חברתית רגשות שקופים מוקטן

כשירות חברתית, קשיים חברתיים ובעיות התנהגות

כישורים רגשיים וחברתיים מושפעים מתורשה, מקשרים בין אישיים ומתנאי הסביבה שבה גדלים הילדים. הפוסטים הבאים מציגים כישורים אלה  כהכרחיים להתפתחות, ודנים בקשיים חברתיים ובבעיות התנהגות, וכן בדרכי התמודדות איתם.

אני כותבת את הפוסט בעקבות שני אירועים שהתפרסמו בתקשורת על אוזלת ידה של מערכת החינוך בטיול באלימות בין כותלי בתי הספר. מקרה אחד הוא המקרה של אלימות כלפי תלמידת כיתה א' מצד ילדי כיתתה ברמת גן. המקרה האחר הוא של חרם כנגד תלמידת כיתה ו' מצד תלמידים אחרים בפסגת זאב. …

מה ילדים ומבוגרים עושים כאשר הם מרגישים שאנשים אחרים או החיים מועכים אותם? זו שאלת כבדת משקל. אלא שהספר כשמועכים אותי מטפל בשאלה זו באופן נגיש, מעניין ומעורר מחשבה. בפוסט זה ברצוני אפוא להציג ספר ילדים (picture book) מעניין, מעורר מחשבה ,מעוצב ומאויר נפלא, המתייחס לשאלה מה עושים כאשר אנחנו …

אני מבקשת להוסיף לסדרת הפוסטים המתמקדת בחוסן ופדגוגיה של חוסן פוסט המתייחס רובו ככולו להכשרת גננות ומורים. בפוסט אתייחס למאפייני ההכשרה עצמה וגם לתוצריה. הפוסט מתמקד בחוסן "של ובהכשרת מורים" כיוון שאני חושבת שחשוב לטפל בחוסן בשני מישורים: בסופו של דבר, המדד של חוסן של תהליך הכשרת גננות ומורים  הוא …

בפוסט זה אני מציגה את ספר הילדים אלעד, חבר מיוחד מאת נתן גרינמן בהוצאת אופיר ביכורים. הספר יצא לאור בקיץ האחרון. הספר מציג את האופן שבו משתקף אלעד, "הילד המיוחד" בעיני חברו לגן שהוא בעצם המספר. על כן שני הגיבורים המרכזים בספר הם אלעד וחברו המספר. כל האירועים בגן שבהם …

בפוסטים קודמים שהתמקדו בחוסן ודרכי טיפוחו התמקדתי בעיקר בשאלה מהי המשמעות של חוסן ומהן דרכי טיפוחו כשמדובר ביחידים, בין אם הם מבוגרים (כמו מורן סמואל ופרח פילו) ובין אם הם ילדים בגיל הרך. באופן טבעי התייחסתי גם לשאלה מה נדרש ממערכות התמיכה שסביב האדם היחיד לטיפוח חוסנו. התייחסתי גם לכישורים …

במסגרת סדרת פוסטים המתמקדים בחוסן בכוונתי להקדיש פוסט זה לטיפוח חוסן בחינוך לגיל הרך, הן בקרב משפחות והן כחלק מתהליכי העבודה היומיומיים במסגרות חינוך לגיל הרך. נזכיר שחוסן מוגדר כיכולת של יחיד, קהילה או מדינה להתנהג באופן אדפטיבי בעת משבר או בעקבות הפרעה כדי לשוב לרמת תפקוד קודמת או משופרת. חוסן …

בשבועות הקרובים בכוונתי לכתוב מספר פוסטים המתמקדים בחוסן ולהתעמק במשמעותו ובדרכי טיפוחו במשפחות, במסגרות חינוך לגיל הרך ובהכשרת גננות ומורים. בכוונתי להתייחס לחוסן אישי, מקצועי, ארגוני וקהילתי. אעשה זאת בעיקר בשל הרלוונטיות של הנושא בחינוך בכלל ובחינוך לגיל הרך בפרט, תמיד, ובמיוחד בתקופת המתח הביטחוני והאזרחי בעשרת החודשים האחרונים. חשוב …

בפוסט השבוע אני מבקשת להציג ספר ילדים חדש, אבא טנק, שאותו הגה, כתב ואייר דוד סוסנובסקי שהוא מעצב גרפי, נשוי ואב לשני בנים וגם מוכר כסובל מהלם קרב בעקבות שירותו בצבא בג'נין במבצע "חומת מגן" בשנת 2002. הספר יצא לאור בנובמבר 2023 בהוצאת גם וגם. הילד יובל הוא המספר בספר. …

מטרת הפוסט לעצור ולחשוב על אופי הפעילויות בסוף שנת הלימודים תשפ"ד. תמיד ובשנת תשפ"ד במיוחד חשוב לתכנן ולבצע פעילויות סיום שנה משמעותיות שיתרמו לארגון קוגניטיבי ורגשי של החוויות והלמידה במהלך השנה, לפני המעבר לחופש הגדול. נשאלת השאלה מהו אופי הפעילויות והחיים במסגרות חינוך בסוף השנה, פחות או יותר אחרי פסח?  בפוסט זה …

הימים לפני פסח תשפ"ד הם ימים מיוחדים מאוד. ימים של המתנה. המתנה לזה שסוף סוף יתגבש ויתבצע הסכם לשחרור החטופים. המתנה לתגובה האיראנית בעקבות חיסול מהדווי בדמשק המיוחס לישראל. המתנה לפתרון בעיית המפונים בצפון ישראל שאינם יכולים לשוב לבתיהם. ההמתנה לפתרון יציב המבטיח ביטחון לתושבי עוטף עזה. על אירועים אלה …