חגיגות יום הולדת במסגרות חינוך לגיל הרך-משמעות והתלבטויות

פוסט זה נכתב בעיקר מתוך ניסיון לרכז מחשבה בנושא חגיגות ימי הולדת במסגרות חינוך ובמשפחות לילדים צעירים, עקב עניין שגילו בנושא סטודנטיות שלי בתואר הראשון והשני. הסטודנטיות הביעו עניין לחקור סוגיות שקשורות לחגיגות ימי הולדת כבסיס לקבלת החלטות חינוכיות (הן התעניינו בסוגיות של השתתפות הורים בימי ההולדת ובנוגע להשפעה הרצויה  של הגננת או המורה על ארגון חגיגות ימי ההולדת של הילדים בבתים). עד מהרה הן גילו  שחסרים המשגה ומחקרים בנושא.

במקביל לעידוד מצדי שהסטודנטיות תמשכנה לחקור סוגיות שקשורות לניהול ימי הולדת,ערכתי בעצמי מעט חיפושים באינטרנט ובאמת מצאתי גם בעברית וגם באנגלית  המלצות איך להתנהל ביום ההולדת, בעיקר פוסטים שהתמקדו ב" ?How to do". החלטתי לחשוב על בסיס להמשגה תיאורטית שלה השלכות על הפרקטיקה של ימי ההולדת וכך נולד הפוסט הזה.

ציון ימי הולדת כביטוי להדגשת הערך של האינדיבידואל

ניתן לראות בציון ימי הולדת של אנשים מידי שנה דרך לחגוג את הערך כל האדם כאינדיבידואל. ניתן לראות בשירה של חוה אלברשטיין ברוך הבא לעולם מתוך האלבום  "עץ הכוכבים" כסוג של הומאז' ליצירת חיים חדשים. כל העולם מתפנה לברך תינוק חדש ש"בא לעולם". וכך מידי שנה ממשיכים לברך את האחת או את האחד והיחיד שגדלו בשנה.

הקולקטיב משחק תפקיד מרכזי בציון יום ההולדת של היחיד

אף שציון יום ההולדת מתמקד ביחיד, חגיגה אמיתית של יום ההולדת הינה בלתי אפשרית ללא יחסי גומלין עם הקולקטיב, עם הסביבה. מי שמברך את כלת או חתן יום ההולדת הם בני משפחה, חברים, עמיתים. כשמדובר בילדים צעירים המשפחה והצוות החינוכי במסגרות החינוך הן אלו  אשר מעצבות טקסים שעשויים לכלול שירים, ריקודים, ברכות, עוגת יום הולדת, כיבוד. אף שימי הולדת מצוינים ברוב העולם, תכולת חגיגות ימי ההולדת עשויה להיות שונה במקומות שונים. יתרה מזו, בכל חברה חגיגות ימי ההולדת השתנו מאוד במהלך השנים.

ציון יום הולדת כטקס שמהווה חלק מתהליך סוציאליזציה 

טקס מוגדר בויקיפדיה כ"אירוע סמלי המורכב מרצף פעולות, המבוצע בסביבה מסוימת ובמחזוריות סדירה. הפעולות הסמליות המהוות את הטקס, מכילות לרוב חלקים מהאלמנטים הבאים: עלילה, שירה, תהלוכה, ריקוד… במהלך הטקס מובעות המשמעויות החברתיות הבסיסיות בעיני המשתתפים והקשרים החברתיים ביניהם מתחזקים. באמצעות הטקס היחיד והחברה מבטאים את החשיבות שהם מייחסים לנושאים המועלים בו."(מתוך ויקיפדיה). מקורה של המילה טקס במילה היוונית taxis שפירושה סדר, ארגון. באמצעות ציון ימי ההולדת מידי שנה מאשררים  את ההערכה להמשך הקיום של היחיד ומתייחסים גם לגיל עצמו, להתפתחות. בתרבויות שונות ישנם גילאים שמהווים מדרגה משמעותית-דוגמת ציון הבר ובת מצווה בתרבות היהודית בגיל 13 ו-12 בהתאמה. טקסים אלו משמשים את החברה לסוציאליזציה להשתתפות וציון ימי הולדת. נשאלת השאלה מהם הערכים, הנורמות והפרקטיקות שמהווים חלק מהסוציאליזציה של הילדים הצעירים לציון ימי ההולדת שלהם? 

