היערכות לתשפ"ה
היערכות לשנת לימודים חדשה - עם הקשיים והאתגרים הכרוכים בה
התחלת שנת הלימודים במסגרות חינוך, כל שנה, כרוכה במעבר: מעבר מחיי משפחה, מחופשה, לתפקוד בתוך מסגרת לימודים קבוצתית עם כללים מחייבים. תפקיד ההורים להכין את הילדים למעבר ולהשתלבות במסגרת החדשה ותפקיד המסגרת להיערך לקליטתם של הילדים בתחילת השנה, לרבות יצירת שותפות עם משפחות הילדים.
כמדי שנה, גם השנה אני מדרבנת מחנכות (מנהלות מעונות יום, גננות במסגרות ציבוריות ופרטיות ומורות לכיתות א'-ב') להיערכות פרקטית וגם תודעתית (מחשבתית ורגשית) לקראת העבודה במסגרות החינוך בשנת תשפ"ה. הדף שלפניכם מרכז פוסטים שכתבתי במהלך השנים בנושא, ובכללם פוסט חדש שכולל דגשים הנוגעים לנסיבות המיוחדות המאפיינות את ההיערכות לשנת הלימודים תשפ"ה (2025-2024). באוגוסט 2024, לקראת שנת הלימודים תשפ"ה ראוי שנביא בחשבון את השפעות המלחמה המתמשכת, מלחמת חרבות ברזל שהחלה ב- 7.10.2023 והמתח הפוליטי והחברתי הפוקד את ישראל.
אני מזכירה שהפוסטים השונים נותנים ביטוי להיבטים התפתחותיים המשפיעים על ההיערכות, שכן היערכות לתחילת שנה עבור תינוקות שונה מההיערכות עבור פעוטות; ההיערכות לתחילת השנה לגן טרום-טרום חובה גוון שונה מאשר ההיערכות לגן חובה. בדומה, המעבר לכיתה א' כרוך במאפיינים ייחודיים. על כן ניתן למצוא בבלוג פוסטים המתייחסים לגילים השונים.
הדף כולל התייחסות לתהליכים רגשיים-חברתיים המאפיינים את תחילת שנת הלימודים: פרידות והסתגלות, יצירת קשרים בין -אישיים, שימוש ו"גמילה" ממוצצים, גיבוש חוסן לצד פרקטיקות חינוכיות אשר מניחות את התשתית ליצירת תנאי רווחה רגשית ולמידה משמעותית במסגרת החינוך: היכרות עם כל אחד מהילדים, הקניית הרגלים, יצירת וגיבוש כללי התנהגות, חלוקה לקבוצות קטנות קבועות והטרוגניות, טיפוח אוריינות.
המיוחד והרגיל בהיערכות לתחילת שנת הלימודים תשפ"ה
חודש אוגוסט הוא מצד אחד חודש של חופשה של העוסקים במערכת החינוך ושל הילדים ומצד שני לפחות בחלקו חודש שבו נערכים מנטלית ופיזית לשנת הלימודים החדשה המתחילה באחד בספטמבר. ילדים, הורים, גננות, מורות ומורים, רשויות מקומיות משרד החינוך נערכים לשנת הלימודים החדשה. הפוסט הזה מיועד לנשות ואנשי החינוך ובאמצעותם ובתיווכם …
אחת האג'נדות המרכזיות שלי כאשת מקצוע מתמקדת בטיפוח אוריינות מהלידה בכלל, ובפרט באמצעות גישת הקריאה החוזרת שהפכה מוכרת לקהל נשות המקצוע לגיל הרך בישראל, ואף מיושמת בחלק מהמסגרות ובהכשרת הגננות. בעקבות שאלה של ד"ר אודליה ששון מהמכללה האקדמית חמדת התחדדה אצלי התובנה שעד עתה לא התמקדתי די הצורך במחשבה על …
המניע לכתיבת הפוסט הוא התקלות במקרים בגני ילדים ובבתי ספר של דחיית יישום שיטתי של תוכניות לעידוד קריאה בחינוך לגיל הרך בשל המלחמה והמשבר הביטחוני, האזרחי והכלכלי שמלווים אותה. זאת לאו דווקא בשל היעדר משאבים – כפי שאטען בפוסט אין בעיה של זמינות ספרי ילדים בחינוך לגיל הרך. החלטתי לכתוב …
כיתה א' היא שער הכניסה לבית הספר. הכניסה לכיתה א' מלווה בהתרגשות של ילדות וילדים, הורים ומורות. הסוציאליזציה לחיי בית הספר, למידת הכללים ודרכי ההתנהגות בה הם חלק מהתמונה. אחד ממוקדי הטיפוח בכיתה א' הוא טיפוח אוריינות. השליטה ברזי הקריאה והכתיבה פותחת עבור הילדים שער לעולם. יש לזכור עם זאת …
