קלודי טל על חינוך לגיל הרך

בלוג שעוסק בחינוך לגיל הרך מזוויות פסיכולוגיות וחברתיות,
ומלווה את המציאות הישראלית מאז 2015

השבוע בבלוג

בפוסט זה אני כותבת על ספרה של לילך קיפניס שירת הטריגר או בשמו החדש, בעקבות פרסום הגרסה המעודכנת אחרי הירצחה בטבח השביעי לאוקטובר, על צלילים שמבהילים. הספר שירת הטריגר הוא ספר בחרוזים המציג זרימת תודעה והתמודדות של ילדים שחוו חשיפה ממושכת לשיגורי טילים ואזעקות בנגב המערבי. הספר פורסם לראשונה בחודש מאי 2021 והודפס בקיבוץ בארי, ונעשה בו שימוש נרחב במועצת אשכול ככלי טיפולי עם ילדים שחיו בצל איומי הטילים. לילך קיפניס, מחברת ומפיקת הספר, המלווה באיוריה העדינים והאקספרסיביים של ליה ביקל, הייתה עובדת סוציאלית במרכז חוסן באשכול ועבדה במשך שנים עם ילדים ובני נוער. הספר נותן קול וביטוי לילדים המתמודדים בחיי היומיום שלהם עם מה שאנו קוראים בשפה מקצועית "פוסט טראומה", המתבטאת בחרדה ראשונית לא מאובחנת מצלילים שהם חלק מהיומיום:

running girl transp
קבלו עדכונים אחת לשבוע על פוסטים חדשים בבלוג:

עוד מהזמן האחרון

החלטתי לכתוב את הפוסט בעקבות השתתפותי בהרצאה של ד"ר תמר ורטה-זהבי מטעם ארגון אקורד שכותרתה "תיווך המשבר באופן מיטיב, המחזק את החוסן הנפשי של הילדים והילדות, ממתן רגשות שליליים כלפי ה"אחר" ומקדם את השלומות (well-being) שלהם". תמר ורטה- זהבי היא …

Today, Monday, November 20, 2023, marks International Children's Day, also known as the International Day of Children's Rights. Typically, on this day, in my blog, I address the need to protect children's rights in the context of violence within families …

היום, יום ב', 20.11.2023 חל יום הילד הבין-לאומי או בשמו האחר יום זכויות הילד. בדרך כלל אני כותבת ביום זה על הצורך לשמור על זכויות הילד בהקשר אלימות במשפחה ו/או אלימות נגד תינוקות ופעוטות מצד מחנכות במסגרות חינוך לגיל הרך. …

במציאות הקודרת שאופפת אותנו מאז השבת השחורה, 7.10, חשבתי שנכון להמשיך לכתוב מידי פעם על ספרי ילדים שאני מעריכה כמוצלחים במיוחד. כזה הוא הספר רובוט הקרשים הקטן והנסיכה בול העץ מאת טום גולד (Tom Gauld) , בהוצאה משותפת של מטר …

הנקראים ביותר

מטרת פוסט זה להפנות את הזרקור על תהליך עבודת הצוות (collaboration) ככישור חשוב ומרכזי לתפקוד במאה ה-21-כישור שנחוץ לפתרון בעיות מורכבות (Griffin&Care,2015). יתרה מזו, בעקבות הבהרותיהם של הסה וחבריו (2015, …

מטרת פוסט זה להציג את המורכבות של השימוש בחיזוקים ועונשים כחלק מקבלת החלטות "חינוכיות". אחרי הצגת שני אירועים שחושפים את המורכבות לגבי הצורך להשתמש בחיזוקים ועונשים, אציג על בסיס מאמר שכתבתי בכתב …

לבעית הנשיכות על השפעתה הדרמטית על הסביבה (השפעה שמתורגמת ל"פנסים" אצל הילד שנושך ו"היסטריה" אצל המבוגרים בסביבה), התוודעתי לפני יותר משלושים שנים בשעה שהייתי מעורבת באופן אינטנסיבי בהכשרת מטפלות ומנהלות …

מהפרספקטיבה של הורים, גננות ומורים תמיד נשאלת השאלה אילו כישורים עלינו לטפח בקרב הילדים כבר מהגיל הרך, על מנת לאפשר להם התפתחות טובה והשתלבות טובה בחברה בעתיד שאף פעם איננו …

ספרים רבותיי ספרים

אנחנו בעיצומו של שבוע הספר העברי בישראל, חג נוסף בלוח החגים של המדינה. תמונת העניין בספרים בארץ ובעולם די מבלבלת. מצד אחד- רווחות התחושה וההערכה שמבוגרים כילדים נמשכים למסכים וזונחים את הקריאה, בוודאי את קריאת הספרים המודפסים. מנגד, מי שביקר …

