בפוסט זה אתייחס לאופן שבו ילדים בגיל הגן מדמיינים ומדברים על אלוהים. ההשראה לכתיבת הפוסט כפולה. הספר של אמונה אלון -איורים, נועה קלנר "רק בעיניים עצומות רואים אותו" ודו שיח בין דורי בן הכמעט 6 לבין איה בת הכמעט 3 על אלוהים.
המסקנה מן העיון בשני "מקורות" אלו היא שכדאי להקשיב לילדים ולעודד אותם לדבר על מה שמעניין אותם, בכלל זה אלוהים ו/או כוחות על- טבעיים אחרים, ולייצג זאת בציור ללא "צנזורה" מיותרת. שיח עם ילדים צעירים על מחשבותיהם ויצירותיהם על אלוהים מחכים את כולם ואודה גם מהנה.
ילדים צעירים חיים בעולם שבו הם חשים לעתים קרובות שאין להם שליטה על תופעות. בעולם שבו הם תלויים באחרים לתפקודם היומיומי. בעולם שבו קורות תופעות שהם לא מיטיבים להבין. חשיבה על כוחות-על עשויה לשמש כתמיכה ולהעניק להם הרגשה רגעית של ביטחון.
ציור של ילד/ילדה בת 11 מהונג קונג מהתחרות: "ילדי העולם מציירים את התנ"ך" mikranet.ac.il
ספר הילדים שנכתב-יש לומר באומץ-על ידי אמונה אלון מספק פרשנויות אפשריות ואמינות לאופן שבו ילדים צעירים תופסים, מדמיינים, מציירים את אלוהים. התרשמותי היא שספר זה נכתב עם הרבה אהבה לילדים צעירים ועם הרבה כבוד לפרספקטיבות המגוונות שלהם. נראה כי הסופרת והמאיירת התעניינו מאוד בשאלה: "מהו אלוהים בשביל הילדים הצעירים?"
איני מתיימרת לכתוב כאן ביקורת ספרותית על הספר "רק בעיניים עצומות רואים אותו" של אלון וקלנר, אלא להציע התבוננות ממבט פדגוגי-פסיכולוגי. המתעניינים בביקורת ספרותית על האיורים בספר מוזמנים לעיין ברשימתו של יניב תורם ב"פנקס" על "רק בעיניים עצומות רואים אותו". הנכונות להקשיב לילדים ולאפשר לכל אחד לייצג את אלוהים בעיני רוחו נהדר ולכן הספר פונה לדעתי להורים ולילדים ולגננות דתיים וחילוניים כאחד. המשותף לכולם צריכה להיות הפתיחות להקשיב לילדים ולקבל את פרשנותם על אלוהים ללא ביקורת והגבלות. הורים ומחנכים חילוניים עלולים לבטל את האמירות של הילדים באמירות מן הסוג: "אלוהים- אין דבר כזה", בעוד שהורים ומחנכים דתיים עלולים לטעון שאין מציירים את אלוהים. אני מציעה לאלה וגם לאלה להתגבר על רתיעתם מדיבורים על אלוהים ולהקשיב לילדים הקשבה מלאה.
אני מתרשמת שהספר מיטיב "להיכנס לראש הילדים" ולייצג שאלות שעולות להם תדיר. וגם הסברים והשערות שרק מוח יצירתי של ילדים יכול לייצר :
אם אלוהים היה כמונו
והיו לו גוף כמו שלנו ומחשבות כמו שלנו,
היינו יכולים לפגוש אותו ברחוב,
להגיד לו :"שלום" או "ערב טוב"
ולבקש שיסביר לנו באופן קבוע
מה הוא עושה, ואיך ומדוע.
אבל אם אלוהים היה כמונו,
הוא לא היה אלוהים.
הספר מעז לתת קול לילדים בבקשות הכל כך אמיתיות שכלולות בתפילותיהם היומיומיות:
ואולי זה לא נעים
וקצת לא מתאים,
אבל אני מבקש
בסוף תפילתי
שהוא יעשה שירשו לי כלב
אמיתי…
המעניין בספר זה הוא שהוא מתבונן על הילדים בעניין, באהבה ובקבלה. אף שאלוהים מצטייר כיודע הכל, ומשגיח על הכל ושום דבר לא נסתר מעיניו , הילדים מצטיירים כחשובים ממנו:
אני זוכרת: כל גוף מוכרח בסוף למות,
ורק אלוהים,
שאינו גוף, ואין לו דמות,
חי לעולמים.
ואני יודעת: כשנפטרים
ונקברים באדמה, הנשמה לא נקברת. הנשמה נשארת.
השורות האלו מיטיבות לדעתי בו זמנית גם להכיר בעובדות החיים וגם להציע נחמה לילדים הצעירים. יתרה מזו יש בהן גם את אהבת הילד וגם את אהבת האדם:
כשפרצה מלחמה
רציתי לטוס עד לשם
כדי לצנוח באמצע
ולצעוק: בני אדם!
אל תילחמו. זה כואב.
את כולכם אלוהים אוהב.
ויש לו
בעולם
מקום לכל עם.
