שנת 2020-שנת הקורונה

הבלוג "קלודי טל על חינוך לגיל הרך" פועל מספטמבר 2015 והחל מסוף שנת 2016 אני נוהגת  לכתוב סיכומי שנה. בסיכומים אלו אני כוללת רשמים, סטטיסטיקות , פוסטים פופולאריים ומיון  כל הפוסטים נכתבו במהלך השנה לנושאים מרכזיים שבהם הם עסקו. סיכומי השנה כוללים גם קישורים לכל הפוסטים שהתפרסמו במהלך אותה שנה. כך אנהג גם הפעם בכתיבת סיכום שנת 2020.

אין ספק ששנת 2020 הייתה בישראל ובעולם "שנת הקורונה" והפוסטים בבלוג זה שמתמקדים בחינוך לגיל הרך התייחסו למשבר העולמי מתוך הפרספקטיבה של החינוך לגיל הרך בישראל.  אני שמחה לכתוב את הפוסט המסכם בתחילת ינואר 2021 , שנה שבזכות  הפיתוח המהיר והמרשים של החיסונים נגד קורונה מסתמנת להיות שנת התאוששות.

קורונה ערוך

שנת 2020 הייתה שנה מיוחדת מאוד בשל משבר הקורונה שפרץ לחיינו.  בהתחלה הקורנה הצטיירה כסוג של מגפה מרוחקת, קוריוז שנוגע לסין הרחוקה. אחר כך הנוסעים בהפלגה של אוניית דיימונד פרינסס תפסו את תשומת הלב- קרוז שנקלע בתחילת פברואר 2020 למשבר ליד חופי יפן עקב התפרצות המחלה על הספינה וההנחיות שנוסעיה ישארו מבודדים בה זמן רב יחסית. מבין הנוסעים בהפלגה הזו היו גם ישראלים. אבל גם אז לא דימיינו שתוך כחודש מגפה זו תשפיע על חיי כל אחת ואחד מאיתנו.

וירוס הקורונה זוהה תחילה בסוף חודש דצמבר 2019 בעיר וואן שבמחוז הובי בסין והתפשט במהרה לכל העולם לרבות לישראל. בתאריך 12.3.2020 ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכיר בהתפשטות וירוס הקורונה 2019 כמגפה עולמית(pandemic). בסין ובמדינות רבות בעולם הוטלו סגרים על האוכלוסיה בכללותה סגרים שכללו השבתה של הלימודים במוסדות החינוך. ארגון האומות המאוחדות העריך שבעקבות המגפה בכ-107 מדינות הושבתו הלימודים  פנים אל פנים והוטל סגר כך שכ862- מיליון תלמידים מצאו עצמם בסיטואציה של למידה מרחוק((Viner et al, 2020. מדובר בכמחצית התלמידים בעולם. בתאריך 22.2.2020  זוהה המקרה הראשון של חולה קורונה בישראל . בהדרגה הוטלו הגבלות מהגבלות שונות על ההתנהלות במרחב הציבורי  ובוטלו טיסות סדירות לישראל. החל מתאריך  13.3.2020 הופסקו לראשונה הלימודים פנים אל פנים בבתי הספר ובהשכלה הגבוהה ויומיים לאחר מכן גם בגני הילדים, במעונות היום ובחינוך המיוחד. בימים אלה שבו אני מסכמת את שנת 2020 אנחנו בעיצומו של הסגר השלישי. בתחילת סגר זה מערכת החינוך נותרה יחסית פתוחה אך מסתמנת מגמה של סגירתה עקב נתוני התחלואה הגבוהים. עם זאת, שנת 2020 הסתיימה בנימה אופטימית עקב מבצע החיסונים בישראל שמסתמן כמוצלח , מאורגן וזריז במיוחד.

לצד מגפה העולמית חסרת התקדים במימדיה ובהתפשטותה הנרחבת והמהירה, פיתוח מהיר של חיסונים שמסתמנים כיעילים נגד הנגיף מהווה ניצחון למדע. קצב ההתחסנות המהיר של האוכלוסיה בישראל הוא תעודת כבוד למערכת הבריאות הציבורית הישראלית, לחוק בריאות ממלכתי ולטיפות החלב שבאמצעותם מוטמעת תפיסה שחיסונים הם חלק מההתפתחות של כל ילד,  וחלק מחיי כל אדם. אני ממש מקווה שהעולם העשיר ידאג לחיסונים למדינות עניות שאינן יכולות להרשות לעצמן לרכוש את החיסונים.

