הספר השמיני בסדרת הקומיקס המתורגמת מצרפתית אדל יצא לאור בעברית בחודש יולי 2025 בהוצאת מטר. הספר השמיני "אדל – הורים למכירה" נכתב כמו קודמיו על ידי מר טאן ואויר על ידי דיאן לה פייה (את שבעת הספרים הקודמים בסדרה איירה מיס פריקלי). תרגמה מצרפתית מיכל לבינסון. מר טאן הוא השם הספרותי שאימץ אנטואן דול.
גיבורת הספר והסדרה, אדל, היא ילדה ג'ינג'ית דעתנית, מרדנית ויצירתית למדי. היצירתיות שלה מזינה לרוב את מרדנותה כנגד דמויות סמכות, בעיקר הוריה, אבל לא רק, וגם משפיעה על מערכות היחסים עם בני גילה. שמה המקורי של הסדרה הוא Mortelle Adèle, אדל הקטלנית, והיא מיועדת לילדים בראשית בית ספר היסודי ונגישה לקריאתם. יצוין שהטקסט איננו מנוקד. הספר השמיני והסדרה כולה מתאימים גם למרדנים בוגרים יותר ולהוריהם.
גם בתחילת הורים למכירה מוצגים לנו גיבוריו המרכזיים מפי אדל עצמה. את עצמה היא מציגה בבולטות בקיפול הפנימי של הכריכה הקדמית הן באמצעות טקסט מילולי בלבד ("קוראים לי אדל") והן באמצעות שלט שנושא את השם אדל המוחזק על ידי הילדה הג'ינג'ית הנראית כעוסה. הדמויות המופיעות בספר רבות ומגוונות: בנוסף להורים (הג'ינג'ים בעצמם) המתעללים המכריחים אותה לסדר את החדר ,ולאכול ירקות, להכין שיעורים, ללכת לישון בזמן, אג'קס החתול (המתכתב כפי שאמרה לי אלודי שנולדה בצרפת עם חומר הניקוי Ajax), ומגנוס החבר הדימיוני שהופיעו גם באדל 7, מוצגים גם: פרנסואה (ילד שמחזר נואשות אחרי אדל), הסבתא (שהיא מכשפה או מתנהגת כמכשפה, והוזכרה בספר הקודם בסדרה) , דיאד ומירנדה, שתי ילדות מגונדרות הלומדות בבית ספרה של אדל,פיז (גור גריזלי), ג'ניפר הרואה עצמה כחברה הכי טובה של אדל והחביבים ביותר על אדל: הדוד שלה והחבר שלו. חשוב לשים לב שאדל בוחרת להציג את בני המשפחה על פי תפקידם ואפיוניהם בעיניה בלבד ללא שמות (ההורים, הסבתא, הדוד האהוב) בעוד מי שלא נכלל במשפחה כמו החברות והחברים וגם החבר של הדוד (שנחשב בעיניה-על פי דבריה כשווה דוד,) נושאים שמות פרטיים.
