חברתית רגשות שקופים מוקטן

כשירות חברתית, קשיים חברתיים ובעיות התנהגות

כישורים רגשיים וחברתיים מושפעים מתורשה, מקשרים בין אישיים ומתנאי הסביבה שבה גדלים הילדים. הפוסטים הבאים מציגים כישורים אלה  כהכרחיים להתפתחות, ודנים בקשיים חברתיים ובבעיות התנהגות, וכן בדרכי התמודדות איתם.

פוסט זה בנושא הצקות (teasing) ממתין להיכתב מספר לא מועט של שבועות. הטריגר המיידי לכתיבתו היה פרסומו של מאמרה של ד"ר ענת כורם מהמרכז האקדמי לוינסקי וינגייט והאוניברסיטה העברית, המשמשת כראש מרכז מהו"ת העוסק בקשר עם הורים בין מסגרות החינוך להורים. כותרתו של המאמר היא "מודל תלת שלבי לטיפוח כשירות …

אני כותבת את הפוסט על ההכרח לטפל בהדרה חברתית וחרמות כבר מגיל הגן כדי להניע לפעולה מתמדת, הן ברמת הממסד חינוכי, והן כגננות וכהורים, כדי למנוע גיבוש של דפוסים של חרם קטלני בגיל בית ספר יסודי וחטיבת ביניים. אף שהתופעות המחרידות של תוקפנות חברתית גובות מחיר נורא שמתבטא לעתים בהתאבדות …

כתבה מעניינת ומקיפה על החינוך לגיל הרך הנודע ברג'יו אמיליה פורסמה במוסף הארץ ביום ו', 16.6.2023. שם הכתבה בגרסה המודפסת "הילדים השמחים של רג'יו" ובגרסה האלקטרונית "גישת החינוך המגדלת ילדים שיהפכו את העולם למקום טוב יותר". המאמר נכתב בעקבות השתתפות של העיתונאית נועה לימונה במשלחת מחנכות מישראל ברג'יו אמיליה שבאיטליה. …

מטרתי בפוסט זה היא לשקף שינויים בפרקטיקות של שימוש בשירותים בגני ילדים. שינויים אלה משקפים את הגברת המודעות לטבעה של הזהות המגדרית ולצורך לחנך ילדים לפרטיות כבר מגיל צעיר. בשיעורים עם קבוצה של גננות המשלימות תואר שני במנהל מערכות חינוך במכללה האקדמית אחווה, דנו באפשרויות הכלה של ילדים טרנסים בגיל …

בכל מדינות העולם ובמיוחד בישראל, החברה הופכת למגוונת יותר תרבותית ודתית. מחקרים מראים שאנשים נוטים להעדיף את קבוצת ההשתייכות שלהם ולפתח התנגדות, לעתים עוינות, ופעמים רבות דעות קדומות כנגד קבוצות אתניות שונות. ישראל היא מדינה שבה חיים יהודים וערבים, דתיים, חילוניים, מסורתיים וחרדים. מוצאם של היהודים ממדינות שונות ומגוונות. יש …

בפוסט זה בכוונתי להציג את הספר מגדל של חברים (Ein haufen freunde), שהוא picturebook, ספר תמונות מתורגם מגרמנית מאת הסופרת והמאיירת קריסטין שנה (Kerstin Schoene). הספר פורסם בעברית בשנת 2023 בהוצאת סיגליות-מספרי סיגל מזרחי-שחור, בתרגום חנה לבנת (פורסם במקור ב- 2013). גיבור הספר הוא פינגווין קטן שגר בגן חיות. הוא …

ביום שלישי הבא, 21.3.2023, מצוין היום הבינלאומי למאבק בגזענות. כמדי שנה, התכוונתי לכתוב פוסט בנושא הגזענות בחברה שלנו ועל דרכי ההתמודדות איתה במערכת החינוך. בשנת 2022, סקרתי מחקרים בנושא הגזענות. אציג אותם שוב בחלקים השני והשלישי של פוסט זה. תוך כדי חשיבה על דרך כתיבת הפוסט, פרץ בתחילת השבוע סקנדל …

פוסט זה מוקדש לשלושת הספרים בסדרה רוזלינדה מאת איריס ארגמן, איורים נטעלי רון-רז, בהוצאת מטר. החלטתי לכתוב את הפוסט בעקבות התוודעות לשני הספרים האחרונים בסדרה: "רוזלינדה יורדת מהעץ" שיצא לאור בשנת 2018 ו"רוזלינדה עוברת דירה" שיצא ממש לאחרונה בשנת 2022. את הספר הראשון בסדרה הכרתי במסגרת יום עיון בנושא מכשפות …

אני מבקשת להציג בפוסט זה ספר ילדים חדש יחסית (התפרסם בעברית בשנת 2022) ששבה את ליבי. מדובר בספר "למה אתה לא פורח?" של קתרינה מקיורובה, בהוצאת מטר. תרגמה לעברית נעמי בן-גור. הספר פורסם לראשונה בפראג בשנת 2016. אני חייבת תודה לסטודנטית שלי מהמכללה האקדמית חמדת, שילת צביון, חובבת ספרי ילדים …

גננות, מורות וסטודנטיות להוראה מתמודדות באופן תדיר עם הפרעות מצד ילדים, הפרעות המקשות להתמקד וללמד באופן רציף. ואכן, אחד האתגרים המצוינים תדיר על ידי גננות ומורות בניהול כיתה הוא התמודדות עם הפרעות. הפרעות מתבטאות בכך שילדים עוסקים בדברים אחרים ולא בנושא השיעור, ברעש שילדים עושים (בין כדי למשוך תשומת לב …