בפוסט זה אני מציגה את הספר ארגוס (Argus) מאת מישל קנודסן (איורים אנדראה ווסון). מדובר במחברת של הספר המצליח "אריה הספריה". פנינת טל, עמיתתי ממכללת לוינסקי, סיפרה בהתלהבות על ספר ילדים מעניין ומעורר מחשבה זה. בעקבות המלצתה החמה, החלטתי לרכוש את הספר. מסתבר שזו הייתה משימה לא קלה. הזמנתי אותו בשני מקומות וקיבלתי אותו בסופו של דבר מהחנות "תולעת ספרים". לתדהמת בני משפחתי נסעתי במיוחד באוטובוס לתל אביב כדי להביא הביתה את ה"אוצר". הספר פורסם במקור בשנת 2011 בשיתוף עם Walker Books ובעברית הוא יצא לאור על ידי הוצאת כנרת-זמורה-ביתן דביר בשנת 2018. לא קל להשיג את הספר אבל שווה להשקיע מאמץ להשיג אותו ולקרוא אותו עם ילדי גן וילדי כיתות א'-ב'. גם סטודנטים להוראה והורים לילדים בכלל ולילדים עם צרכים מיוחדים בפרט עשויים להפיק תועלת מעיון בספר.
על מה הספר?
ארגוס, כמו ספרי ילדים מצוינים אחרים, מכיל סיפור שניתן לפרש את משמעותו בדרכים שונות. יש בו סיפור של קבלת השונה בכיתה, סיפור של מחויבות ואחריות אינסופית של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, סיפור על התמדה, סיפור על ערך החקר המדעי מגיל צעיר, חקר שתמיד עשוי להפתיע בגילויים בלתי צפויים מראש.
בספר ילדים זה, ארגוס הוא דינוזאור שבקע מביצה של אחת התלמידות, סאלי, בשיעור מדעים שבו המורה חילקה לכל הילדים ביצים שהוכנסו למדגרות כדי לגלות מה ייצא מהן. כבר בהתחלה הבחינה סאלי שהביצה שלה שונה מהביצים האחרות ונתבקשה על ידי המורה לא לעשות מזה עניין. בסופו של דבר ילדי הכיתה צפו בבקיעתם של אפרוחים צהבהבים בעוד סאלי נוכחה בהתחלה בדאגה ובחשש שמהביצה שלה יוצא יצור ירוק, מכוסה בקשקשים, עם עיניים צהובות גדולות. האיורים חושפים שמדובר בדינוזאור – לא כך הטקסט. הספר ממשיך לספר על הקשר המיוחד שנרקם בין סאלי ל"יצור" שלה והסקרנות והתמיכה של בני כיתתה בה כ"אימא" ליצור המוזר. בסיפור הרקע ובאיורים מוצג תהליך מדעי שיטתי שמתנהל בכיתה בניצוחה של המורה, הגברת הנשו. הילדים מתבקשים להכניס את הביצים למדגרות, להתבונן מקרוב במתרחש, ולתעד בדקדקנות את שלבי הבקיעה. פנקסים ועפרונות מונחים על שולחנות הלימוד ליד המדגרות.
מה זה ומי זה ארגוס שאומץ כשמו של היצור שבקע מהביצה של סאלי?
ארגוס היא מפלצת בעלת 100 (או אף בחלק מהמקורות 1000) עיניים המוזכרת במיתולוגיה היוונית. ארגוס המקורי היה דמות חזקה ומאיימת (שלא כמו ארגוס החמוד בספרה של קנודסן). מסופר ש"הארגוס היה המשרת של הרה [אשתו של זאוס] ובנו של ארסטור. בזכות עיניו המרובות, היה ארגוס שומר מעולה. תמיד כשישן היה נוהג לעצום רק חלק מעיניו. ארגוס היה קרוי גם ארגוס פנופטס, שמשמעותו ארגוס "רואה-הכל"(מקור -אנציקלופדיה אאורקה). יצוין גם שישנה עיר ביוון ששמה ארגוס.