  • ערכים רלוונטיים לחגיגות ימי הולדת עשויים להיות: חשיבות האינדווידואל, נתינה (מתנות לחתן יום ההולדת של כלות וחתני ימי ההולדת למשתתפים בחגיגה; הדגשת מעמד (לדוגמה, חגיגות ימי הולדת שהופכות להפקות יקרות); אורח חיים בריא (דגש על כיבוד בריא; דאגה לקיימות או התעלמות משיקולים מעין אלו-למשל שימוש בכלים חד פעמיים; ריבוי של מתנות לא שימושיות). הורים בבתים וצוות חינוכי בגנים מגלמים באופן ארגון החגיגות את הערכים החשובים להם בין אם הם נותנים לכך את הדעת ובין אם לאו. בפוסט זה ישנה הזמנה לתת לעצמנו דין וחשבון לגבי הערכים שמנחים אותנו בארגון ימי ההולדת-ערכים אשר מונחלים לילדים החוגגים את ימי ההולדת כמו לילדים האורחים בימי הולדת .
  • נורמות כוללות את ההתנהגויות המצופות ממשתתפי ימי ההולדת בחברה נתונה המתרגמות את הערכים. הנורמות מתייחסות למקום החגיגה(האם חוגגים בבית, בפארק ציבורי, באולם, בקולנוע). נורמות מתייחסות להתנהגות המצופה מהילד החוגג את יום ההולדת וההתנהגות המצופה מהחברים. את מי מזמינים ליום ההולדת בבית? את כל הכיתה? רק את הבנים? רק את הבנות? רק חברים קרובים? ישנן נורמות שמנחות את סוג וגודל המתנות המוענקות לחוגגי ימי ההולדת ולסוג הכיבוד המוצע לאורחים. נורמות מתייחסות גם לברכות שמוענקות לחוגגים. . הורים יימנעו לערוך חגיגות  ימי הולדת "צנועות"  בסביבה שבה נערכות חגיגות ראוותניות מתוך חשש לפגוע בילדיהן.
  • פרקטיקות מתרגמות את הנורמות לפעולות ותכנים הכלולים בחגיגות ימי ההולדת. לרוב חגיגות כוללות תכנית "אמנותית" כלשהי (שירים, ריקודים, משחקים, הצגות, פעילות ספורט כמו באולינג), כיבוד כולל עוגת יום הולדת, ברכות לחוגגים את יום ההולדת. בחגיגות אלו האורחים מעניקים מתנות לחתנים ולכלות יום ההולדת ואילו משפחות הילדים שחוגגים יום הולדת מעניקים לאורחים הזדמנות ליהנות ולהתכבד. בדרך זו מובטח שבחגיגות ימי ההולדת ישנה נתינה הדדית: של האורחים לחתן או כלת יום ההולדת ושל משפחת החוגגים לאורחים.

חשיבה על ניהול חגיגות ימי הולדת במסגרות חינוך

מסגרות חינוך הן סוכן מרכזי לסוציאליזציה בכל חברה. חלק מהעניין הוא ארגון טקסים שעומדים במרכז חגיגות ימי הולדת. למסגרות חינוך יש לרוב פרוטוקול מסודר של ציון ימי הולדת.

בתכנון יום ההולדת הכרחי לקחת מצד אחד בחשבון את הילד היחיד ולהביא לידי ביטוי  משהו שמתאים לו במיוחד (תכנים, כיבוד) ומצד שני את כל הילדים שלומדים באותה מסגרת חינוך. חשוב שאף ילד לא ירגיש מקופח ותהיה לו סיבה לחשוב שהושקעו יותר מאמץ, מחשבה ומשאבים בימי הולדת של ילדים אחרים לעומת ביום ההולדת שלו. איזון בין האישי- האינדיבידואלי לבין דאגה לקולקטיב הוא סוג של אמנות. הסכנה היא מצד אחד  להפוך את ימי ההולדת לסוג של "תעשיה" שבה פס יצור של ימי הולדת סטנדרטים שאין כל ביטוי לאישי. מנגד ,הסכנה היא להביא לסגידה לאינדיבידואל-סגידה שמעודדת התנערות מדאגה לזולת. אין זה קל לאזן במקרה זה בין השנים, ונדרשים היכרות אישית עם היחיד ודאגה לרווחתם של הילדים לצד עידוד של נתינה והתייחסות לזולת גם שחוגגים לך יום הולדת.

לא אחת, חגיגות ימי הולדת נערכות לפי נוחות המורה לריתמוזיקה יותר מאשר מתוך התייחסות למה שחשוב לילד ולמשפחתו. קורה גם שמורה לריתמוזיקה מנהלת את יום ההולדת באופן שלא ניתן מספיק ביטוי לקשר הבין אישי הקרוב שיש לגננת או למורה עם הילד.

