resilience-collage

חוסן ופדגוגיה של חוסן

חוסן ופדגוגיה של חוסן הפכו למרכזיים בשיח החברתי, החינוכי והטיפולי בשנים האחרונות בכלל, ומאז השבעה באוקטובר 2023 בפרט. יתרה מזו, במכללה האקדמית חמדת שבה אני מלמדת, והסמוכה לנתיבות, מרבים בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז תחילת המלחמה, לפתח, להציג ולהפיץ את הפדגוגיה של חוסן לסביבה הקרובה והרחוקה.

נזכיר שחוסן מוגדר כיכולת של יחיד, קהילה או מדינה להתנהג באופן אדפטיבי בעת משבר או בעקבות הפרעה כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת. חוסן כרוך ביכולת להזדקף מחדש (bounce back), לחזור לתפקוד אחרי משבר. יש לזכור שהחוסן איננו מאפיין אישי מולד אלא משהו שהולך ונבנה במהלך החיים אגב התמודדויות עם אתגרים, שינויים ומשברים! זה משהו שהולך ומתפתח אגב ניהול נכון של גורמי סיכון שהם חלק מהחיים.

חשוב לציין שאף שמדובר רבות על חוסן, טיפוח של חוסן ופדגוגיה של חוסן בהקשר התמודדות עם טראומה בעיקר בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", מדובר בסוג של כישור שחשוב ביותר לטפח בקרב ילדים ומבוגרים תמיד, שהרי התמודדות עם אתגרים, קשיים ובעיות היא חלק מהחיים.

במהלך שנות קיומו של הבלוג כתבתי מספר פוסטים המתמקדים בחוסן. לדוגמה, כתבתי על חשיבות ההתמודדות עם בעיות כבסיס לגיבוש חוסן, על ויסות עצמי, התמדה וחוסן, על החשיבות של התפיסה שהיכולת האנושית היא דבר משתנה ((growth mindset כתפיסה הכרחית שאמורה לעמוד מאחורי מי שמבקש לטפח חוסן. בשנה האחרונה הקדשתי מספר רב של פוסטים לנושא בשל חשיבותו וגם כתמיכה בקורסים שאני מלמדת. לדוגמה, כתבתי על חוסן במשפות וקהילות, על חוסן בחינוך לגיל הרך, על חוסן בהכשרת מורים וגננות, על תיווך בונה חוסן ועל ניהול מוסרי של כיתה וחוסן ועוד. הקדשתי גם מספר פוסטים להגדרות של פדגוגיה של חוסן ויישומים כגון קריאה חוזרת לגיבוש חוסן בכלל ובעתות מלחמה בפרט. הצגתי במהלך השנים גם מספר ספרי ילדים איכותיים המתמקדים בהתמודדות עם בעיות ובבניית חוסן.

סביב ציון יום השנה לשבעה באוקטובר ולקראת הפתיחה של שנת הלימודים האקדמית תשפ"ה, החלטתי להנגיש לאנשי חינוך, להורים ולמתעניינים בכלל את הפוסטים אשר הוקדשו בבלוג בנושא באמצעות הדף "חוסן ופדגוגיה של חוסן".

מה ילדים ומבוגרים עושים כאשר הם מרגישים שאנשים אחרים או החיים מועכים אותם? זו שאלת כבדת משקל. אלא שהספר כשמועכים אותי מטפל בשאלה זו באופן נגיש, מעניין ומעורר מחשבה. בפוסט זה ברצוני אפוא להציג ספר ילדים (picture book) מעניין, מעורר מחשבה ,מעוצב ומאויר נפלא, המתייחס לשאלה מה עושים כאשר אנחנו …

במסגרת סדרת פוסטים המתמקדים בחוסן, בכוונתי להקדיש פוסט זה לאופן שבו ניהול מוסרי של כיתה\גן תומך בתכנון ויישום של מה שקרוי פדגוגיה של חוסן. התייחסות לזיקות בין ניהול גן\כיתה לפדגוגיה של חוסן נחוצה משום שגן ילדים או כיתה הם מסגרות ארגוניות שבהן לומדים ילדים רבים ובהנחיית צוות המנוהל על ידי …

בפוסטים קודמים שהתמקדו בחוסן ודרכי טיפוחו התמקדתי בעיקר בשאלה מהי המשמעות של חוסן ומהן דרכי טיפוחו כשמדובר ביחידים, בין אם הם מבוגרים (כמו מורן סמואל ופרח פילו) ובין אם הם ילדים בגיל הרך. באופן טבעי התייחסתי גם לשאלה מה נדרש ממערכות התמיכה שסביב האדם היחיד לטיפוח חוסנו. התייחסתי גם לכישורים …