על הבלוג בשנת 2020

הכתיבה בבלוג הייתה מתחילתה רספונסיבית למה שקורה בעולם ובישראל וזאת כיוון שחיי הילדים והחינוך לגיל הרך מושפעים מהמתרחש בעולם. על כן, כתיבת הפסוטים הביאה את משבר הקורונה והשפעותיו על חיי הילדים בגיל הרך לידי ביטוי.  העמדה שנקטתי בכתיבה שנוגעת למשבר הקורונה הייתה במידה רבה פרו-אקטיבית.  הפוסטים השונים שנגעו למשבר הקורונה  עודדו חשיבה פרוקטיבית והיערכות של מסגרות החינוך לגיל הרך לפעולה שהולמת את המצב החדש. מטרתם הייתה לגייס את צוותי החינוך ואת ההורים ללחשיבה ולפעולה. גברה אני מקווה המודעות לכך שמקצוע ההוראה, במיוחד בגיל הרך ובחינוך המיוחד, הוא מקצוע חיוני. כך הגדרתי אותו בפוסט שהתפרסם ב16.4.2020, כתמיכה בחזרה של צוותי ההוראה לעבודה במסגרות החינוך.

מבין 62 פוסטים שנכתבו בשנת 2020, לא פחות  מ-35 פוסטים נגעו בהתמודדויות שונות עם משבר הקורונה. על התייחסות לתוכנם של פוסטים אלו  אתייחס בהמשך. כמות הצפיות והמבקרים בשנת 2020 עלתה באופן דרמטי וכמעט הכפילה את עצמה בהשוואה לשנת 2019(עלייה של 96% בכמות הצפיות!).

בחלק הבא הצגת נתונים מספריים על ביצועיי הבלוג בשנת 2020 והשוואות לשנים 2016-2019 בדומה לאופן הצגת הנתונים האלו  בסוף כל שנה, החל משנת 2016.  

נתונים מספריים לשנת 2020 והשוואות לשנים 2016 ו-2019

בשנת 2020 פורסמו סה"כ 62 פוסטים. קצת יותר מפוסט אחד לשבוע.

במהלך שנת 2020 נרשמו 179.401 צפיות, ו-116.185 מבקרים.

במהלך שנת 2019 נרשמו  101.968 צפיות ו-66.056 מבקרים.

במהלך שנת 2018 נרשמו 80.424 צפיות ו-49.766 מבקרים.

לעומת 69.620 צפיות ו-45.670 מבקרים בשנת 2017.

לעומת 33.578 צפיות ו-22706 מבקרים שנרשמו בשנת 2016.

ההשוואה בין מספר הצפיות ומספר המבקרים בין ההשנים 2016-2020 בתרשים למטה.

צפיות ומבקרים עד 2020

עיון בתרשים מראה שבשנת 2020 נרשמה עלייה של 96%  במספר הצפיות ו-76% במספר המבקרים בהשוואה לשנת 2019 . אזכיר שבשנת 2019 נרשמה עלייה של כ-27% בכמות הצפיות וכ-33% בכמות המבקרים, בהשוואה לשנת 2018 . ניתן לומר שקיימת מגמת עליה בכמות הצפיות בבלוג. בשנה האחרונה העלייה  בכמות הצפיות והמבקרים הייתה דרמטית יותר מאשר בשנים הקודמות.  אני משערת שריבוי הפוסטים שנגעו להתמודדויות עם אספקטים שונים שקשורים לקורונה, לעתים לפני שמשרד החינוך פרסם מתווים, תרם את שלו לריבוי הצפיות. זאת ועוד, כפי שאציג בהמשך נרשמו צפיות רבות מאוד בפוסטים שהתפרסמו בשנים קודמות.

שינוי שנראה לי דרמטי במהלך השנים 2016-2020 קשור לגופים שמפנים לבלוג (הנתונים מופיעים בתרשים שמוצג למטה). במהלך חמש השנים האחרונות נרשמה עלייה תלולה בכמות הצפיות שהגיעו לבלוג באמצעות מנועי חיפוש . היחס בין הפניות באמצעות מנועי חיפוש לעומת באמצעות הפייסבוק(הפוסטים של הבלוג פורסמו בדפי פייסבוק של קבוצות גננות ומורות)  הפך ליותר מפי יותר משלושה בשנת 2018, בעוד שבשנת 2016 היו כמעט פי שניים פניות מהפייסבוק בהשוואה למנועי החיפוש[דהיינו7 היפוך מגמה]. בשנת 2020 נרשמו קרוב לפי חמישה הפניות ממנועי החיפוש לעומת מהפייסבוק(פי 4.90). אני נוטה לפרש נתונים אלו כעדות לכך שהבלוג עצמו הפך למוכר יותר בקרב קהילת המחנכים בישראל ואנשים רבים מחפשים את הבלוג ישירות ולא ממתינים להפניות באמצעות הפייסבוק.יתרה מזו, נראה כי כמות התכנים שרלוונטיים לחינוך בכלל ולחינוך לגיל הרך בפרט שהצטברה בבלוג היא רבה, על כן, קיימת נטייה להפנות לבלוג בנושאים רבים שרלוונטיים לחינוך ולחינוך לגיל הרך.