לגבי הפרקטיקות עצמן ניתן למצוא פרטים בהמלצות משרד החינוך לגבי ימי הולדת בגנים. ובפוסט על צעדים מעשיים לתכנון ימי הולדת בגנים.

אחד הביטויים האפשריים להפוך את יום ההולדת למפגש מקרב לבבות הוא לעודד ילדים להכין ברכות אישיות ואמיתיות לחתן או לכלת יום ההולדת. וזאת כתחליף להכנת שבלונות או לבקשה שיציירו ציור חופשי שלא תמיד הילדים מקדישים בהכנתו מחשבה לחתן או לכלת יום ההולדת.

נסו לחשוב על כך שמרגילים ילד לחשוב על הנמען, על חתן או כלת יום ההולדת 34 פעמים בשנה. נפתח אמפתיה אצל הילדים אם נעודד אותם להכין ברכות  מותאמות(לעתים נהיה מוכנים לכתוב בעצמנו את תוכן הברכה).

ראו לדוגמה ברכה שחתני קיבל מילדה בגן  ליום הולדת ארבע שלו:

לאלון ערוך

התלבטויות לגבי קשר בין  מסגרות חינוך לבתים בנוגע לחגיגות יום הולדת

המטרה העיקרית של פוסט זה איננה לספק רעיונות לתכנים שכלולים בימי הולדת אלא לעודד חשיבה והתלבטות אשר יובילו לארגון ימי הולדת שישמחו את הילדים ויותירו אותם עם ההרגשה שהם עצמם מיוחדים ואהובים ושהם חלק מקולקטיב שיש בו ילדים אהובים ומיוחדים נוספים-ושווים התייחסות בדיוק כמותם.

לכן בחלק זה אציג מספר התלבטויות מרכזיות שחשוב שצוותי גנים יקדישו להן מחשבה בתהליך תכנון ימי ההולדת.

  • באיזו מידה חגיגות ימי ההולדת מאורגנות באופן אשר  נותן לילדים החוגגים את ההרגשה שהם אנשים מוערכים, אהובים וראויים?
  • באיזו מידה יש בחגיגות ביטוי לרגישות  לשונות בין -אישית בין הילדים הלומדים באותה מסגרת חינוכית?
  • באיזו מידה פרוטוקול יום ההולדת הוא כזה שמאפשר לכל המשפחות להשתתף ?
  • באיזו מידה ההשתתפות ביום ההולדת מחייבת הוצאות כספיות חריגות מצד משפחות הילדים?
  • עד כמה ראוי , אם בכלל,  שהצוות החינוכי  ישפיע על האופן שבו נחגגות ימי ההולדת בבתים ?
  • באיזו מידה יש התייחסות בהכנת הכיבוד לצורך לעודד ילדים לצרוך מזון בריא(עד כמה הנורמות הנהוגות בהכנת הכיבוד היא של מינימום חטיפים וממתקים, הכללת פירות וירקות בחגיגה-מלבד עוגת יום ההולדת)?
  • עד כמה הברכות המוענקות על ידי הילדים הן אישיות? או שמא הן שבלוניות ואחידות?
  • עד כמה צוות הגן יחד עם ההורים מגלים רגישות  בתכנון ימי הולדת שאינן מחייבות הוצאות שחלק מהמשפחות אינן יכולות לשאת?
  • עד כמה יש מקום להשתתפות הורים במסיבות ימי ההולדת הנערכות בגני הילדים?
  • עד כמה חגיגות ימי ההולדת מקדשות סטריאוטיפים מגדריים(צבע ורוד לבנות , צבע כחול לבנים)?

לסיכום, פוסט זה מעודד חשיבה על תכנון חגיגות ימי ההולדת מעל ומעבר לקביעת הפרטים הטכניים שכרוכים בארגון שלהן. נשאלת השאלה מהם הערכים שמזינים נורמות ופרקטיקות חינוכיות. נשאלת גם השאלה עד כמה בתכנון ימי ההולדת נלקחים בחשבון העדפות ואילוצים כלכליים של משפחות הילדים.

לפוסט הזה יש תגובה אחת

  1. עידית צולמן

    גננות יקרות,
    ממליצה על מספר שאלות נוספות לחשביה:
    לחגוג לבד או עם עוד ילד/ה?
    לחגוג סמוך לתאריך או מתי שנוח למערכת/ להורים….?
    להתייחס למחזוריות שבחגיגת יום ההולדת…איך?
    לחגוג עם המשפחה הגרעינית בגן או עם המשפחה המורחבת?

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.