מטרת פוסט זה להציג את הייחודיות של ההכנה וההיערכות של פעוטות בני שנה עד שלוש למסגרות חינוך חדשות. החלטתי להתייחס לכניסתם של פעוטות למסגרות חינוך בנפרד מתינוקות, בשל השוני בין שתי קבוצות גיל קרובות אלו במערך הרגשי-קוגניטיבי ובתגובות החיצוניות להסתגלות ולפרידה של הילדים. הפוסט הקודם בבלוג הוקדש להתמודדות של תינוקות …
מטרת פוסט זה להבהיר את המשמעות של כניסתם של תינוקות למסגרות חינוך חדשות עבור הילדים, הוריהם והמחנכות והמחנכים שמקבלים אותם למסגרות החינוך שלהם. בנוסף, אציג בפוסט, על בסיס הבנת המשמעות של כניסתם של תינוקות למסגרות החינוך, דרכי הכנה על ידי הורים והיערכות על ידי מסגרות החינוך. כל זאת כדי להבטיח …
הפוסט נכתב מחדש לקראת ההיערכות לשנת הלימודים תשפ"ב ורלוונטי גם לשננת הלימודים תשפ"ג. תכנון שנתי מתחיל בהיערכות ובתכנון העבודה לקראת תחילת שנת הלימודים. נשאלת השאלה איך נוכל להיערך להתחלת שנה שתבטיח כניסה חלקה לשנת הלימודים ותנאי רווחה רגשית ולמידה משמעותית במהלך כל השנה? חשוב שהפעולות שנעשה יעלו בקנה אחד עם …
מטרת פוסט זה היא מצד אחד לחדד את האבחנות בין סוגי הקבוצות השונים שהם חלק מהמפה הארגונית של מסגרות החינוך לגיל הרך(קבוצות קטנות לעומת קבוצות גדולות, קבוצות קבועות לעומת "קבוצות מזדמנות"; קבוצות וולונטריות לעומת קבוצות מונחות; קבוצות של למידה פורמאלית לעומת קבוצות משחק(גם בפעילות של קבוצות המשחק יש פוטנציאל ללמידה, …
ניהול אפקטיבי של כיתה מונע על ידי מנהיגות מוסרית, כולל התייחסות לרווחתם של כל הילדים על השונות המאפיינת אותם. נהול אפקטיבי של כיתה כולל תכנון חברתי מוסרי שנשען על חשיבה פרואקטיבית שמתייחסת לתרחישים סבירים עתידיים , וחשיבה אקולוגית שמתייחסת לזיקות בין תנאיי הכיתה, הרכב הילדים בגן, זהותם האישית והזיקות של …
פוסט זה מוקדש לנושא הקניית ההרגלים שהוא בעל חשיבות גדולה בחינוך בכלל, ובחינוך לגיל הרך בפרט. מחנכות ומחנכים במסגרות חינוך פורמאליות והורים מקנים הרגלים לילדים הצעירים (הרגלי אכילה, הרגלי ניקיון, הרגלי למידה ועוד) במהלך כל ימות השנה- כל אימת שמלמדים את הילד תפקוד בנושא "חדש" לו. תחילת שנת הלימודים מוקדשת …
פוסט זה מתמקד בפרידות ומשמעותן לילדים צעירים, ולהורים והמחנכים שלהם. תחילת שנת הלימודים בגנים ובבית הספר כרוכה מצד אחד במפגשים חדשים ומצד שני בפרידה מהבית ומהמפגש היומיומי עם המשפחה, מהידוע ומהמוכר. גם סוף שנת הלימודים, ההתחלה הרשמית של הקיץ, התחלת חופשת הקיץ במערכת החינוך -כל אלו כרוכים בפרידות יותר גדולות …
פוסט זה מציג את החשיבות של כללי ההתנהגות ואת ההיגיון שמחייב את קיומם ואכיפתם. בנוסף א י מציגה בפוסט סוגים של כללים (מה?), תפיסות שנוגעות לאופן הצבתם של כללי ההתנהגות (איך?). לבסוףאדון בצורך לשמר את כללי ההתנהגות. יוצגו גם ממצאי מחקר שנוגעים לאפקטיביות של הצבת כללי התנהגות גם בעיני התלמידים …
בעיות הן חלק מהקיום היומיומי של כולנו: ילדים ומבוגרים כאחד. התמודדות עם בעיות היא רכיב מרכזי בתפקוד היומיומי שלנו ובגיבוש החוסן האישי. לסוגיה זו מוקדש הפוסט: "חשוב להעריך ולשפר דרכי התמודדות עם בעיות". על חשיבות ההתמקדות בהתמודדות (coping) עם בעיות אתם מוזמנים לסקור את המצבים המיוצגים באירועים הרשומים למטה-אירועים שבהם …
הפוסט מציג גישה להיערכות לקראת כניסתם של ילדים בני 3-4 (גן טרום-טרום חובה) למערכת החינוך הציבורית מתוך התבוננות מערכתית-אקולוגית על התהליך. הכוונה להתבוננות שמביאה בחשבון את הילדים, את הוריהם ואת צוותי החינוך מתוך הבנת ההקשר-תנאי העבודה בגני הילדים טרום-טרום חובה בישראל והצרכים של משפחות הילדים. הכתוב משקף קריאה למאמץ שכולנו …