הפניות לבלוג עד 2020

אני מודה לגופים הרבים שהפנו לפוסטים שונים בבלוג: מכללות להוראה, אתר פרפרים, פורטל מסע של מכון מופ"ת, igan ramat gan ועוד. מספר הפניות לדוגמה: 476 מכללת לוינסקי,131 מכללת בית ברל, 114 אתר פרפרים, 87 מכללת אורנים, 72 מכללת אחוה' 69 האוניברסיטה העברית, 68 igan ramat gan.

התפלגות  צפיות מישראל לעומת מחו"ל

גם השנה בדומה לשנים הקודמות אני מדווחת על אחוזי הצפיה ממדינות וישויות מדינתיות שונות בחו"ל ועל זהותן של מדינות וישויות מדינתיות אלו. לא ברור אם המתענינים מחו"ל דוברי עברית או שמא הם משתמשים בשירותי תרגום הקיימים ברשת. בכל מקרה, מרשימה רשימת המדינות מכל היבשות שבהן נמצאו אנשים שהתענינו בבלוג. מרגשות אותי במיוחד הצפיות ממדינות שעוינות את מדינת ישראל ובכל זאת צפיות אלו הן עדות לכך שרשת האינטרנט מאפשרת מפגשים מקצועיים ופרופסיונאליים בין בני אדם.

בשנת 2020 נרשמו 6449 צפיות מחוץ לישראל-שהם כ3.6% מכלל הצפיות מספר כפול ממספר הצפיות מחוץ לארץ בהשוואה לשנת 2019 אבל אחוז דומה מכלל הצפיות. . גם בשנת 2020 , בדומה לשנת  2019 נרשמו צפיות מכמאה מדינות וישויות מדינתיות.

להלן נתונים על המדינות שממהן נרשם מספר הצפיות הרב ביותר. יש לציין שכמות ההצפיות הרבה ביותר נרשמה מארה"ב וכמות הצפיות ממדינה זו בשלושת החודשיםהאחרונים  הייתה רבה ביותר.

ארה"ב  4899 צפיות

גרמניה 163 צפיות

בריטניה 143 צפיות

קנדה 140 צפיות

צרפת 92 צפיות

הרשות הפלסטינית 82 צפיות

הולנד 55 צפיות

ארגנטינה 51 צפיות

רומניה 49 צפיות

מדווחת גם על מדינות שמהן נרשמו צפיות בודדות

ערב הסעודית

ירדן

מצרים

תוניסיה

מלזיה

עיראק

פקיסטן

נושאי  הפוסטים שהתפרסמו בשנת 2020 וקישורים לפוסטים אלו

אתחיל בהתייחסות לפוסטים בנושא משבר הקורונה.

משבר הקורונה והשפעותיו על חיי הילדים ומערכת החינות לגיל הרך

משבר הקורונה אתגר את כולנו במהלך רוב שנת 2020. אתגרי המשבר נגעו לניתוק של הילדים מילדים אחרים, התלבטויות לגבי פעילויות ראויות לילדים הצעירים בבתים, התלבטויות לגבי הסברים ראויים לילדים הנוגעים לבני משפחה שחלו בקורונה. בנוסף, ההתמודדות עם המשבר ועם הסגרים חייבו  חשיבה על היערכות לקראת השיבה לפעילות בגני הילדים ובבתי הספר. בבלוג הודגש שוב ושוב הצורך בעבודה בקבוצות קטנות וקבועות ובפעילות במרחב הפתוח.  לצד כל אלו הודגש הצורך בחינוך לשמירה על כללי התנהגות.

למה חשוב שנתחסן נגד נגיף הקורונה?

