זום שקוף ומוקטן

למידה, סביבת למידה, תיווך וטכנולוגיה

בפוסטים הבאים מוצגים עקרונות ודרכים להתבונן, להבין ולעצב את סביבת החיים והלמידה (כולל זו הטכנולוגית), לצד עקרונות של אינטראקציות תיווך כדי להביא ללמידה משמעותית אצל ילדים.

מה תפקידן ומקומן של ילדות ונשים בחברה בישראל ובעולם בשנת 2023? התשובות תלויות באיזו חברה נמצאים ואת מי שואלים. התייחסות מעניינת ופמיניסטית בהחלט לשאלה זו ניתן למצוא בשני ספרי ילדים שראו אור בעברית בשנת 2023: "הנדסה זה בדיוק בשבילי" מאת ד"ר שיני סומרה (Shini Somara, איורים נדיה סארל, הוצאת מטר, …

אחת הסוגיות העולות בשעת קריאת ספרי תמונות לפעוטות וילדי גן נוגעת לשאלה, האם לאפשר לילדים לגעת בספרים. מייד אציג את עמדתי בנושא אבל לפני שתמשיכו לקרוא, חשוב שתשאלו את עצמכם מה עמדתכם בנושא: עמדתי היא שלא רק שמותר, אלא שהכרחי שילדים יגעו בספרים כחלק מההיכרות עם הספר, כחלק מהחקר הפעיל …

לספר סבא, שוב התבלבלת?! מאת ג'אני רודארי (איורים: ביאטריצה אלמניה) בהוצאת סשת (Seshat) שמוצג בפוסט זה, התחברתי למען האמת בשל כותרתו, בהיותי סבתא שמכונה לעתים על ידי נכדיה סבתא מבולבלת. אבל למען האמת, הסתקרנתי לא פחות בשל היכרותי עם יצירותיו של ג'אני רודארי. רודארי הוא סופר איטלקי שחי בין השנים …

חודש יוני, חודש הספר העברי, מגיע לסיומו והבטחתי להקדיש בחודש זה מספר פוסטים לספרי ילדים מיוחדים ויוצאי דופן באיכותם. כאלה הם ספרי הילדים של הוצאת Seshat (סשת), הוצאת ספרים חדשה שהוקמה לפני פחות משנתיים. אתחיל בהצגת הספר "מה זה ילד" שיצא במסגרתה, ובהמשך אכתוב בקצרה גם על הוצאת הספרים. לרגע …

כתבה מעניינת ומקיפה על החינוך לגיל הרך הנודע ברג'יו אמיליה פורסמה במוסף הארץ ביום ו', 16.6.2023. שם הכתבה בגרסה המודפסת "הילדים השמחים של רג'יו" ובגרסה האלקטרונית "גישת החינוך המגדלת ילדים שיהפכו את העולם למקום טוב יותר". המאמר נכתב בעקבות השתתפות של העיתונאית נועה לימונה במשלחת מחנכות מישראל ברג'יו אמיליה שבאיטליה. …

בכל מדינות העולם ובמיוחד בישראל, החברה הופכת למגוונת יותר תרבותית ודתית. מחקרים מראים שאנשים נוטים להעדיף את קבוצת ההשתייכות שלהם ולפתח התנגדות, לעתים עוינות, ופעמים רבות דעות קדומות כנגד קבוצות אתניות שונות. ישראל היא מדינה שבה חיים יהודים וערבים, דתיים, חילוניים, מסורתיים וחרדים. מוצאם של היהודים ממדינות שונות ומגוונות. יש …

לפני כעשרה ימים נרעשה הארץ עם פרסום הממצאים של מבחן פירלס (PIRLS), מבחן בינלאומי הנערך על ידי הארגון IEA אחת לחמש שנים בכ- 57 מדינות בעולם ובכללן ישראל. המבחן האחרון נערך בשנת 2021 וראמ"ה (הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך) פרסמה את הנתונים לאחרונה בדו"ח מחקר: "מחקר פירלס 2021-אוריינות קריאה בקרב …

בפוסט זה אני מציעה להגדיל את היצע הספרים האיכותיים המוצעים לילדים מגיל צעיר ביותר. אתמקד בפוסט זה בעיקר בילדים בני שנתיים וחצי עד ארבע, שנוכחתי שבמסגרות החינוך של חלקם מקפידים על טהרת ספרי ילדים מקרטון. נתבקשתי לקנות לרגל יום הולדת של אחד הילדים ספרי ילדים כמתנה לגן, משימה שכרוכה בהנאה …

בעת פרסום הפוסט אנחנו כבר כעשרה ימים אחרי סיום מבצע "מגן וחץ". היסטוריה רחוקה במונחים ישראלים. הפוסט נכתב בימי המבצע עצמו. יש לו רלוונטיות כיוון שלדעתי חשוב מאוד שלפני שנעבור הלאה נבין מה נשאר בתודעה של הילדים בנוגע למבצע. חשוב שנשאל את עצמנו מהן המחשבות החולפות בראשם בנוגע למציאות שהם …

בפוסט זה אני מבקשת להציג ספר חדש באנגלית על מה שקרוי "פדגוגיה איטית" המיושמת בחינוך לגיל הרך. מדובר בספרSlow Knowledge and the Unhurried Child ( ידע איטי והילד הלא מזורז) מאת Alison Clark, בהוצאת הספרים Routledge. הספר מעורר למחשבה על יחסי הגומלין שלנו כמחנכים עם הזמן ועם הנטייה לזרז את …