בסדרת פוסטים שאפרסם בשבועות הקרובים אציג מספר רעיונות שיישומם עשוי להביא לשיפור חווית החיים של משפחות עם ילדים בישובים שונים. כמו תמיד, רעיונות כאלו צומחים על רקע הבחנה בקשיים או בעיות. הבחירות לרשויות המקומיות אשר יתקיימו בסוף החודש מהוות תמריץ נוסף לכתיבה זו כי אולי יש סיכוי שתימצא בתקופה זו אוזן קשבת לרעיונות המוצעים. בכל מקרה, אני מעריכה שתושבים עשויים לתבוע השתתפות בתכנון ופתרונות לקשיים שלהם מהרשויות המקומיות לצד זה שיהיו מוכנים להירתם ולהיות שותפים לבניית ויישום הפתרונות.
בעיה 1- תלישות של ילדים מכיתה ד' ואילך בשעות אחה"צ
הבעיה הראשונה שאני מבקשת להציף היא תלישות אפשרית של ילדים מכיתות ד' ואילך בשעות אחה"צ-שעות שבין סיום הלימודים בבית הספר לבין הגעתם של ההורים מהעבודה.
שעות העבודה של הורי הילדים ארוכות הרבה מעבר לשעת סיום הלימודים. צהרונים (שלאיכותם אקדיש פוסט נפרד) אינם רלוונטיים עוד לילדות ולילדים הבוגרים יותר. הורים לילדים בכיתה ד' והילדים עצמם- (בהיות כיתה ד' -שנת המעבר ממסגרת אחה"צ לעצמאות) מוצאים עצמם מחפשים פתרונות לשעות אחה"צ המוקדמות כסוג של מעשה לולhינות. פתרונות מהיום למחר. כל הורה וכל ילד וילדה מחפשים פתרונות בעצמם מבלי שיימצא סידור קבוע.
העניין הוא שלקהילה יש כוח ותפקיד הרשות המקומית לתת שירותים לאוכלוסיה. ולכן לא סביר שלא יימצא פתרון קהילתי סביר לתעסוקה ולבילוי שעות אחה"צ של ילדים ונערים שהוא בטוח ומהנה.
הצעה: ניסיון ליצור מרחבי פעילות קהילתיים מושכים שבהם ילדים יוכלו לשהות בשעות אחה"צ ולפגוש חברים
אני מציעה שבכל רשות יתחברו התושבים לפרbסי העיר או היישוב וימצאו מתחם שבו יימצאו משחקי קופסה, ספרים, מחשבים, מקומות ישיבה ורביצה נוחים. אפשר לבדוק אפשרות של קפטריה קואופרטיבית בכל מתחם כזה שתציע במחירי עלות ארוחות קלות מזינות ובריאות. בכל ישוב עשוי להימצא מתחם שונה ומארג הפעילויות בו יותאמו לצורכי האוכלוסיה המקומית. המתחם עשוי להיות ממוקם בתוך בית ספר, או אולם אחר ובתנאי שתהיה אליו נגישות לכל ילד וילדה. ושיהיה מספיק קרוב כך שילדי כל שכונה יוכלו להגיע אליו. חשוב שהורים וילדים יהיו שותפים בתהליך ההקמה וההפעלה. כדי לצמצם עלויות ניתן להיעזר בתרומות מהקהילה באבזור המקום ובנערים היותר בוגרים להפעלתו. בנוסף, בכל קהילה עשויים להימצא מתנדבים כמו פנסיונרים שעשויים להיות מעוניhנים לקחת חלק בהחזקת המקום. הם עשויים לתרום מניסיונם (כמו ללמד ברידג', שח מט), ליצור קשר משמעותי עם הילדים ולהפיג את בדידותם שלהם.
חלק חשוב מהפעילות כרוך בהקניית הרגלים ויצירת כללים מוסכמים של שמירה על המקום מתוך הפעלה של אחריות אישית וקולקטיבית.
