בשבועות האחרונים אני עוסקת בבלוג זה בסוגיית החזרה לעבודה בגני הילדים בתקופה הזו של מגפת הקורונה. מי שקרא את הפוסטים שכתבתי יכול היה להבין שאני תומכת בחזרה של הילדים לגנים בכפוף להנחיות של משרד הבריאות. וזאת כיוון שהמשק והחברה בישראל זקוקים לכך וגם כיוון שילדים זקוקים לחברת בני הגיל שלהם. בנוסף, ברור שישנן משפחות שמתקשות לבנות שגרה נעימה ובטוחה עבור ילדיהם ויתר בני המשפחה. החזרה לעבודה בגני הילדים ובכיתות א'-ג' מחייבת בין היתר קביעות של קבוצות ושל צוות לאורך היום והשבוע כדי להקטין את סיכויי ההידבקות. משיחות עם מורות אני מתרשמת שבתי הספר בנו מתווים שמבטיחים את תנאי הקביעות האלה בכך שגייסו את צוותי ההוראה שמלמדים גם בכיתות ד'-ו'.
בגני הילדים בישראל על המבנה הארגוני שלהם נראה שלא נמצא פתרון מערכתי לקביעות הזו. אזכיר שבגני ילדים עובדות דרך קבע מנהלת גן(חמישה עד שישה ימים בשבוע) ולצדן גננות משלימות שמחנכות את הילדים בגנים בימים שבהם מנהלת הגן איננה עובדת. זאת ועוד, ישנן בגני הילדים גם סייעות משלימות ליום או לימים שהסייעתה קבועה איננה עובדת.
עם החזרה לעבודה בצל מגפת הקורנה הכרחי למצוא פתרון לעניין הניידות של צוותי החינוך בגנים. במצב הקיים משתמע שגננות וסייעות משלימות יעברו בין שניים, שלושה גני ילדים. זהו מצב בלתי מתקבל על הדעת לאור הנדרש בתנאים של צורך בקביעות צוות.
על כן, אחת המשימות המרכזיות של הרשויות המקומיות בשיתוף הפיקוח על גני הילדים היא בניית מערך צוותי חינוך עירוני ושינויי שיבוץ שיבטיחו שבכל גן יעבוד לאורך כל השבוע צוות קבוע. לשם כך ניתן לשלב במערך העבודה את המחנכות שעובדות בצהרונים, סטודנטיות שעושות עבודה מעשית ואולי מורות חיילות ומדריכות מתנועות הנוער שעושות עבודה נפלאה בגני הילדים שמיועדים לעובדים חיוניים במשק(שמניסיונם יש ללמוד באופן שיטתי).
לא ניתן להטיל את משימת השיבוץ של הצוות על מנהלות הגן כי אין להן את הסמכויות והכלים לעשות כן. וזאת בשונה מבניית פרוטוקולים של עבודה בגן בימים אלו של מגפת הקורונה.
הסכמה שבשתיקה למצב הקיים שבו גננות משלימות וסייעות משלימות עוברות מגן לגן נראית לי בלתי אחראית בעליל. אני מאמינה שניתן למצוא בכל רשות פתרונות לסוגיה זו ועל מחלקות הגנים ואגפי החינוך לגיל הרך להיערך לשיבוץ קבוע בגני הילדים בכל רשות ורשות לאלתר. אחרת כל המאמץ של חלוקת הגן לקבוצות קבועות איננו יעיל!
ייתכן שלשם כך יש להעניק לגני הילדים מספר ימי היערכות נוספים לאלו שניתנו לבתי הספר. ימים שבהם צוותי הגנים יעסקו בהכשרת הגנים לעבודה וצוותי הרשויתו והפיקוח יעסקו שיבוץ כוח אדם קבוע בגנים.
בעבודת צוותי הרשויות יש לבדוק כיצד משלבים אם בכלל את מערך הצהרונים בעבודה בגנים כך שמבטיחים קביעות של צוותים. הדבר עשוי לחייב שילוב מחנכות שעובדות בצהרונים כבר בעבודה בבוקר. גם כאן יש להבטיח שלא רק אותם ילדים ישתתפו בצהרון אלא שהצוות שיעבוד איתם יהיה צוות קבוע שעבד איתם בבוקר. אולי יש מקום לתכנון של ימי למידה ארוכים עד ארבע במקום שילוב בין גנים וצהרונים(בנקודה זו הדבר נכון גם לכיתות א'-ג')?
תודה קלודי על דברייך שאני כמובן מזדהה עמם. מניסיון ארוך שנים שיש לי בשיבוץ גננות כמפקחת לשעבר, הרעיון לשנות את השיבוץ של הגננות באזור פיקוח שלם תוך יומיים ( כשמתוכם רק מחר הוא יום עבודה) הוא מופרח לחלוטין וחסר סיכוי. לא תהיה אפשרות להתארגן נכון עד יום ראשון ולכן אני כל כך דואגת. האם קראת את מה שכתבה אפרת מור מהקיבוצים (פורסם בקבוצת הפייסבוק שלה)? היא הציעה שני מודלים אחרים שהראשון שבהם נראה לי הגיוני ויישים אם מגייסים כוח אדם נוסף. בכל מקרה, כל התארגנות ראוייה לא תוכל להתבצע עד יום ראשון הקרוב. במקום לפעול כל אחת בנפרד, אולי נכון להקים צוות עד-הוק מתוך המכללות כדי להשמיע קול משותף הכולל גם הצעות יישומיות.
לא ראיתי. אקרא. בעיניי העקרון הוא לחפש כל דרך אפשרית לפתוח את מערכת החינוך. כשינויי שיבוץ, כוח אדם נוסף(בפוסט עצמו התייחסתי לאפשרויות כאלו). אם לא ימצאו פתרונות עד יום א הבא אז שידחו אבל אי אפשר לומר שיש לדחות את הפתיחה של המערכת עד להודעה חדשה. המחויבות של כולנו היא למשק ולא רק לעצמנו ולכן יש לחתור ללא הרף למציאת פתרונות ולתמוך במאמצי המערכת לחזור לעבודה.
הבעיה היא שמשרה"ח אינו חושב שמשהו שהוא מציע מופרך. אולי הרעיון מופרח באוויר, אבל לא מופרך :-).
באמת מעצבן שמציעים פתרונות ופרכים. העצוב הוא שתנועות הנוער ופיקוד העורף הצליחו לנהל מסגרות חינוך לעובדים חינוכיים במשך שישה שבועות-בצורה טובה וככל שאני מתרשמת ללא הדבקות(. ביקשתי שייאספו נצונים על הדבקות ובידודים במסגרות החינוך שפועלות במשך לפחות שישה שבועות…