ספת הפסיכולוגית
הפוסטים הבאים דנים בסוגיות פסיכולוגיות, קשים חינוכיים וכן דרכי התמודדות איתם- בבית ובמסגרות חינוך. הנושאים שעולים כאן הם למשל התמודדות עם פחדים, עם תוקפנות, עם מוות.
כשפילון שומע לא – ספר ילדים חדש מאת דזל נג
כשפילון שומע לא, דזל נג (Dazzle Ng), איורים איסטרלה לורנצו (Estrela Loureco), הוצאת מטר כשפילון שומע לא הוא ספר ילדים חדש, דומני ספר הנחשב ל"ספר החודש" של הוצאת מטר. הספר יצא לאור באנגלית במהלך שנת 2024. ספר זה עורר את סקרנותי. מדובר בסופרת ילדים ובמאיירת שלא הכרתי. נג היא סופרת …
במהלך מפגש למידה באחד הקורסים שאני מלמדת, בזמן שהסטודנטים עבדו בקבוצות קטנות, פנתה אליי סטודנטית שהיא גננת כשהיא מצהירה מראש שתשאל אותי שאלה שלא קשורה לנושא השיעור, ולא לתפקידה כגננת. היא שאלה מה דעתי לגבי השאלה האם ומתי יש לספר לילדים שהם נולדו כתוצאה של תרומת זרע או ביצית. אותה …
חִינּוּךְ הוא תהליך מתמשך לאורך שנות החיים, בו מתבצעות למידה ורכישת ידע, פיתוח כישורים ומיומנויות, דרכי חשיבה, גיבוש ערכים ועמדות (מבוסס על ויקיפדיה). יתרה מזו חינוך החותר ללמד כישורים רפלקטיביים, מטה קוגניטיביים מתכוונן להשפיע על עיצוב התודעה של הלומד. כמעט כל תחום התפתחות של האדם מושפע משילוב של תורשה וסביבה במידות ובאופנים שונים. …
בפוסט השבוע אני מבקשת להציג ספר ילדים חדש, אבא טנק, שאותו הגה, כתב ואייר דוד סוסנובסקי שהוא מעצב גרפי, נשוי ואב לשני בנים וגם מוכר כסובל מהלם קרב בעקבות שירותו בצבא בג'נין במבצע "חומת מגן" בשנת 2002. הספר יצא לאור בנובמבר 2023 בהוצאת גם וגם. הילד יובל הוא המספר בספר. …
פוסט השבוע מחצין דילמה שנראה שרבים מאוד מאיתנו מתלבטים בה ואף חשים אותה. מדובר בדילמת קיום סדר פסח השנה: האם לא לקיים את הסדר כי החטופים אינם בבית? האם כן לקיים אותו, לשמירת תחושת הביטחון של הילדים? המחויבות בכל מקרה לדעתי היא לאנשים החיים במדינה הזאת: המבוגרים, הצעירים והילדים שמרכיבים …
מטרת פוסט זה להצביע על חשיבות רגש האשמה בגיבוש ושמירה על התנהגות מוסרית. איני מתעלמת כמובן גם מפאתלוגיה הקשורה ב"סופר אגו" קשוח ורודני התורם להתנהגות אובססיבית קומפולסיבית עקב אשמה. אבל לאשמה הקיומית, כפי שכונתה על ידי מרטין בובר, יש מקום חשוב ומרכזי בעיצוב חברה שיש בה סולידריות וחמלה. אשמה היא …
כהתייחסות ליום המשפחה וגם כחלק מתהליכי ההתארגנות המורכבים של החברה הישראלית והמשפחות למצב המלחמה, אתייחס בפוסט זה לתהליכים העוברים על משפחות בכלל ומשפחות עם ילדים בפרט עם השיבה של הורים ובני משפחה קרובים משירות מילואים ממושך מאוד. את מה שאכתוב כאן למדתי מהרצאתו של ד"ר רוני ברגר, פסיכולוג קליני, מומחה …
הטריגר לכתיבת הפוסט הוא פרסום מאמרה של ד"ר ענת כורם, ראש מרכז מהו"ת ומרצה במרכז האקדמי לוינסקי וינגייט, בנושא ביישנות ודרכי התמודדות עמה. מאמרה של כורם בכתב בעת Frontiers-Frontiers for young minds פונה בעיקר לילדים ביסודי ולנערות ונערים. תוכנו מתאים גם לילדים צעירים יותר. בפוסט זה אתייחס לתופעת הביישנות, מקורותיה …
בפוסט זה אני כותבת על ספרה של לילך קיפניס שירת הטריגר או בשמו החדש, בעקבות פרסום הגרסה המעודכנת אחרי הירצחה בטבח השביעי לאוקטובר, על צלילים שמבהילים. הספר שירת הטריגר הוא ספר בחרוזים המציג זרימת תודעה והתמודדות של ילדים שחוו חשיפה ממושכת לשיגורי טילים ואזעקות בנגב המערבי. הספר פורסם לראשונה בחודש …
בתחילת מלחמת "חרבות ברזל", בשבת השחורה, 7.10.2023, היו ילדים שחוו טראומה עם משפחותיהם בהיותם ספונים בחדרי ביטחון ומרחבים מוגנים שהותקפו באכזריות על ידי מחבלים, ואף בכך שבעל כורחם היו עדים למעשי אלימות קיצוניים שפגעו בבני משפחותיהם או בשכניהם. התנסויות קשות מנשוא אלה עלולות להשאיר חותם בנשמתם של הילדים ולהשפיע על …