אני מבקשת להציג בפוסט זה ספר ילדים חדש יחסית (התפרסם בעברית בשנת 2022) ששבה את ליבי. מדובר בספר "למה אתה לא פורח?" של קתרינה מקיורובה, בהוצאת מטר. תרגמה לעברית נעמי בן-גור. הספר פורסם לראשונה בפראג בשנת 2016. אני חייבת תודה …

מטרת הפוסט לעודד התארגנות של מחנכים, מפעילי קייטנות והורים בקהילות השונות לעידוד קריאה יומיומית, אינטנסיבית של ילדים צעירים במהלך החופש הגדול. אחרי הצגת הרקע להצעה זו, אציע שני רעיונות שעשויים לאפשר קריאה ומעקב אחרי הקריאה בחודשי הקיץ. אני משערת ומקווה …

כישורים אורייניים שמשפיעים בסופו של דבר על למידת הקריאה מהווים דלת כניסה ללמידה בתחומים רבים ומגוונים הנלמדים בבית הספר (ספרות, חשבון, מדעים, תנ"ך, היסטוריה וכו') ולהבנת היבטים שונים בסביבה שבה חיים הילדים (קריאת שלטים, קריאת עלונים הכוללים הנחיות לשימוש במשחקים …

הנקראים ביותר

מטרת הפוסט היא להציג תפיסה ודוגמאות של פרקטיקות חינוכיות שנוגעות לנושא המגדר בגן הילדים. אציין שהפוסט רובו ככולו מתבסס על מאמר בשם "משמעות המגדר בחינוך לגיל הרך" שהתפרסם  בכתב העת …

מסוגלות עצמית (self-efficacy ) היא כישור מרכזי שהוצע והוגדר על ידי בנדורה (Bandura, 1997) ומהווה אבן יסוד להבנת תהליכי התמודדות של אנשים עם אתגרים בחייהם היומיומיים, במצבים מגוונים. מסוגלות עצמית …

בפוסט זה אתייחס לתופעת הדחייה החברתית בגיל הרך-בקרב ילדות וילדים כאחד- תוך שאני משחזרת חלקים ממאמר שכתבתי כבר בשנת תש"ס ב"הד הגן" ("ילדים דחויים: מהם מאפייניהם וכיצד ניתן לעזור להם?ילדים …

לאור מחקרים ששבים ומראים עד כמה חשוב הוויסות העצמי  (self-regulation) לתפקוד טוב של ילדים, הן בכל הנוגע לקשרים שלהם עם אנשים אחרים והן בנוגע ללמידה שלהם, החלטתי לכתוב פוסט בנושא. בפוסט …

שילוב, הכלה ופרדוקס החינוך המיוחד

סדרת פוסטים זו תומכת בשילוב של ילדים בעלי צרכים מיוחדים בגנים ובכיתות רגילים, ועוסקת בקשיים ובחסמים שעומדים בדרכו. אין באמתחתו של החינוך המיוחד תרופות פלא לקידום ילדים בעלי צרכים מיוחדים. החינוך הרגיל והחינוך המיוחד כאחד חייבים להיות מושתתים על קשרים טובים עם ילדים ועל פדגוגיה מותאמת להם. לשם כך יש לשפר באופן מתמיד את העבודה השוטפת עם ילדים, לאתגר אותם ולעבוד בקבוצות קטנות והטרוגניות – גם כשמדובר בילדים הזכאים לסלי שילוב.

נושאים עיקריים

מצבי חירום במערכת החינוך 

איך להיערך למצבי חירום מסוגים שונים, ואיך לתווך אותם לילדים 

קראו עכשיו

מדיניות חינוכית

הצגת סוגיות ליבה במדיניות החינוכית בישראל בהשוואה לעולם: עקרונות, תמיכה וביקורת

קראו עכשיו

ספרי ילדים  וקריאה חוזרת

על קריאה חוזרת ודיאלוגית של ספרי ילדים איכותיים לצד הצגת ספרי ילדים מעניינים

קראו עכשיו

דגשים
בהכשרת מורים

על פרקטיקות וכישורים חיוניים להוראה בכל שכבות הגיל, מכישורים בין אישיים ועד לתכנון צומח

קראו עכשיו

חינוך בגילאי
לידה עד שלוש

על מדיניות, מסגרות ופרקטיקות חינוכיות לתינוקות ולפעוטות וביקורת על המצב הקיים במסגרות חינוך 3-0

