קוגניטיבי מוח שקוף והפוך
קוגניטיבי מוח שקוף

כישורים קוגניטיביים ודרכי טיפוחם

היכולות לחשוב, להבין את העולם הפיזי הרגשי והחברתי, להחליט, לתכנן, לפתור בעיות, להיות רפלקטיבי – הן בסיס לתפקוד בעולם. הפוסטים הבאים מגדירים כישורים אלו ומציעים דרכים לטפח אותם בחינוך לגיל הרך.

מטרת פוסט זה להציג את ספרה של אורית הוד -שמר מהפכה במשבצת (הוצאת סגול), על חשיבה יצירתית בגיל הרך. ספר חשוב זה פורסם בשנת 2022 בעברית וס- 2024 באנגלית תחת השם Promoting creative thinking in early childhood (הספר באנגלית פורסם על ידי הוצאת הספרים המכובדת Scholars Publishing Cambrige). הספר מתמקד …

אני מבקשת להוסיף לסדרת הפוסטים המתמקדת בחוסן ופדגוגיה של חוסן פוסט המתייחס רובו ככולו להכשרת גננות ומורים. בפוסט אתייחס למאפייני ההכשרה עצמה וגם לתוצריה. הפוסט מתמקד בחוסן "של ובהכשרת מורים" כיוון שאני חושבת שחשוב לטפל בחוסן בשני מישורים: בסופו של דבר, המדד של חוסן של תהליך הכשרת גננות ומורים  הוא …

במסגרת סדרת פוסטים המתמקדים בחוסן, בכוונתי להקדיש פוסט זה לאופן שבו ניהול מוסרי של כיתה\גן תומך בתכנון ויישום של מה שקרוי פדגוגיה של חוסן. התייחסות לזיקות בין ניהול גן\כיתה לפדגוגיה של חוסן נחוצה משום שגן ילדים או כיתה הם מסגרות ארגוניות שבהן לומדים ילדים רבים ובהנחיית צוות המנוהל על ידי …

במסגרת סדרת פוסטים המתמקדים בחוסן בכוונתי להקדיש פוסט זה לטיפוח חוסן בחינוך לגיל הרך, הן בקרב משפחות והן כחלק מתהליכי העבודה היומיומיים במסגרות חינוך לגיל הרך. נזכיר שחוסן מוגדר כיכולת של יחיד, קהילה או מדינה להתנהג באופן אדפטיבי בעת משבר או בעקבות הפרעה כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת. חוסן …

בשבועות הקרובים בכוונתי לכתוב מספר פוסטים המתמקדים בחוסן ולהתעמק במשמעותו ובדרכי טיפוחו במשפחות, במסגרות חינוך לגיל הרך ובהכשרת גננות ומורים. בכוונתי להתייחס לחוסן אישי, מקצועי, ארגוני וקהילתי. אעשה זאת בעיקר בשל הרלוונטיות של הנושא בחינוך בכלל ובחינוך לגיל הרך בפרט, תמיד, ובמיוחד בתקופת המתח הביטחוני והאזרחי בעשרת החודשים האחרונים. חשוב …

מטרת הפוסט לעצור ולחשוב על אופי הפעילויות בסוף שנת הלימודים תשפ"ד. תמיד ובשנת תשפ"ד במיוחד חשוב לתכנן ולבצע פעילויות סיום שנה משמעותיות שיתרמו לארגון קוגניטיבי ורגשי של החוויות והלמידה במהלך השנה, לפני המעבר לחופש הגדול. נשאלת השאלה מהו אופי הפעילויות והחיים במסגרות חינוך בסוף השנה, פחות או יותר אחרי פסח?  בפוסט זה …

הימים לפני פסח תשפ"ד הם ימים מיוחדים מאוד. ימים של המתנה. המתנה לזה שסוף סוף יתגבש ויתבצע הסכם לשחרור החטופים. המתנה לתגובה האיראנית בעקבות חיסול מהדווי בדמשק המיוחס לישראל. המתנה לפתרון בעיית המפונים בצפון ישראל שאינם יכולים לשוב לבתיהם. ההמתנה לפתרון יציב המבטיח ביטחון לתושבי עוטף עזה. על אירועים אלה …

אני כותבת את הפוסט כדי להציע את ההתמודדות עם בעיות (תפקודיות, לימודיות, חברתיות) כמוקד הערכה וטיפוח הכרחי בעבודה עם ילדים החל מהגיל הרך. זאת כיוון שבעיות וקשיים הם חלק מהחיים תמיד ובתקופה שבה אנו חיים לאחרונה על אחת כמה וכמה. היכולת להתמודד בצורה אפקטיבית עם בעיות משמשת כבסיס לבניית חוסן. …

במציאות הקודרת שאופפת אותנו מאז השבת השחורה, 7.10, חשבתי שנכון להמשיך לכתוב מדי פעם על ספרי ילדים שאני מעריכה כמוצלחים ורלוונטיים לחיי הילדים. כזה הוא הספר משעמם לי מאת מייקל איאן בלק ( Michael Ian Black), איורים דבי רידפת אוהי (Debbie Ridpath Ohi), בהוצאת מטר. הספר נכתב במקור באנגלית בשנת …

פדגוגיה של חוסן משמשת כיסוד מארגן במכללה אקדמית חמדת שלצוותה אני שייכת בשנתיים האחרונות, ומושקעים מאמצים רבים להטמיע אותה. העיסוק המתמיד בנושא פדגוגיה זו במכללה גרם לי לחשוב על משמעות המושג ותהליך החוסן, ועל משמעותה של פדגוגיה של חוסן ועל ביטוייה המעשיים הממשיים ולא רק המוצהרים בפרקטיקה החינוכית ובהכשרת הגננות …