ההומור איננו נעדר מהספר. הילד הדובר מתעניין בתכלית בריאת הכינים בעולם (כסבתא ואמא מנוסה בעניין טיפול בכינים-אני מצטרפת לשאלתו של הילד!!!!).אלוהים מצטייר בעיני הילדים כגמד, כציפור, כאישה, יפה שבעיני רוחם של הילדים אלוהים מצטייר לעתים כגבר ולעתים כאישה.
מציעה להורים ולגננות לבחור בעיתוי מתאים לקריאת הספר. חשוב לעודד שיח קבוצתי ולאפשר לילדים שמשתתפים בקריאתו להציג את תפיסותיהם הייחודיות על אלוהים בין אם הללו עולות בקנה אחד עם הכתוב בספר, ובין אם הללו עומדות בסתירה לדימיונות המוצגים בספר.
שיח אחים על אלוהים
בחלק זה אציג אמירות של שני ילדים על אלוהים. דורי הכמעט בן 6 ואיה הכמעט בת שלוש. דורי ואיה אחים הגדלים במשפחה "מעורבת": אמם חילונית ואביהם דתי. דורי לומד השנה בכיתה א' בבית ספר ממלכתי-דתי ואיה לומדת בגן ילדים פרטי שאיננו מוגדר כדתי . מנהלות הגן חילוניות ובעלות רקע של חינוך לגיל הרך קיבוצי. רבות מהסייעות דתיות או חרדיות. הילדים שלומדים בגן באים ממשפחות דתיות וחילוניות.
דורי בן השש מפגין אמונות מונותאיסטיות חזקות!
לפני כשלושה שבועות, נפלה לדורי שן שניה בערב. בדומה לטקס שנערך אחרי נפילת השן הראשונה, הוא הכניס אותה למעטפה, ואמא שלו כתבה על גבי המעטפה "לכבוד פיית השיניים". את המעטפה התכוונו להחביא מתחת לכרית ולצפות להפתעות בבוקר. דורי, שהוא ילד בוגר למדי בחשיבתו אמר לאמו:"אמא אין דבר כזה פיית שיניים". [באמת לא ברור איך אמו יכלה לחשוב שיש דבר כזה!? "את הכל מקבלים מאלוהים. " אמא של דורי לא התווכחה וכיתבה גם אותו-את אלוהים על גבי המעטפה. בבוקר גילה דורי שקיבל מדבקות אבני חן מיוחדות והיה מרוצה למדי. לא שאל אגב מי השולח.
דורי ואיה משוחחים על דמותו של אלוהים
דורי שואל בשיא הרצינות את איה: את מי את אוהבת יותר: את אלוהים או את במבינו? [איה ידועה כמעריצה גדולה של במבינו הקוסם].
איה: מה זה? לא יודעת מה זה [אלוהים?]
דורי: מה זאת אומרת: אלוהים הוא זה שבגללו את נולדת. הוא ברא את כל העולם.
איה: לא ראיתי אותו אף פעם! [ ובזה חתמה את השיחה התמוהה על משהו שלא נראה ביומיום במקומותינו-כמו במבינו הקוסם לדוגמה!).
שיחה חביבה זו בין דורי לאיה חושפת הבדלי תפיסה כפונקציה של גיל וטעם אישי של הילדים. הדבר החשוב ביותר בכל העניין הוא עצם השיחה על ישות כה חשובה. עצם העימות בין תפיסות שונות בעל חשיבות. חשוב בעיניי לעודד ילדים להשמיע את דעותיהם ולשוחח אחד עם השני וביניהם על רעיונות ולא רק על דברים גשמיים.
לסיכום: חשוב מאוד להקשיב לדבריהם, הסבריהם, תהיותיהם של הילדים על אלוהים על מנת להיטיב להבין אותם ואת תפיסותיהם. הקשבה מעין זו איננה מחייבת כמו בדוגמאות המוצגות למעלה תגובה מיידית של הורים ומחנכים. אפשר ורצוי להקשיב בעניין וליהנות! כוחם של דברי הילדים בכך שהם ימשיכו להדהד בתודעתנו המבוגרים זמן רב אחרי שהם נאמרו. כוחם של דברי הילדים בכך שהם עשויים לעורר אצלנו חיבה רבה כלפיהם והתפעלות מחוכמתם ולא פחות מכך דברי הילדים עשויים לעורר אותנו המבוגרים למחשבה על אלוהים, העולם ועל דרכי החשיבה של הילדים עצמם.
אני מזמינה ציורים ותיעודים של אמירות של ילדים על אלוהים כדי להחכים את כולנו.
שלום מרים,
קודם כל שמחה מאוד לשמוע את קולך ושמחה שאת מוצאת עניין בבולג שלי.
אכן לרקע האמוני של המשפחה יש משמעות ויש להתייחס אליו. קראתי שוב את הפוסט ולפני סיפור הפיה נדמה לי שכתוב שדורי ואיה-שני האחים המשתתפים בסיפור-הם ילדים למשפחה מעורבת(חציה דתית וחציה חילונית). הנקודה שאת מעלה היא בדיוק הנקודה שניסיתי בכישרון לא רב להבהיר: ששבהיותו חשוף לדת היהודית דורי פיתח תפיסה מונותאיסטית חזקה ו"מזלזל" באמונה ב"אלילים" ופיות.
להתראות,
קלודי