במסגרת סדרת פוסטים המתמקדים בחוסן בכוונתי להקדיש פוסט זה לטיפוח חוסן בחינוך לגיל הרך, הן בקרב משפחות והן כחלק מתהליכי העבודה היומיומיים במסגרות חינוך לגיל הרך. נזכיר שחוסן מוגדר כיכולת של יחיד, קהילה או מדינה להתנהג באופן אדפטיבי בעת משבר או בעקבות הפרעה כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת. חוסן …

בשבועות הקרובים בכוונתי לכתוב מספר פוסטים המתמקדים בחוסן ולהתעמק במשמעותו ובדרכי טיפוחו במשפחות, במסגרות חינוך לגיל הרך ובהכשרת גננות ומורים. בכוונתי להתייחס לחוסן אישי, מקצועי, ארגוני וקהילתי. אעשה זאת בעיקר בשל הרלוונטיות של הנושא בחינוך בכלל ובחינוך לגיל הרך בפרט, תמיד, ובמיוחד בתקופת המתח הביטחוני והאזרחי בעשרת החודשים האחרונים. חשוב …

בפוסט השבוע אני מבקשת להציג ספר ילדים חדש, אבא טנק, שאותו הגה, כתב ואייר דוד סוסנובסקי שהוא מעצב גרפי, נשוי ואב לשני בנים וגם מוכר כסובל מהלם קרב בעקבות שירותו בצבא בג'נין במבצע "חומת מגן" בשנת 2002. הספר יצא לאור בנובמבר 2023 בהוצאת גם וגם. הילד יובל הוא המספר בספר. …

בפוסט זה אני כותבת על ספרה של לילך קיפניס שירת הטריגר או בשמו החדש, בעקבות פרסום הגרסה המעודכנת אחרי הירצחה בטבח השביעי לאוקטובר, על צלילים שמבהילים. הספר שירת הטריגר הוא ספר בחרוזים המציג זרימת תודעה והתמודדות של ילדים שחוו חשיפה ממושכת לשיגורי טילים ואזעקות בנגב המערבי. הספר פורסם לראשונה בחודש …

החלטתי לכתוב את הפוסט בעקבות השתתפותי בהרצאה של ד"ר תמר ורטה-זהבי מטעם ארגון אקורד שכותרתה "תיווך המשבר באופן מיטיב, המחזק את החוסן הנפשי של הילדים והילדות, ממתן רגשות שליליים כלפי ה"אחר" ומקדם את השלומות (well-being) שלהם". תמר ורטה- זהבי היא מרצה לחינוך לגיל הרך במכללת דוד ילין, סופרת ילדים ונוער …

פוסט זה מתמקד בסוגית טיפוח חוסן, וסוקר מחקרים המדגישים את חשיבות ההתייחסות המשולבת לגורמי סיכון ולגורמי חוסן כחלק מפדגוגיה של חוסן. כמו שציינתי בפוסט קודם שכתבתי ב- 2022, הטענה של חלק מהחוקרים היא שבמהלך השנים, הטיפול בגורמי סיכון כרכיב חשוב בטיפוח החוסן הוזנח. אני עושה זאת כיוון שבשנים האחרונות מרבים …

בתחילת מלחמת "חרבות ברזל", בשבת השחורה, 7.10.2023, היו ילדים שחוו טראומה עם משפחותיהם בהיותם ספונים בחדרי ביטחון ומרחבים מוגנים שהותקפו באכזריות על ידי מחבלים, ואף בכך שבעל כורחם היו עדים למעשי אלימות קיצוניים שפגעו בבני משפחותיהם או בשכניהם. התנסויות קשות מנשוא אלה עלולות להשאיר חותם בנשמתם של הילדים ולהשפיע על …

פדגוגיה של חוסן משמשת כיסוד מארגן במכללה אקדמית חמדת שלצוותה אני שייכת בשנתיים האחרונות, ומושקעים מאמצים רבים להטמיע אותה. העיסוק המתמיד בנושא פדגוגיה זו במכללה גרם לי לחשוב על משמעות המושג ותהליך החוסן, ועל משמעותה של פדגוגיה של חוסן ועל ביטוייה המעשיים הממשיים ולא רק המוצהרים בפרקטיקה החינוכית ובהכשרת הגננות …

