
קשרים בין-אישיים
הפוסטים הבאים מציגים מזוויות שונות את חשיבותם של קשרים בין-אישיים בין ילדים למבוגרים שמטפלים בהם ומחנכים אותם, וכן את החשיבות של הקשרים בין המבוגרים הללו לבין עצמם. קשרים בין-אישיים טובים הכרחיים לרווחה הרגשית והחברתית של הילדים, וכן ללמידה טובה.
לקראת פתרון טוב לילד הטרנסג'נדר מגבעת שמואל, ועל בניית תשתית להכלתם של ילדים טרנסג'נדרים במערכת החינוך
בתאריך 20.4.2023 שודרה בחדשות הערב של כאן 11 כתבה מרגשת בעיניי על הפתרון המסתמן עבור רועי (שם בדוי), הילד הטרנסג'נדר מגבעת שמואל, בהשתתפותו ובהשתתפות מרגשת של אימו. החדשות הטובות הן שרועי מצטייר כילד פעלתן, חיוני ונראה מרוצה מעצמו- ילד ככל הילדים בגילו. מבט חטוף יוצר את הרושם שמהומה סביבו לא …
בפוסט זה אני מציגה שני ספרי ילדים חדשים: "לפעמים לא בא לי" ולפעמים אני רותחת" מאת טימותי נפמן (Timothy Knapman), עם איוריו של ג'ו ברגר(Jo Berger) בהוצאת מטר. שני הספרים מתמקדים ברגשות עזים ובמצבים קיומיים שכיחים בקרב פעוטות וילדים בגיל הגן: כעס, זעם ומרד, המתעוררים על רקע התנגשות בין רצונותיהם …
בשנים האחרונות מחנכות ומחנכים, מכשירות ומכשירי מורים וגננות והורי הילדים מרבים לדבר על הכלה של ילדים עם מגוון צרכים מיוחדים. בפוסט זה אציג ואדגים מתוך עדויות של סטודנטיות להוראה, גננות ומורות שעבדו עם ילדים עם בעיות התנהגות וקשיים נוספים משמעויות שונות של המונח "הכלה" ככל שהוא נוגע לחינוך בכלל, ולחינוך …
הפוסט הנוכחי מנסה להציג מאפיינים אפשריים לגישה ראויה של אנשי חינוך לילדים המצויים על הספקטרום האוטיסטי, כך שגישתם אליהם תוביל את הילדים לחוות רווחה רגשית, השתלבות, וצמיחה רגשית וקוגניטיבית. ההתייחסות בתוכנית המוצעת היא אל הילדים כני אדם שלמים ולא כמי שמורכבים מאוסף של סימפטומים. גישה זו מתכתבת עם טענת המושמעות …
פוסט זה מתמקד בסוגית טיפוח החוסן, וסוקר מחקרים המדגישים את חשיבות ההתייחסות המשולבת לגורמי סיכון ולגורמי חוסן. הטענה של חלק מהחוקרים היא שבמהלך השנים, הטיפול בגורמי סיכון הוזנח. אני עושה זאת כיוון שבשנים האחרונות מרבים להציב את טיפוח החוסן וטיפוח ילדים עם חוסן כמטרה של חינוך "טוב". ניסיונות אלה מחייבים …
ספרי ילדים איכותיים, ספרי תמונות, הם דרך נהדרת לחנך ילדים להבין ולהביע רגשות, רגשות חיוביים ושליליים כאחד. רגשות אלה מיוצגים בספרי ילדים באמצעות מילים, איורים והזיקות ביניהם. ספרי הילדים מפגישים את הילדים עם עושר חוויות והתנסויות ועשויים להביא, אם הם שותפים מלאים בקריאה, להזדהות עם ילדים ומבוגרים אחרים וליצירת זיקות …
אני כותבת את הפוסט בעקבות התרשמות רבת שנים שבתחום החינוך בכלל, ובחינוך לגיל הרך בפרט, אנו עדים לפרדוקס בכל הקשור להתייחסות השדה והממסד החינוכי לחינוך מיוחד. מצד אחד מתקיימת כבר כשלושה עשורים (מאז חוקק חוק החינוך המיוחד בשנת 1988) מגמה של שילוב ילדים עם מגוון צרכים מיוחדים בתוך מסגרות של …
הפוסט הנוכחי, כמו קודמו, דן בסוגיה שעלתה בכנס השנתי של EECERA -2022 -European Early Childhood Education Research Association. הנושא המרכזי בכנס השנה היה משחק, או ליתר דיוק "תרבויות של משחק" (Cultures of play). אחת ההתלבטויות שעלתה בעקבות הקשבה למספר הרצאות בנושא הוא תפקיד המבוגרים, כלומר הורים וגננות, במשחק הילדים בגיל …
שבתי בתחילת השבוע מהכנס השנתי של EECERA– European Early Childhood Education Research Association אשר התקיים בגלזגו שבסקוטלנד. זהו הכנס הראשון פנים-אל-פנים של הארגון מאז פרוץ משבר הקורונה. אחת ההרצאות המעניינות בכנס שעליה אני מבקשת להרחיב בפוסט זה ניתנה על ידי חוקרות מפינלנד- Merja Koivula מאוניברסיטת University of Jyväskylä ו- Marita …
כמדי שנה, גם השנה אני כותבת במהלך חודש אוגוסט פוסט שבא לדרבן מחנכות (מנהלות מעונות יום, גננות במסגרות ציבוריות ופרטיות ומורות לכיתות א'-ב') להיערכות תודעתית (מחשבתית ורגשית) לקראת העבודה במסגרות החינוך בשנת תשפ"ג. הפוסט יכלול התייחסויות כלליות הנוגעות לתהליכי היערכות לתחילת השנה עם דגשים מיוחדים הנוגעים לנסיבות המיוחדות המאפיינות את …