קבוצות קטנות קבועות והטרוגניות חשובות תמיד כולל בתקופת משבר הקורונה

אי נוחות כשיקול מרכזי מידי בתהליך קבלת ההחלטות ומקצועיות

על עבודה עם תינוקות ופעוטות במעונות יום בתקופת משבר הקורונה ובכלל

רגשות מעורבים בקרב עובדות הוראה לגיל הרך ודרכים  לתמוך בהן עם החזרה למסגרות החינוך אחרי הסגר השני

הכרחי לאפשר  זמן היערכות למסגרות חינוך לידה עד שש

איך לשמור על השפיות ולעודד ילדים לעסוק ב"דברים בעלי ערך" במצבים של סגר ובידוד

מה אומרים לילדים צעירים כשמישהו קרוב חלה בקורונה

על חוסר התועלת של השימוש בעונשים בכלל, ובימי הקורונה בפרט

הכי חשוב בסגר (ובכלל): לשמור על קשר עם ובין הילדים

איך להיערך לחיים וללמידה  עם ילדים בגיל הגן במהלך הסגר, ובכלל בצל משבר הקורונה

על החיוניות של מנהיגות נשית , דוגמה אישית, ושמירה על הכללים

ניהול גן/כיתה אונליין וכחלק ממפגשים פנים-אל-פנים בצל משבר הקורונה

היערכות לשנת הלימודים תשפ"א-חומרים, הרצאה מוקלטת, מצגת

היערכות מסגרות החינוך לגיל הרך לקראת שנת תשפ"א בצל משבר הקורונה

שינויים מתבקשים במערכת החינוך לגיל הרך בעקבות מה שלמדנו במשבר הקורונה

תודה לצוותי החינוך וההוראה-כולנו מצדיעים לכם-השלט החסר

על מרכזיות הקשרים הבין אישיים בין צוותי הגנים לילדים-תמיד ובמשבר הקורונה במיוחד

חזרה לגנים בצל הקורונה-מצגות הצראה מ7.5.2020

שירים וספרים לילדים צעירים בעברית ובאנגלית בנושא הקורונה והחזרה לשגרה בצילה

גני הילדים בישראל ביום שאחרי הקורונה

לנצל כל רגע להיערכות נאותה לחזרתם של פעוטות וילדי הגן למסגרות החינוך

קריאה למציאת פתרון לשיבוץ הגננות המשלימות לפני החזרה לעבודה בגני הילדים בצל משבר הקורונה

הכרחי ודחוף לתמוך בגננות ומורות א'-ג' לתכנון פרוטוקולים מסודרים של שיבה ללימודים

התייחסויות לימי הזיכרון בגנים ובכיתות א'-ב' בצל משבר הקורונה המצגת

הצעה למתווה עבודה בגני הילדים תחת מגבלות הקורונה

התייחסות לימי הזיכרון בחינוך לגיל הרך בצל משבר הקורונה

הוראה בחינוך המיוחד ובחינוך לגיל הרך  כמקצוע חיונוי-קשה לביצוע-תגובות העוקבים

על מקצוע ההוראה בחינוך המיוחד ובחינוך לגיל הרך , כמקצוע חיוני

פעילויות עם ילדים בגיל הגן שאינן הפעלות ואינן קשורות למסכים

וירוסים וחיידקים: מהם, איך הם נראים

לשמר קשרים חברתיים בין הילדים גם כשכולם נדרשים להישאר בבידוד

דרקורונה בעברית ובערבית-ספר תמונות דיגיטלי לילדי הגן

על התחשבות בזולת, סולידריות חברתית ושמירה על כללים והנחיות בעידן הקורונה

וירוס הקורונה: מי, מתי ואיך מסבירים לילדי הגן  בישראל?

כשירות חברתית והתמודדות עם קשיים חברתיים והתנהגותיים

כישורים חברתיים וכישורים רגשיים  הכרחיים ליצירת קשרים עם אנשים, ובניית תנאים של רווחה רגשית ותומכים גם בלמידה.  הורים, גננות והמורים אמונים על  יצירת תנאים לטיפוח כישורים אלו ולמניעת קשיים רגשיים וחברתיים.  בבלוג, אני מתייחסת לעתים לקשיים חברתיים ודרכים למנוע ולהתמודד איתם.

