קוגניטיבי מוח שקוף והפוך
קוגניטיבי מוח שקוף

כישורים קוגניטיביים ודרכי טיפוחם

היכולות לחשוב, להבין את העולם הפיזי הרגשי והחברתי, להחליט, לתכנן, לפתור בעיות, להיות רפלקטיבי – הן בסיס לתפקוד בעולם. הפוסטים הבאים מגדירים כישורים אלו ומציעים דרכים לטפח אותם בחינוך לגיל הרך.

במציאות הקודרת שאופפת אותנו מאז השבת השחורה, 7.10, חשבתי שנכון להמשיך לכתוב מדי פעם על ספרי ילדים שאני מעריכה כמוצלחים ורלוונטיים לחיי הילדים. כזה הוא הספר משעמם לי מאת מייקל איאן בלק ( Michael Ian Black), איורים דבי רידפת אוהי (Debbie Ridpath Ohi), בהוצאת מטר. הספר נכתב במקור באנגלית בשנת …

פדגוגיה של חוסן משמשת כיסוד מארגן במכללה אקדמית חמדת שלצוותה אני שייכת בשנתיים האחרונות, ומושקעים מאמצים רבים להטמיע אותה. העיסוק המתמיד בנושא פדגוגיה זו במכללה גרם לי לחשוב על משמעות המושג ותהליך החוסן, ועל משמעותה של פדגוגיה של חוסן ועל ביטוייה המעשיים הממשיים ולא רק המוצהרים בפרקטיקה החינוכית ובהכשרת הגננות …

כתבה מעניינת ומקיפה על החינוך לגיל הרך הנודע ברג'יו אמיליה פורסמה במוסף הארץ ביום ו', 16.6.2023. שם הכתבה בגרסה המודפסת "הילדים השמחים של רג'יו" ובגרסה האלקטרונית "גישת החינוך המגדלת ילדים שיהפכו את העולם למקום טוב יותר". המאמר נכתב בעקבות השתתפות של העיתונאית נועה לימונה במשלחת מחנכות מישראל ברג'יו אמיליה שבאיטליה. …

לפני כעשרה ימים נרעשה הארץ עם פרסום הממצאים של מבחן פירלס (PIRLS), מבחן בינלאומי הנערך על ידי הארגון IEA אחת לחמש שנים בכ- 57 מדינות בעולם ובכללן ישראל. המבחן האחרון נערך בשנת 2021 וראמ"ה (הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך) פרסמה את הנתונים לאחרונה בדו"ח מחקר: "מחקר פירלס 2021-אוריינות קריאה בקרב …

אני מבקשת להציג בפוסט זה ספר ילדים חדש יחסית (התפרסם בעברית בשנת 2022) ששבה את ליבי. מדובר בספר "למה אתה לא פורח?" של קתרינה מקיורובה, בהוצאת מטר. תרגמה לעברית נעמי בן-גור. הספר פורסם לראשונה בפראג בשנת 2016. אני חייבת תודה לסטודנטית שלי מהמכללה האקדמית חמדת, שילת צביון, חובבת ספרי ילדים …

אני כותבת את הפוסט הנוכחי, המתמקד בדרכים להביא ילדות להאמין בעצמן וביכולותיהן ולטעת בהן ציפיות אישיות ומקצועיות גבוהות, בעקבות כתבה שקראתי בעיתון גלובס (18-19.01.2023). הכתבה של כריסטי האנטר ארסקוט פורסמה במקור במגזין הניהול של הרווארד Harvard Business Review, ומציגה מחקר שבו נמצא שכ- 70% מהנשים מטילות ספק בכישוריהן המקצועיים. החוקרת …

כישורים אורייניים שמשפיעים בסופו של דבר על למידת הקריאה מהווים דלת כניסה ללמידה בתחומים רבים ומגוונים הנלמדים בבית הספר (ספרות, חשבון, מדעים, תנ"ך, היסטוריה וכו') ולהבנת היבטים שונים בסביבה שבה חיים הילדים (קריאת שלטים, קריאת עלונים הכוללים הנחיות לשימוש במשחקים ועוד). איכותם של כישורים אלה מושפעת רבות על ידי הסביבה …

בפוסטים קודמים התמקדתי בעיקר בטיפוח חוסן בקרב תלמידים בכלל, ובחינוך לגיל הרך בפרט. בפוסט זה אני מוצאת לנכון להתעמק בטיפוח תחושה של חוסן ושל עשייה מקצועית משמעותית בקרב סטודנטיות להוראה, בעיקר בתואר הראשון, ובמידה קטנה יותר – בקרב גננות, מורות ומורים. המניע לכתיבת הפוסט הוא ההערכה שלי שסטודנטיות וסטודנטים רבים …

התפתחות ילדים היא תהליך מצטבר. קשה לראות בה רגעים מזוקקים המגלמים שינוי המעיד על "שלב" מתקדם יותר בהתפתחות. עם זאת, ניתן פה ושם לזהות רגעים כאלו וכאשר הדבר קורה, קשה לא להתרגש מגילויי ההתבגרות. בתחום המוטורי, שינויים אלה בולטים: ברגע מסוים הילד הולך. בתחומים אחרים המתמקדים ברגש ובתודעה קשה הרבה …

אני כותבת את הפוסט בעקבות התרשמות רבת שנים שבתחום החינוך בכלל, ובחינוך לגיל הרך בפרט, אנו עדים לפרדוקס בכל הקשור להתייחסות השדה והממסד החינוכי לחינוך מיוחד. מצד אחד מתקיימת כבר כשלושה עשורים (מאז חוקק חוק החינוך המיוחד בשנת 1988) מגמה של שילוב ילדים עם מגוון צרכים מיוחדים בתוך מסגרות של …