בפוסט שפרסמתי לפני ימים אחדים הצגתי שני ספרים בהוצאת הספריה של "מבט לגן": וירוסים מאת מירב נתיב וחידקים מאת יעל קשתן, שתיהן מרצות ממכללת לוינסקי. המלצתי על שני הספרים האלו בפוסט שהציג את הספר האלקטרוני "דרקורונה" מאת טלי ורסנו אייסמן.
אני חושבת שיש מקום בימים אלה של בילוי משותף עם הילדים ללמידה של נושאים מדעיים רלוונטיים כמו וירוסים וחידקים -הדימיון וההבדלים ביניהם כמו גם הדרכים המרתקות לחקור אותם.
קראתי השבוע לנורית בת הארבע ושלושה חודשים את הספרים האלו-על פי בחירתה(היו מונחים על שולחן העבודה שלי). אחרי שסיימנו לקרוא אמרתי לה שהמחברות הן חברות שלי ושהן עובדות איתי בלוינסקי.היא מאוד התלהבה ואמרה לי להגיד להן תודה רבה. ו"שהספרים ממש מקסימים, ויפים וגם טובים לילדים. הילדים אוהבים אותם מאוד. גם מה שכתבו וגם את האיורים. זה ממש מקסים ויפה" היא גם ביקשה שהמחברות יכתבו עוד ספרים כאלה.[מסרתי כמובן למחברות את חוות דעתה ואת בקשתה של נורית].
מה זה קורונה? מה גודלו של הנגיף? איך הוא נראה?,איך הוא "מצליח" להדביק כל כך הרבה אנשים? איך מדענים ידעו לגלות אותו?-כל אלו שאלות שילדים סקרנים שואלים וחשוב שנשיב להם תשובות "מדעיות".
שני הספרים וירוסים וחידקים יצאו לאור לפני כעשור(בשנת 2011) ובאמצעות צילומים מרהיבים וטקסט מדעי שמונגש לילדי גן מציגים תשובות לשאלות הילדים. על וירוסים בכלל-לאו דווקא על וירוס הקורונה.
הבנתי אחרי פרסום הפסוט הקודם שהורים שירצו לקרוא ספרים אלו לילדים אינם יכולים למצוא אותם במרחבי המרשתת. לכן ביקשתי מעמיתותי את קובצי הפדף של הספרים ולשמחתי הן נענו ברצון בברכתה של ד"ר רות נוביק ראש הפרויקט מבט לגן . אני מודה לשלושתן מקרב לב על הסכמתן להנגיש את הספרים לילדי גן, הורים וגננות.
הספרים מתבססים על הצגת סיטואציות יומיומיות מחיי הילדים והמידע המדעי מונגש לרוב באמצעות תשובות לשאלות שהילדים שואלים. לדוגמה בספר וירוסים יאיר, ילד חולה שואל את אימו:"איך נדבקתי?" ההסבר על הוירוסים יוצא משאלה שהילד שואל. השיח בין האם לילד לכל אורך הספר מיטיב להציג מפגש בין מה שקרוי "מושגים יומיומיים" בשימושם של ילדים לבין "מושגים מדעיים" וכך הוא מצליח לתווך את הידע לילדים בצורה שמותאמת לעניין ולהבנה שלהם.
בספר "וירוסים" ישנה התייחסות לשאלות ולנושאים הבאים:
א. מיהם וירוסים ומה גודלם?
ב. איך רואים וחוקרים וירוסים? כאן יש מידע מענין על מיקרוסקופ, אור, מיקרוסקופ אלקטרונים וגם…על מגדלת.
ג. היכן נמצאים הוירוסים? וכאן אבחנה חשובה בין הימצאות"פאסיבית" ולבלתי מזיקה לבין פעילות מזיקה של וירוסים אחרי חדירתם לתוך התאים
ד. השוואה בין חידקים לוירוסים-זוהי נקודה חשובה כי רבים וטובים מתבלבלים בין שני "יצורים" קטנטנים אלו. חשוב לזכור שהקורונה הוא נגיף, וירוס ולא חידק.
ה. על הקשר בין וירוסים למחלות ועל מנגנוני ההדבקה או ההעברה של הוירוס מאדם חולה אחד למשנהו.
ו. התייחסות לשאלה איך ניתן להימנע מהדבקה בוירוסים?
ז. שאלת השאלות: איך מטפלים במחלות שנגרמות על ידי וירוסים.
ח. וגם שאלה חשובה: האם וירוס מחשב דומה לוירוס הגורם למחלות בבני אדם?
בספר "חיידקים" ישנה התייחסות לשאלות ולנושאים הבאים:

א. היכן נמצאים החידקים בסביבה שלנו? תשובה לשאלה זו יוצאת מהשאלה "למה שחר לא הגיע יומיים לגן?" והתשובה היא בגלל מחלה שנגרמה לו מחיידקים שהיו לו בגרון. אבל נאמר בחלק הזה שחידקים יש בכל מקום לא רק בגרון.
ב. מדוע אנחנו לא רואים את החידקים? ואם הם כל כך קטנים איך בכל זאת אפשר לראות אותם?
ג. כיצד נראים החידקים כשרואים אותם בעזרת מיקרוסקופ האור?
ד. מיהם החידקים ובמה הם שונים מאורגניזמים גדולים וקטנים אחרים שנאחנו מכירים?
ה. במה דומים ושונים חידקים ונגיפים(וירוסים) ומדוע חשוב להבחין ביניהם?
ו. היכן נמצאים החידקים דרך קבע בגוף שלנו?(בעור,בגרון,במעיים,בשיניים)?
ז. איך נדבקים בחידקים ואיך מטפלים במחלות שנגרמות על ידי חידקים?
ח. על חידקים במזון: למה החלב מחמיץ ואיך גורמים למלפפונים להחמיץ?
ט. וגם על חידקים "טובים"[שמפרקים מזון לדוגמה] וחידקים "רעים"[שגורמים למחלות]
תודה על ההמלצה
קראתי בהתלהבות את הפוסט הזה ושלחתי מייד קישור לספר לבנות משפחתי המגדלות צאצאים קטנים. תודה לך. במקביל שלחתי גם קישור לפוסט הזה על מנת שיקראו את ההמלצה שלך.
תודה רבה על הנדיבות!
תודה לך על ההמלצות וההסברים. כל הכבוד לך