השוואה בין SEL לאינטליגנציה רגשית

מי מוזמן ומי מודר ממסיבות יום הולדת של ילדי גן ובית ספר

הכי חשוב בסגר[ובכלל]: לשמור על קשר עם ובין הילדים

על מרכזיות הקשרים הבין אישיים בין צוותי הגנים לילדים-תמיד ובמשבר הקורונה במיוחד

בריונות חברתית, ביריונות דיגיטלית כמגפה מודרנית

אינטליגנציה רגשית-הגדרה והשלכות

התייחסויות לימי הזיכרון בגנים ובכיתות א'-ב' בצל משבר הקורונה המצגת

לשמר קשרים חברתיים בין הילדים גם כשכולם נדרשים להישאר בבידוד

התייחסות לימי הזיכרון בחינוך לגיל הרך בצל משבר הקורונה

מחנכים את המפלצת-ספר ילדים על שיימינג וחרמות

שונות, שילוב והכלה

הגישה  לחינוך שמנחה אותי ומשתקפת בפוסטים שונים בבלוג היא גישה רב תרבותית-גישה שמכירה בשונות בין בני אדם כעובדת חיים ורואה בפוטנציאל המימוש של כל ילד וילדה את תכלית החינוך. כל זאת באופן שמביא להשתלבות מלאה בחברה כשווה בין שווים. לשם כך חשוב לנקוט בגישה פרו אקטיבים ולחשוב על דרכים להתאים את החינוך לילדים השונים:הן מבחינת דרכי ההוראה והן מבחינת התכנים.  הבלוג כולל אפוא פוסטים שונים שמתמקדים במוקדים של  שונות(לדוגמה אילמות סלקטיבית, אלרגיות מסכנות חיים) ובאופן שבו ניתן להנגיש את  סביבת הלמידה לילדים אלו תוך הסרת מכשולים מדרכם.

קבוצות קטנות קבועות והטרוגניות חשובות תמיד כולל בתקופת משבר הקורונה

על שילוב ילדים עם אלרגיות  מסכנות חיים למזון בגנים

אילמות סלקטיבית:על התופעה ועל כוחם של קשרים טובים עם מחנכות ומחנכים כדרך טיפול מכזית בה.

עבודה חינוכית עם משפחות להט"ביות. סיכום הרצאתה של אלונה פלג

ניהול כיתה/גן

ניהול כיתה/גן (classroom management  ) מתייחס לכל מה שגננת או מורה עושה  כדי ליצור תנאיי למידה משעותית ורווחה רגשית וחברתית עבור כל ילד או ידלה בגן או בכיתה. בשל מורכבות הגנים והכיתות נדרש  להכיר לעומק כל ילד וילדה  וליצור קשר משעותי איתם מצד אחד ומצד שני להכיר היטב את הההקשר החינוכי(הפיזי והחברתי) . כל אלו כדי לתמוך בשעת אמת בקבלת החלטות  משמעותיות לטובת הלמידה של כל ילד, של כל קבוצה ושל הכיתה או הגן כמכלול. על כן ניהול הכיתה כולל את מכלול הפעולות שגננת או מורה עושה עם ילדים,צוות והורים כמו גם ניהול המקום והזמן. רבים מהפוסטים המתפרסמים בבלוג מציגים היבטים שונים של ניהול כיתה או גן.

קבוצות קטנות קבועות והטרוגניות חשובות תמיד כולל בתקופת משבר הקורונה

אי נוחות כשיקול מרכזי מידי בתהליך קבלת ההחלטות ומקצועיות

רגשות מעורבים בקרב עובדות הוראה לגיל הרך ודרכים  לתמוך בהן עם החזרה למסגרות החינוך אחרי הסגר השני