הוריה של אדל מגלים בוקר בהיר אחד את מה שמשמש כאירוע המרכזי בספר: מודעה שפרסמה אדל בעיתון (יש להזכיר שהספר פורסם בצרפת בשנת 2014, עיתונות מודפסת הייתה נפוצה יותר בבתים!) : "מוכרת הורים, בזוג, מצב כללי טוב, מצחיקים". כנגד כעס ההורים אדל מתחרטת רק על דבר אחד שכתבה במודעה. על כך שכתבה שההורים העומדים למכירה הם מצחיקים! אירוע זה הוביל את אדל לארוז את חפציה ולבדוק אפשרויות מגורים חלופיות. היא בודקת את הסבתא ואת ביתה ומגלה שמגורים אצל הסבתא אינם "מציאה" גדולה. היא נוטה באופן חריג להזדהות עם האמירה המיוחסת לאביה שהסבתא (אמה של אמה של אדל) היא מכשפה! שינוי מרענן מצטייר בעיני אדל כמגורים בבית הדוד שאותו היא מחבבת יותר מאשר כל בן משפחה אחר. בביקור זה, אדל מגלה שהחבר של הדוד הוא מהנדס כימיה הבקיא ביצירת תערובות. עיסוקו של ז'רום, חבר הדוד, מצית את דמיונה של אדל. התלהבותה של אדל עומדת בסתירה לביאוס שחשים הדוד ובן זוגו מהאורחת הרעשנית שמפרה את שלוות ביתם. החזרה לבית הספר וההתמודדויות עם החברות תופסות מקום חשוב בעלילה. מוצגות אינטראקציות מעניינות כמו אלה עם פרנסואה הכוללות פאנץ' ליין שנורית נכדתי בת התשע התלהבה ממנו. פרנסואה מתוודה שהיה רוצה שיהיה משהו בין אדל לבינו, ואדל להפתעתו מצהירה שכבר יש ביניהם משהו. לשאלה הנלהבת של פרנסואה מה זה המשהו הזה הקיים ביניהם משיבה אדל ש…"תהום". שנינות נוספת המלמדת על הפער הבין דורי בין דור הסבתא לזה של הילדים מצוי בשיחה בין הסבתא להוריה של אדל שבה הסבתא משבחת את אדל על כך שהיא סיפרה לה שיש להאכיל את עכבר המחשב (שבלעדי פעולה זו היה נשאר רעב). מגנוס החבר הדמיוני מלווה את אדל במסעותיה: מקשיב, מנדב עצה מפעם לפעם אבל תפקידו בעלילה מרכזי פחות מאשר בספר השביעי (על סתומים אין רחמים), שבו מתוארת שהות במחנה הקיץ "הנוטריות העליזות". ייתכן שהקושי הרגשי בשהות במחנה קיץ מוליד צורך עז יותר בקרבתו של החבר הדמיוני מאשר שהות בסביבות מוכרות ומשפחתיות יותר (כגון בית הסבתא, בית הדודים, בית הספר). לבסוף… חוזרת אדל הביתה.
סדרת הקומיקס אדל פופולרית מאוד בצרפת ותרגומי הספרים פופולריים מאוד בעולם. מיליוני עותקים נמכרים בעולם והספר השמיני כמו קודמיו זוכה לחמישה כוכבים באמזון. מישל קישקה שהתראיין לכתבה של נילי איזיקוביץ על אדל בעיתון הארץ (מתאריך 25.3.2025) בעקבות פרסום הספר השביעי בסדרה , טוען שבטמפרמנט המרדני של אדל יש כנראה משהו שחבוי בכל ילד. דבר המסביר את הפופולריות של הספר בקרב ילדים בצרפת ובמדינות נוספות. עם זאת, הוא מעיר ומאיר בחוכמה רבה שהילדים בישראל חצופים יותר והתנהגות מרדנית כמו זו של אדל אינה זרה להם. לעומת זאת, הילדים האירופאים המאופקים והמנומסים יותר "כמהים הרבה יותר" לקרוא על דמויות מרדניות כמו אדל המבטאות רצונות ומחשבות כמוסים.
בכתבה של איזיקוביץ בעיתון "הארץ" מוצגת הביוגרפיה של המחבר, אנטואן דול, כמקור השראה להמצאתה של אדל ושל הסדרה הפופולארית הקרויה על שמה. אנטואן דול (מר טאן) סבל כמדווח מבריונות כנער. אדל מוצגת כסוג של "אלטר אגו" שלו ויצירתה מהווה ככל הנראה מעין פיצוי לחוויותיו הקשות כנער מופנם.
נכדתי נורית שהתלהבה מאוד מהספר הציעה בשיחה שלי איתה רעיון יצירתי משלה לנושא ושם של ספר נוסף הסדרה, "אחים למכירה". כותרת מעניינת. הבעיה המרכזית היא שאדל היא ככל הנראה בת יחידה. תוך כדי כתיבת הסקירה על הספר עולה לי הרעיון להציע לנורית ליצור קומיקס בשם שהיא הציעה.
פרופ' קלודי יקרה תודה לך על פתיחת הצוהר לספר מלהיב הדימיו:
"הורים למכירה" וכמובן אני מצטרף להמלצתך היצירתית החשובה, לנורית נכדתך המקסימה; לכתיבת ספר הקומיקס האישי החדש המחויך:
"אח/ים למכירה"😍