קראו עכשיו

היבטים התפתחותיים בחינוך

על השתנות התפקוד של ילדים (רגשי, חברתי, שפתי, קוגניטיבי) לאורך השנים לצד הבדלים בין אישיים

קראו עכשיו

ספת 
הפסיכולוגית

על קשים חינוכיים ודרכי התמודדות איתם בבית ובמסגרות חינוך, כגון התמודדות עם פחדים, תוקפנות, מוות

קראו עכשיו

קשרים בין-אישיים

על הכרחיותם של קשרים בין-אישיים בין מבוגרים לילדים לרווחה רגשית וחברתית של ילדים וללמידה

קראו עכשיו

שונות, שילוב והכלה

על גישה רב-תרבותית מכילה להבטחת שגשוג רגשי ותנאי למידה טובים לפרטים וקבוצות שונות בחינוך ובחברה

קראו עכשיו

כישורים קוגניטיביים וטיפוחם

על כישורים קוגניטיביים שהינם הבסיס לתפקוד בעולם, והצעות של דרכים לטפחם בחינוך לגיל הרך

קראו עכשיו

כשירות חברתית והתמודדות עם קשיים חברתיים והתנהגותיים

על כישורים רגשיים וחברתיים והתעצבותם, ועל קשיים חברתיים ובעיות התנהגות והתמודדות איתם

 

קראו עכשיו

טקסים, מסיבות
וימי זיכרון

על טקסים, מסיבות וימי זיכרון במסגרות לגיל הרך וביקורת על חלק מהפרקטיקות הכלולות בהם

קראו עכשיו

למידה, תיווך, סביבות למידה וטכנולוגיה

איך להבין ולעצב את סביבת החיים והלמידה (גם הטכנולוגית), ועל תיווך להשגת למידה משמעותית אצל ילדים

קראו עכשיו

ניהול כיתה, 
ניהול גן

ניהול גן\כיתה ככישור ליבה בהוראה ובהכשרת מורים, הכולל מנהיגות, פרואקטיביות, קשרים בינאישיים וויסות עצמי

קראו עכשיו
מבט על 2021

סקירת שנת 2021 בבלוג

הבלוג "קלודי טל על חינוך לגיל הרך" פועל מספטמבר 2015, והחל מסוף שנת 2016 אני נוהגת לכתוב סיכומי שנה. בסיכומים אלו אני כוללת רשמים, סטטיסטיקות, פוסטים פופולריים ומיון כל הפוסטים שנכתבו במהלך השנה לנושאים מרכזיים שבהם הם עסקו. סיכומי השנה כוללים גם קישורים לכל הפוסטים שהתפרסמו במהלך אותה שנה. כך אנהג גם הפעם בכתיבת סיכום שנת 2021.

אזכיר שבתחילת שנת 2021 , באמצע פברואר, הבלוג החליף כתובת ועיצוב. על כן בפוסט הזה מוצגים נתונים הנוגעים לפרסום פוסטים בשתי הכתובות האלה: חודש וחצי בכתובת הישנה ועשרה וחצי חודשים בכתובת החדשה. 

שנת 2020 , השנה שעברה, הייתה שנה מיוחדת מאוד בשל משבר הקורונה שפרץ לחיינו. בהתחלה הקורונה הצטיירה כסוג של מגפה מרוחקת, קוריוז שנוגע לסין הרחוקה.  לא דימיינו שמגפה זו תשפיע על חיי כל אחת ואחד מאיתנו.

בעת כתיבת פוסט זה, על אף התמשכות המגיפה נצברו כלים וניסיון להתמודדות עמה. ישנם חיסונים שאף שמסתמנים כפחות יעילים במניעת הידבקות מגנים ככל הנראה מפני מחלה קשה. החיסונים אושרו עבור ילדים החל מגיל חמש. מסתמנת אפשרות שבהדרגה יאושר חיסון רביעי-בוסטר שני. בנוסף, פותחו והגיעו לישראל תרופות כנגד המחלה האמורות להינתן בימי ההידבקות הראשונים ועשויות להביא למיתון השפעת המחלה ולהפחתה בסיכון התמותה מהמחלה.

 

 

פוסט השנה- 2021

אני כותבת על הדרה חברתית וחרמות בקרב קבוצות של ילדים בעקבות פוסט של שירי קניגסברג בנושא- פוסט שפורסם בפייסבוק ונשלח אליי על ידי ידידי אשר וינשטיין. הפוסט של שירי מתמקד בילדה מכיתה ח' מאילת שמוחרמת על ידי כל חבריה לכיתה …