הכרחי לאפשר  זמן היערכות למסגרות חינוך לידה עד שש

איך להיערך לחיים וללמידה  עם ידלים בגיל הגן במהלך הסגר, ובכלל בצל משבר הקורונה

ניהול גן/כיתה אונליין וכחלק ממפגשים פנים-אל-פנים בצל משבר הקורונה

היערכות לשנת הלימודים תשפ"א-חומרים, הרצאה מוקלטת, מצגת

היערכות מסגרות החינוך לגיל הרך לקראת שנת תשפ"א בצל משבר הקורונה

על מרכזיות הקשרים הבין אישיים בין צוותי הגנים לילדים-תמיד ובמשבר הקורונה במיוחד

חזרה לגנים בצל הקורונה-מצגות הצראה מ7.5.2020

אינטליגנציה רגשית-הגדרה והשלכות

לנצל כל רגע להיערכות נאותה לחזרתם של פעוטות וילדי הגן למסגרות החינוך

הצעה למתווה עבודה בגני הילדים תחת מגבלות הקורונה

התייחסות לימי הזיכרון בחינוך לגיל הרך בצל משבר הקורונה

למידה, תיווך וסביבות למידה

ילדים נולדים עם היכולת לחקור את הסביבה וללמוד ממנה. זאת ועוד,  ניתן למצוא הבדלים בין אישיים מולדים הן בפוטנציאל והן בסגנון הלמידה. מימוש הפוטנציאל של הילדים תלוי עם זאת באופן שבו מתווך להם להם העולם על ידי משפחות מזה ומסגרות חינוך מזה.פערים גדולים בין ילדים נבנים ומתרחבים כפועל יוצא מסביבות החיים והלמידה שבהם צומחים בתוכם ולא פחות מכך מאיכותה אינטראקציות שהם יוצרים עם הורים, אחרים ואחיות, עמיתים, גננות ומורים. בשל כך רבים מהפוסטים בבלוג עוסקים בלמידה, מאפייני תיווך ובתיאור סביבות הלמידה (הפיזית והפיגיטלית) שבהן גדלים הילדים.

גננות ומורים כמנטורים של תלמידיהם צריכים להיות מתווכים טובים

אל תשכחו לדבר עם ילדי הגנים וכיתות א ב על ליקוי החמה הנצפה בישראל היום

Outdoor-learning למידה בחצר הגן-סיכום ומצגת הרצאתה של מיכאלה שלזק

ילדים קוראים להורים-תוכנית לעדיוד קריאה לכיתה א'

וירוסים וחיידקים: מהם, איך הם נראים

יוצאים מהקופסא בבית הכנסת השכונתי שפירא בתל אביב

וירוס הקורונה: מי, מתי ואיך מסבירים לילדי הגן  בישראל ?

חינוך לידה עד שלוש

חינוך לילדים מהלידה עד שלוש הוא אחד הנושאים הנזנחים  והלא מוסדרים ביותר במערכת החינוך בישראל. בעוד שהאחריות על חינוך ילדים מגיל שלוש ואילך מצוי כמצופה באחריות משרד החינוך , האחריות על חינוכם של תינוקות ופעוטות נמצא האחריות של משרד הרווחה היום ובעבר היה גם באחריות משרד הכלכלה, משרד התעשייה ומשרד העבודה והרווחה. מסגרות החינוך לתינוקות ולפעוטות אינן מפקוחות. יתרה מזו, איש איננו יודע  באלו ידיים נמצא החינוך של הילדים האלו. רק כ24% מהתינוקות והפעוטות  מתחנכים במעונות יום של ארגוני הנשים. וגם במעונות היום היחס של מטפלת לכמות הילדים לא סביר;  בשל תנאי השכר והעבודה הירודים לעוסקים בטיפול בתינוקות ופעוטות, לא נעשה סינון של המתקבלות לעבודה בתחום זה וההכשרה היא או חסרה או מינימלית. התוצאה היא הפקרת התינוקות, הפעוטות וההורים. על כן רבים מהפוסטים בבלוג עוסקים בתינוקות, פעוטות וחינוכם הן מן ההיבט הפדגוגי והרבה מאוד  מפרספקטיבה של מדיניות. מטבע הדברים פוסטים אלו כוללים ביקורת על הנעשה במדינת ישראל בכל הקשור לחינוך של תינוקות ופעוטות.

על עבודה עם תינוקות ופעוטות במעונות יום בתקופת משבר הקורונה ובכלל

פיקוח, מצלמות ועונשים למטפלות לא יפתרו את בעיות היסוד של החינוך לילדים בני לידה עד שלוש בישראל

התעללות במשפחתון ברמלה-קצה הקרחון-יש לבנות תוכנית חירום לאומית. עכשיו!

ספרי ילדים וקריאה חוזרת

כמו בכל שנה, גם בשנת 2020 כתבתי על ספרי ילדים שנראו לי מעניינים וראויים. זאת ועוד, ברבים מהפוסטים בנושאים שונים ומגוונים הצגתי ספרי ילדים רלוונטיים לאותם נושאים. עניין ספרי הילדים קשור תמיד לאופן שבו מקריאים את הספרים לילדים. במהלך השנים, הצגתי את תפיסת הקריאה החוזרת או הקריאה הדיאלוגית או השיתופית בקבוצות קטנות ,קבועות והטרוגניות.