נדבך נוסף בפעילות בכל קהילה הוא ניסיון להגיע למשפחות מודרות בישוב שעלולות לא להיות מודעות לקיום המרחב המוצע . על כן, לצד ההקמה נדרשות פעולות של reaching out כדי לוודא שכל ילדי הקהילה יוכלו להנות מהמרחב המוצע.
רעיון זה מתבסס על תנועת האורבניזם החברתי שאת עקרונותיו המרכזיים אני מציגה בהמשך. אחד הרעיונות שאני מציגה בהמשך הוא רעיון "עשיית המקום" בתוך הקהילה שמרחב הפעילות הקהילתי המוצע עשוי להיחשב כיישום שלו.
ניתן לפרסם את היזמה באינטרנט ולבקש תגובות , התייחסויות ורעיונות של תושבי העיר.
אורבניזם חברתי
ערים עומדות במוקד האתגרים החשובים של האנושות במאה ה-21. עליהן להתמודד עם סוגיות של קיימות סביבתית, פיתוח כלכלי וצדק חברתי. "הרעיון של האורבניזם החברתי הוא שפיתוח עירוני טוב הוא גם צודק. דהיינו השקעה באזרחים ובשכונות העניות של העיר היא לא רק הוגנת, אלא הוא מנוע לפיתוח ולשגשוג של העיר" (אורבניזם חברתי. רעיונות לישראל מהכנס האורבני העולמי השביעי(World Urban Forum), במדיאן קולומביה, 2014).
מדובר בתכנון עירוני שבא לקדם ערכים של הוגנות, קהילתיות ושוויון ובתפיסה הוליסטית שמחברת בין הממשל המרכזי, השלטון המקומי, מערכת עירוניות חברתית, השתתפותית הוליסטית כתחליף לעירונית נדל"נית. מאפשרים לתושבים לקבוע ייעוד של חלק מהתקציב (סילברמן, שם).
להלן תרשים של ד"ר צבי וינשטיין מתוך הרצאה שהציגה תובנות שקשורות ליישום של אורבניזם חברתי בעקבות השתתפותו בכנס במדיין קולומביה.
עשיית מקום (place making) גישה שכרוכה ביצירת מרחב פתוח, מקום מפגש של תושבים, והזדמנות לבניית קהילה, חוסן עירוני והון חברתי דרך יצירת מרחב מזמין ומפרה(חנה מורן רעיונות לישראל מהכנס האורבני העולמי השביעי(World Urban Forum). במדיאן קולומביה, עמ' 16). מדובר בתכנון פתוח ואין סופי. הקהילה והילדים בתוכם משולבת בתכנון, ניהול ותחזוקת המקום(שם).
לסיכום, בפוסט זה אני מציעה כחלק מסדרת פוסטים שמתמקדים באיכות חיי הילדים ברמת הרשות המקומית, להקים ולהפעיל בשכונות מרחבי פעילות קהילתיים שאליהם יוכלו להגיע ילדים מכיתה ד ואילך בשעות אחר הצהריים. מוצע שהורים, ילדים ונציגי הרשות היו פעילים בתכנון, בהקמה ובהפעלה. המירקום, העיצוב ומארג הפעילויות במקומות השונים עשויים להיות שונים כדי להלום את אופייה של האוכלוסיה המקומית. מדובר במקום מפגש בין כל ילדי וילדות הרשות ללא הוכחת זכאות של "נצרכות". מדובר בפעולה של תושבים למען תושבים בסיוע הרשות המקומית. אני מקווה שרעיון זה יוכל להשתלב בשיח בין נבחרי ציבור מקומיים לאוכלוסיה שבוחרת בהם בתקופה הקרובה ובכלל. משוב על הרעיון מהתושבים בכל מקום ניתן לקבל באמצעות פרסום ובקשת תגובות באינטרנט.
מקור
אורבניזם חברתי. רעיונות לישראל מהכנס האורבני העולמי השביעי (World Urban Forum). במדיאן קולומביה (2014). הקליניקה האורבנית, האוניברסיטה העברית בירושלים. משרד הבינוי והשיכון. http://www.viaplan.co.il/wp