק למסגרת של 12 שעות אז צריך לחשוב טוב טוב אם זה נכון להביא ילד.
או שההורים יבינו שצריך לשים גבול לשעות העבודה וביחד ככוח יפעלו לזה. אין שום סיבה שבארץ אנשים יעבדו כל כך הרבה שעות ושהילדים יהפכו להיות "נספחים".
תודה מרים על הייחסותך. ביחס לדברייך יש לי שתי התייחסויות עיקריות; 1. אני חשובת שמצב הקיים הוא עקום והילדים לא יוצאים נזכרים מהפיצול של השירותים הקיימים גם אם מדובר בשעה אחת פחות ממה שאני מציעה וזאת בשל הפיצול באופן מתן השירות; 2. אין כוונה שכל או רוב הילדים שיארו בגן 12 שעות. הכוונה היא שהמסגרת פועלת במשך 12 שעות מתוכן יש רק 6 שעות חינם וחובה ומעבר לזה הורים מתאימים את זמן איסוף הילדים מהגן בתאם לאורך יום העבודה שלהם, ומשלמים על השעות שמעבר לששש שעות החובה והחינם. הורים עשויים להשאיר את הילדים בגן לימים רוכים ביותר רק יומיים בשבוע. יתרה מזו בחלק מהימים עעשויים להוציא את הילדים מגן בשעה 1400.