חולקים את התשומי

פרידה קאלו מתוך הסדרה קטנות גדולות -הוצאת צלטנר

ילדים קוראים להורים-תוכנית לעידוד קריאה לכיתה א'

שירים וספרים לילדים צעירים בעברית ובאנגלית בנושא הקורונה והחזרה לשגרה בצילה

דרקורונה בעברית ובערבית-ספר תמונות דיגיטלי לילדי הגן

"בומלך" מאת אורה איתן והרהורים על חינוך ילדים שמשתמעים ממנו

מחנכים את המפלצת-ספר ילדים על שיימינג וחרמות

טקסים, מסיבות וימי זיכרון

טקסים, מסיבות וימי זיכרון נכללים בלוח השנה בגנים ובבתי ספר. בבלוג זה התייחסתי למשמעות של האירועים האלו, להתאמה ההתפתחותית שלהם. לא אחת הצבעתי על מנהגים שמתעורר הצורך לשנות אותם. אציין שאחד הנושאים שבהם  הרביתי לטפל במהלך השנים הוא התיחסות לציון יום השואה ויום הזיכרון במערכות החינוך לגיל הרך. פוסטים אלו זכו לצפיות מרובות ואני מקווה שהשפיעו על הפרקטיקות החינוכיות במסגרות החינוך לגיל הרך.

 על סתירות בין חינוך לקיימות, לבין ציון חג החנוכה ומתנות בגני ילדים ובצהרונים

מי מוזמן ומי מודר ממסיבות יום הולדת של ילדי גן ובית ספר

התייחסות לימי הזיכרון בחינוך לגיל הרך בצל משבר הקורונה

מתנות שילדי הגן מעניקים לילדים אחרים

"ספת הפסיכולוגית"

כחלק מחיי היוםיום, ובמיוחד בהתמודדות עם אירועי חיים קשים או בתקופות משבריות  כמו משברים  ביטחוניים או בריאותיים, מתעוררות שאלות איך לתווך אירועים או תופעות או מכשלוים מיוחדים לילדים כך שהם ייטיבו להבין את התופעות, ירגישו מוגנים על ידי המבוגרים שמטפלים בהם ויבנו דרכי התמודדות עם מגוון מצבים. יתרה מזו, ילדים חווים לעתים םחדים ומפגינים תוקפנות או התנהגות בלתי הולמת אחרת. חוסן רגשי ואמונה ביכולת האישית להתמודד עם קשיים הולכים ונבנים כבר מהגיל הרך אגב  התמודדויות יומיומיות עם מצבים אלו  בתיווך והדרכת ההורים. חלק מהפוסטים מתמקדים  בנושאים אלו וכיוון שאני פסיכולוגית ילדים  החלטתי לקרוא ל"מדור" זה בבלוג "ספת הפסיכולוגית".

מה אומרים לילדים צעירים כשמישהו קרוב חלה בקורונה

על חוסר התועלת של השימוש בעונשים בכלל, ובימי הקורונה בפרט

אילמות סלקטיבית:על התופעה ועל כוחם של קשרים טובים עם מחנכות ומחנכים כדרך טיפול מכזית בה.

"בומלך" מאת אורה איתן והרהורים על חינוך ילדים שמשתמעים ממנו

הפוסטים הנצפים ביותר בשנת

  1. בניית תכניות התערבות להתמודדות עם קשיים חברתיים והתנהגותיים– 5798 צפיות בשנת 2020 -12613 צפיות כל הזמנים
  2. התייחסות לימי הזיכרון בחינוך לגיל הרך בצל משבר הקורונה-4194 צפיות[פוסט שפורסם לראשונה בשנת 2020]
  3. זיהוי והתמודדות עם קשיים חברתיים שכיחים בגיל הגן-3407 צפיות בשנת 2020-6091 צפיות כל הזמנים
  4. ויסות עצמי: דוגמאות, הגדרות, התפתחות וטיפוח– 2649 צפיות בשנת 2020-9069 צפיות כל הזמנים
  5. היכרות עם הילדים בגן בתחילת השנה כבסיס ליצירת קשר איתם והתאמת תכנית עבודה עבורם-2248 צפיות בשנת 2020-  4442 צפיות כל הזמנים
  6. איך נסביר לילדים על יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה? -1981 צפיות בשנת 2020-4595 צפיות כל הזמנים
  7. פעילויות עם ילדים בגיל הגן שאינן הפעלות ואינן קשורות למסכים1790 צפיות בשנת 2020[פורסם לראשונה בשנת 2020].
  8. על בעיית הנשיכות אצל פעוטות-1773 צפיות בשנת 2020-5454 צפיות כל הזמנים
  9. היערכות מסגרות החינוך לגיל הרך לקראת שנת תשפ"א בצל משבר הקורונה1742 צפיות[התפרסם לראשונה בשנת 2020].
  10. עבודת צוות (בקרב ילדים, משפחות, צוותי גן ובתי ספר) היא יותר משיתוף פעולה!1720 צפיות בשנת 2020- 6539 צפיות כל הזמנים
  11. תכנון שנתי לטיפוח כישורים חברתיים ולמניעת בעיות התנהגות1692 צפיות בשנת 2020- 12215 צפיות כל הזמנים.
  12. המיוחד בעבודה עם ילדים בני 3- 4 בגני הילדים הציבוריים1683 צפיות לשנת 2020[פוסט שפורסם בגרסה זו לראשונה בשנת 2020)
  13. ניהול פרידות קטנות וגדולות כחלק מהחיים בגיל הרך1567 צפיות בשנת 2020- 3114 צפיות כל הזמנים
  14. על חיזוקים ועונשים-הבסיס התיאורטי של גישת ניתוח ההתנהגות1367 צפיות בשנת 2020- 4794 צפיות כל הזמנים
  15. לשמר קשרים חברתיים בין ילדים גם כשכולם נדרשים להישאר בבידוד1348 צפיות בשנת  2020[פוסט שפורסם לראשונה בשנת 2020].
  16. טיפוח כישורים חברתיים בגן למניעת בעיות התנהגות1297 צפיות בשנת 2020 – 4504 צפיות כל הזמנים
  17. שינויים מתבקשים במערכת החינוך לגיל הרך בעקבות מה שלמדנו ממשבר הקורונה1269 צפיות בשנת 2020 [פורסם לראשונה בשנת 2020]

