
כשירות חברתית, קשיים חברתיים ובעיות התנהגות
כישורים רגשיים וחברתיים מושפעים מתורשה, מקשרים בין אישיים ומתנאי הסביבה שבה גדלים הילדים. הפוסטים הבאים מציגים כישורים אלה כהכרחיים להתפתחות, ודנים בקשיים חברתיים ובבעיות התנהגות, וכן בדרכי התמודדות איתם.
היערכות לשנת הלימודים תשפ"ג – תוך ניסיון לתקן את נזקי הקורונה ולהביא בחשבון השלכות של המתח הבטחוני
כמדי שנה, גם השנה אני כותבת במהלך חודש אוגוסט פוסט שבא לדרבן מחנכות (מנהלות מעונות יום, גננות במסגרות ציבוריות ופרטיות ומורות לכיתות א'-ב') להיערכות תודעתית (מחשבתית ורגשית) לקראת העבודה במסגרות החינוך בשנת תשפ"ג. הפוסט יכלול התייחסויות כלליות הנוגעות לתהליכי היערכות לתחילת השנה עם דגשים מיוחדים הנוגעים לנסיבות המיוחדות המאפיינות את …
פוסט זה מתמקד בסוגיה המטרידה אותי מאוד בעת האחרונה: גילויי אלימות המצטיירים כביטוי של חוסר שליטה עצמית בממדים נרחבים במרחב הציבורי בישראל. אין לי מושג אם התנהגות מעין זו שכיחה יותר גם במדינות אחרות אחרי משבר הקורונה. אבל נראה שבחודשים האחרונים ישנה עלייה במקרים של תקיפת נותני שירותים (רופאים, אחיות, …
בפוסט זה אציג את רשמיי מהביאנלה למעצבי עתיד בחינוך 2022. אתחיל בסקירה על הביאנלה, בהמשך אציג רשמים כלליים ומספר מיזמים שמשכו את תשומת ליבי עם הפניות לחומר אינטרנטי רלוונטי, ולבסוף אתעכב על תוכנית "ילדים קוראים להורים" שאותה הצגנו בביאנלה כדוכן דיגיטלי. בין התאריכים 31 במאי – 2 ביוני 2022 ארחה …
בפוסט זה אני מציגה ספר תמונות חדש שיצא לאור בשנת 2022, "למי נפל בורג" של עמוס וייס (איורים דודי שמאי, הוצאת "צמרת"). הספר, המיועד לילדי גן ולא פחות מכך להוריהם, מבליט את הנורמליות שבשונות בין בני אדם. מקרה השונות או ה"צרכים המיוחדים" המטופל בספר הוא מוזרות על גבול חשש מאי …
הפוסט נכתב לקראת יום המאבק הבינלאומי בגזענות החל ביום שני, 21.3.2022, והוא סוקר מחקרים המעידים על כך שהנטייה להגזים בהשפעת קבוצות מיעוטים, לפתח כלפי השונים מאיתנו דעות קדומות ולאמץ סטריאוטיפים טבועה בכולנו יותר ממה שאנחנו חושבים. אתייחס גם לכך שחיים משותפים והיכרות עם ה"אחר" עשויים לתרום להפחתת ההתנהלות הגזענית בחברה. …
שליטה עצמית בכלל ושליטה על רגשות בפרט נחשבת לאחד הכישורים שחשוב ביותר שנטפח בקרב ילדים מגיל צעיר. למעשה, טיפוח הדרגתי של ויסות עצמי לפי קצב ההתפתחות הנוירולוגית של הילדים הוא אחת מהמטרות החשובות בגיל הגן. שליטה עצמית על רגשות נמנית עם הכישורים או המיומנויות שחשוב שיעמדו לרשות הילדים בבית הספר. …
בפוסט זה אני מציגה את הטענה שאחד הכישורים שהכי חשוב לטפח אצל ילדים צעירים (ובכלל) הוא היכולת להתמודד עם בעיות ועם קשיים בתחום התפקודי, בתחום הלימודי ובתחום החברתי. אני חושבת שתמיד היה חשוב לטפח יכולת טובה להתמודד עם בעיות, אבל שבמאה ה-21 ,שבה השינויים הם הרבה יותר תכופים, פיתוח היכולת …
פעוטות (ילדים בני כשנה וחצי עד שלוש) הם "יצורים" סקרנים, אקטיביים, מגלים ופועלים בעולם ובעלי רצון עז לממש את רצונותיהם. למאפיינים של ההתפתחות הרגשית-חברתית בגיל מעניין זה הקדשתי בעבר פוסט נפרד (גיל שנתיים המדהים והנורא). בפוסט הזה אתייחס לפעילות של פעוטות שקשורה מצד אחד למשחק סימבולי ומצד שני לעניין ולשימוש …
בפוסט זה אני מציעה ששמירה על זכויות אדם וזכויות הילד תהווה אג'נדה חינוכית שפועלים לאורה 365 ימים בשנה, 24 שעות ביממה. לכאורה זהו המצב בישראל. ישראל חתומה על אמנות בין-לאומיות, והרשויות – המשטרה, בתי המשפט, הפרקליטות, משרד החינוך – פועלים לכאורה לפי הנחיות אלה (ראו בסוף הפוסט סקירה מורחבת הנוגעת …
תכננתי לכתוב פוסט זה שמתמקד בפרואקטיביות לעומת ריאקטיביות מזה זמן מה. הציתו את הרצון שלי לכתוב את הפוסט שני מצבים המוצגים בתקשורת לאחרונה: א. ההימנעות של הורים רבים מלחסן את ילדיהם נגד קורונה בטענה שממתינים לעלייה בתחלואה כדי לחסן כי במצב של תחלואה נמוכה חבל לעשות זאת ; ב. הצגת …