חינוך בגילאי לידה עד שלוש

פעוטות מגלשה שקוף

הפוסטים הבאים מציגים סוגיות שונות שנוגעות למדיניות, מסגרות חינוך ופרקטיקות חינוכיות שמיועדות לתינוקות ופעוטות, לצד ביקורת נוקבת על היעדר הסדרה בתחום ועל תנאיי החיים הקשים במסגרות חינוך לידה עד שלוש.

בפוסט זה אני מציגה שני ספרי ילדים חדשים: "לפעמים לא בא לי" ולפעמים אני רותחת" מאת טימותי נפמן (Timothy Knapman), עם איוריו של ג'ו ברגר(Jo Berger) בהוצאת מטר. שני הספרים מתמקדים ברגשות עזים ובמצבים קיומיים שכיחים בקרב פעוטות וילדים בגיל הגן: כעס, זעם ומרד, המתעוררים על רקע התנגשות בין רצונותיהם …

פוסט זה מתפרסם בסמוך ליום זכויות הילד או יום הילד הבינלאומי החל בתאריך 20.11.2022. בפוסט נטען שיש במעבר האחריות של חינוך התינוקות והפעוטות לאחריות משרד הכלכלה(או הרווחה או התעשיה) פגיעה של ממש, פגיעה מיורת בזכויות הילדים הצעירים. פורסמה בתקשורת התייחסות מעוררת התנגדות מובנת לכוונת השותפות בקואליציה המסתמנת לדרוש את החזרת …

חינוך לידה עד שלוש היה תמיד החוליה החלשה ביותר של מערכת החינוך בישראל. במקור, האחריות עליו הופקדה בידי משרד העבודה והרווחה וההפעלה של חלק מהמסגרות- בידי ארגוני הנשים. ניתן לראות התנהלות זו כביטוי לתפיסה שנדרשים פתרונות עבור הילדים הצעירים ביותר בעיקר כדי לאפשר לאימהותיהם לצאת לעבודה. המוקד לא היה בהכרח …

התפתחות ילדים היא תהליך מצטבר. קשה לראות בה רגעים מזוקקים המגלמים שינוי המעיד על "שלב" מתקדם יותר בהתפתחות. עם זאת, ניתן פה ושם לזהות רגעים כאלו וכאשר הדבר קורה, קשה לא להתרגש מגילויי ההתבגרות. בתחום המוטורי, שינויים אלה בולטים: ברגע מסוים הילד הולך. בתחומים אחרים המתמקדים ברגש ובתודעה קשה הרבה …

החלטתי לכתוב פוסט על מצב החינוך לידה עד שלוש בישראל אחרי תקופה ארוכה שבה נמנעתי מכתיבה בנושא. הכוונה לכתיבה על מדיניות וארגון העשייה החינוכית בגילים אלה. המשכתי לכתוב מידי פעם על היבטים שונים הנוגעים לחינוך לידה עד שלוש (כגון התפתחות השפה, חינוך לניקיון), אך לא כתבתי בנושא מדיניות וארגון בשל …

אני כותבת את הפוסט בעקבות פרסום נתוני בחינת תמונת מצב בנוגע להבנת הנקרא של תלמידי כיתה ד' בישראל. בחינת תמונת מצב החליפה את מבחני המיצ"ב מתוך ניסיון להעריך את הישגי התלמידים במערכת החינוך הישראלית מצד אחד, ומצד שני להימנע מהבעיות שיוחסו למבחן המיצ"ב. עם אלו נמנים בזבוז הזמן שהוקדש בבתי …

פוסט זה מתמקד כקודמו בשימוש בשפה על ידי פעוטות. הפעם נתבונן בחלק המתמקד בהבנת השפה, בקשר בין שפה וחשיבה זהו פוסט קצרצר שמציג אינטראקציה ביני לבין נכדי ניצן (בן שנתיים וחודש) בדרכנו חזרה מהגן. באחד מימי השבוע שעבר לקחתי את ניצן מהגן וכהרגלו הוא יצא עם השמיכי והמוצץ ועם כריך …

את הפוסט אני מקדישה להתפתחות וטיפוח השפה בקרב פעוטות מגיל שנה עד שנתיים וחצי-שלוש. אני עושה זאת בשל חשיבות ההתפתחות וטיפוח השפה להמשך החיים, אבל לא פחות מכך מעניין וחיבה מיוחדים שיש לי לגיל הפעוטות: גיל שהפעוטות מפתחים במהלכו מודעות להיותם ישויות נבחנות עם העדפות ורצונות משלהם, גיל שבו הם …

פעוטות (ילדים בני כשנה וחצי עד שלוש) הם "יצורים" סקרנים, אקטיביים, מגלים ופועלים בעולם ובעלי רצון עז לממש את רצונותיהם. למאפיינים של ההתפתחות הרגשית-חברתית בגיל מעניין זה הקדשתי בעבר פוסט נפרד (גיל שנתיים המדהים והנורא). בפוסט הזה אתייחס לפעילות של פעוטות שקשורה מצד אחד למשחק סימבולי ומצד שני לעניין ולשימוש …

אני כותבת את הפוסט כדי לעודד הורים ומחנכים לתינוקות ופעוטות צעירים (עד גיל שלוש) לחשוב על האופן שבו מבינים פעוטות צעירים את ההתרחשויות המלוות את משבר הקורונה שהם חווים. הכוונה היא לבידוד של בני משפחה וההכרח להיעדר ממשפחתונים, מעונות וגנים פרטיים עקב הדבקות בנגיף הקורונה של נשות צוות וילדים אחרים. …