בשנת 2020 כמו שניתן לראות פוסטים רבים זכו לכמות רב של צפיות כביטוי לעניין הגולשים בתכנים שהופיעו בבלוג. החלטתי לסיים את הרשימה של הפוסטים הפופולריים בפוסט שמתמקד בשינויים נדרשים במערכת החינוך לגיל הרך בעקבות משבר הקורונה כביטוי לחשיבה שיש ללמוד מההתמודדויות עם כל משבר, לרבות משבר הקורונה ולנסות לתקן ליקויים מבניים במערכת שהוצפו על ידי המשבר והקשו במיוחד על התנהלות מיטבית בתקופה זו. לדוגמה הועלו בפוסט קשיים מבניים במערכת החינוך לגיל הרך, כגון שילוב בין יום לימודים בגנים עד השעה 14:00 וצהרונים בניהול אחר ועל ידי כוח אדם פחות מיומן במקום יום לימודים ארוך;

הנושאים שזכו למירב ההתייחסות הם:
1. כמו בכל שנה סוגיית הטיפוח הכישורים החברתיים ובניית תוכניות להתמודדות עם בעיות חברתיות והתנהגותיות הן ברמת הילד היחיד, והן ברמת תכנון עבודת הגן או הכיתה. פוסטים אלו נמצאים בראש טבלת הפוסטים הפופולאריים במהלך כל שנות קיומו של הבלוג. בשנת 2020 פוסטים אחדים זכו לצפיות רבות הרבה יותר מאשר בשנים שבהן פוסטים אלו נכתבו. זוהי עדות לחשיבות הנושאים האלו בעיני גננות ומורות ובמידה מסוימת גם לתועלת אפשרית שהבלוג עשוי להביא להן.

2. הנושא השני שזכה לתשומת לב הגולשים היה נושא ההתמודדות עם משבר הקורונה הן במסגרות החינוך והן במשפחות. אני משערת שכתיבת הפוסטים הנוגעים להתמודדות עם משבר הקורנה בזמן אמת, היא זו שהביאה לגידול הכל כך גדול בצפיות בפוסט בשנת 2020. אני מאוד מקווה שנשאיר את המשבר מאחורינו שנלמד ממנו ונפיק  לקחים ושהבלוג יצליח להישאר רלוונטי גם בעתיד.

לסיכום, מבקשת לעדכן שבשבועות הקרובים הבלוג יעבור מתיחת פנים רצינית. במהלך השנים קיבלתי  ביקורות מאנשים קרובים על המראה המיושן והלא מעודכן של הבלוג.  בתי הבכורה ד"ר מיכל טל סוחר עמלה על בניית אתר מעודכן , מאורגן ואסתטי שישדרג כך אני מקווה את מראה הבלוג ואת היכולת להשתמש בו ביתר קלות ויעילות.

 מוסיפה את צילום דף הבית  המתוכנן של הבלוג.שימו לב ללוגו שבחרנו. הלוגו מופיע למעלה בצד ימין.

חדש פרומו ערוך

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.