בפוסטים קודמים התמקדתי בעיקר בטיפוח חוסן בקרב תלמידים בכלל, ובחינוך לגיל הרך בפרט. בפוסט זה אני מוצאת לנכון להתעמק בטיפוח תחושה של חוסן ושל עשייה מקצועית משמעותית בקרב סטודנטיות להוראה, בעיקר בתואר הראשון, ובמידה קטנה יותר – בקרב גננות, מורות ומורים. המניע לכתיבת הפוסט הוא ההערכה שלי שסטודנטיות וסטודנטים רבים …

פוסט זה מתמקד בסוגית טיפוח החוסן, וסוקר מחקרים המדגישים את חשיבות ההתייחסות המשולבת לגורמי סיכון ולגורמי חוסן. הטענה של חלק מהחוקרים היא שבמהלך השנים, הטיפול בגורמי סיכון הוזנח. אני עושה זאת כיוון שבשנים האחרונות מרבים להציב את טיפוח החוסן וטיפוח ילדים עם חוסן כמטרה של חינוך "טוב". ניסיונות אלה מחייבים …

ספרי ילדים איכותיים, ספרי תמונות, הם דרך נהדרת לחנך ילדים להבין ולהביע רגשות, רגשות חיוביים ושליליים כאחד. רגשות אלה מיוצגים בספרי ילדים באמצעות מילים, איורים והזיקות ביניהם. ספרי הילדים מפגישים את הילדים עם עושר חוויות והתנסויות ועשויים להביא, אם הם שותפים מלאים בקריאה, להזדהות עם ילדים ומבוגרים אחרים וליצירת זיקות …

שליטה עצמית בכלל ושליטה על רגשות בפרט נחשבת לאחד הכישורים שחשוב ביותר שנטפח בקרב ילדים מגיל צעיר. למעשה, טיפוח הדרגתי של ויסות עצמי לפי קצב ההתפתחות הנוירולוגית של הילדים הוא אחת מהמטרות החשובות בגיל הגן. שליטה עצמית על רגשות נמנית עם הכישורים או המיומנויות שחשוב שיעמדו לרשות הילדים בבית הספר. …

איזה משוב אנחנו כמחנכים והורים נותנים לילדים כשהם מצליחים במשימה מאתגרת? איזה משוב אנחנו נותנים להם כשהם מתקשים להשלים משימה? מה הילדים אומרים לעצמם כאשר הם צולחים משימה קשה? במשוב אני מתכוונת למה שאנחנו אומרים לילדים ומה שאנחנו עושים כאשר הילד מתקשה בהשלמת משימה. ומה הם אומרים לעצמם- איך הם …

תכנית לימודים בצמיחה (emergent curriculum), בשונה מתכניות שכוללות פעילויות מוכנות שהוגדרו מראש, נבנות תוך כדי מפגשי הלמידה יחד עם הילדים. במהלך היישום של תכנית הלימודים בצמיחה, הילדים, המבוגר (גננת לרוב) וה"חומרים הנלמדים" עצמם עוברים שינוי כפועל יוצא של פעילות המשתתפים בלמידה והשיח ביניהם. אביא שתי דוגמאות כדי  להבהיר מהי המשמעות …

מטרת פוסט זה היא להציע שהתמודדות עם בעיות התנהגות תוגדר ככישור ליבה בהוראה ובהכשרת גננות ומורים. התמודדות טובה עם בעיות התנהגות כוללת: 1. נכונות של הגננות והמורות להכיר מצד אחד בחשיבות הכישורים החברתיים ומצד שני בקיומן של בעיות התנהגות אצל ילדים שהן תוצר של שילוב של נטיות הילדים וגורמים סביבתיים …

מהפרספקטיבה של הורים, גננות ומורים תמיד נשאלת השאלה אילו כישורים עלינו לטפח בקרב הילדים כבר מהגיל הרך, על מנת לאפשר להם התפתחות טובה והשתלבות טובה בחברה בעתיד שאף פעם איננו יודעים איך תראה. דהיינו עלינו להכשיר את הילדים לעתיד לא ברור . עלינו להתמודד עם אי הוודאות הזו וגם להכשיר …

לאור מחקרים ששבים ומראים עד כמה חשוב הוויסות העצמי  (self-regulation) לתפקוד טוב של ילדים, הן בכל הנוגע לקשרים שלהם עם אנשים אחרים והן בנוגע ללמידה שלהם, החלטתי לכתוב פוסט בנושא. בפוסט אציג דוגמאות של התנהגויות שמייצגות רמות שונות של ויסות עצמי, הגדרות מקובלות של הכישור החשוב הזה, מעט על ההתפתחות של …