לקראת חזרה הדרגתית של הילדים ללימודים

You are currently viewing לקראת חזרה הדרגתית של הילדים ללימודים
Created using Midjourney
running girl transp
קבלו עדכונים אחת לשבוע על פוסטים חדשים בבלוג:

בשבוע המתחיל ב- 15.10.2023 הילדים אמורים לשוב ללימודים באופן הדרגתי ודיפרנציאלי, בהתאם למיקום הגיאוגרפי של הישובים שבהם הם מתגוררים. חלק מהילדים באזורים המוערכים כלא מאוימים ישובו ללימודים פנים אל פנים בעוד ילדים אחרים יחזרו ללמידה מרחוק (סינכרונית וא-סינכרונית).

נשאלת השאלה כיצד רצוי להיערך לשיבה ללימודים של הילדים, בין אם מדובר במפגשים פנים אל פנים ובין אם מדובר במפגשי זום. חשוב לזכור שגם ילדים בישובים שבהם לא היו חדירות, פגיעות מטילים ו"סתם" אזעקות היו ועודם חשופים למידע על המלחמה. זאת ועוד, חלק מבני המשפחות של ילדים מכל רחבי ישראל נפגעו במהלך מלחמת "חרבות הברזל" (קרובים אשר השתתפו במסיבת נובה, קרובי משפחה המתגוררים בישובים בעוטף עזה אשר נפגעו ביום הראשון של המלחמה, חיילים, כוחות הצלה).

מטרות הפעולות שנעשות על ידי צוותי ההוראה בגני ילדים ובבתי ספר היא להחזיר עד כמה שאפשר את הילדים לשגרת לימודים, ולהעניק להם תחושה שיש מי שאכפת לו מהם ודואג להם ושהחיים ממשיכים.

עם השיבה ללימודים, מרחוק או פנים אל פנים, ישנה ציפייה שהילדים ישתפו את צוותי ההוראה ואת חבריהם ללימודים בחוויותיהם ורגשותיהם בתקופה הקשה שאנו חווים בישראל החל מבוקר שבת 7.10.2023. הבעיה היא שילדים עלולים לשתף בפרטים שיכולים לעורר חרדה בקרב חבריהם לגן או לכיתה או שהם עלולים לבטא שנאה כלפי ערבים בכלל, דבר פוגעני בכלל ובמיוחד כאשר בכיתה לומדים גם ילדים ערבים.

מנגד כמובן שאין זה סביר לעסוק בלימודים או בפעילויות משחקית מתוך התעלמות מהחוויות הקשות ולפעמים הטראומטיות שהילדים חוו. ככל שהחזרה ללימודים היא מבורכת הכרחי להתכונן בצורה ראויה לקראתה.

קשר אישי

דעתי היא שכצעד ראשון חשוב שמישהו קרוב מצוות הגן או בית הספר יצור קשר טלפוני אישי עם ההורים ועם כל ילד וילדה. חשוב להתרשם מה עבר על הילדים ועל המשפחות, להתרשם מהצרכים של הילדים, מתחומי העניין שלהם ולהיוודע למעגל הילדים שהם חשים קרובים אליהם. ברור שיישום ההמלצה הזו מחייבת הקדשת זמן רב, אבל בעיניי הדבר הכרחי שבתקופה כה מתוחה כל ילד ידע מי המורה או הגננת שמהווה כתובת עבורו בגן או בבית הספר. חשוב שכל ילד יקבל שיחה אישית עם מבוגר ממסגרת החינוך על בסיס קבוע גם לפני ששבים ללימודים.

כדי שהצעתי זו תיושם חשוב בעיניי לחלק אחריות על כל ילדי הכיתה או הגן בין המבוגרים האחראים באותה מסגרת חינוכית. לגבי הגן מדובר במנהלת הגן, הגננת המשלימה (כיוון שהיא מלמדת בכמה גנים במקביל, היא אמורה לקבל לאחריותה פחות ילדים ממנהלת הגן), הסייעת הקבועה ולעתים סייעות חונכות או משלימות. בבית הספר ניתן להיעזר במורים מקצועיים שיחלקו אחריות עם המחנכות או המחנכים. ניתן לחלק כל כיתה או גן למספר קבוצות קבועות ושמבוגר יהיה אחראי על הקשר עם כל ילד וילדה באותה קבוצה מעתה עד לסוף המשבר הנוכחי.

לכתוב ולצייר מה עבר עלינו ובכלל להרבות בפעילות הבעתית פתוחה

בקבוצות ובמפגשים אישיים חשוב לעודד את הילדים להביע עצמם לא רק במילים. חשוב להציע מגוון של פעילויות הבעתיות באמצעות חומרים מגוונים. ניתן להציע לילדים בוגרים יותר לכתוב או להקליט סיפור על השבוע האחרון (ההנחיות חייבות להיות פתוחות ולא מכוונות) או לצייר ציור כזה. אופן השיתוף בסיפורים ובציורים תלוי בתוכנם. כאשר מדובר בתוכן קשה השיתוף יהיה פרטני ואילו במקרים אחרים השיתוף עשוי להיות קבוצתי.

במפגשים פנים אל פנים או בזום כחלק מהעבודה החינוכית השוטפת חשוב לתת עדיפות לעבודה בקבוצות קטנות וקבועות.

לשלב פעילות משחקית בפעילות לימודית

בתקופה הזו עצם המפגשים החברתיים הם חשובים. התוכן שבו עוסקים פחות חשוב. חשוב לשלב פעילות משחקית בפעילות לימודית רלוונטית. נושא שהיתי מטפלת בו הוא שיטות בנייה. יש בפעילויות המתמקדות בבנייה גם פן רלוונטי כי יצטרכו לבנות מחדש בתים רבים בישראל וגם יש בעיסוק הזה מסר סמוי של תקווה.

התארגנות של מפגשים חברתיים ועזרה הדדית

רצוי לעודד התקשרויות טלפוניות, באמצעות WhatsApp בין ילדים המשתייכים לאותה קבוצה, גם בשעות אחר הצהריים. חשוב מאוד לעודד מפגשים קבוצתיים באמצעים דיגיטאליים. אחת הפעילויות בקבוצה עשויה להתמקד בקבלת ומתן עזרה אישית. הילדים כקבוצה מונחית על ידי מבוגר יציגו את התחומים שבהם הם זקוקים לעזרה ומנגד יחשבו על דרכים להתארגן כדי לסייע לילדים אחרים. חלק מרעיונות הסיוע ייושמו.

חשוב להדגיש שהמבוגרים אחראיים ושהילדים זכאים לקבל תמיכה ועזרה

בימים האחרונים היינו עדים לילדות שהפכו למרגיעות לאומיות ברשת באמצעות סרטונים שהן מעלות לחשבון הטיק-טוק שלהן. יוזמות אלה הן ביטוי ליכולות מרשימות ולמנהיגות ויזמות של הילדות. עם זאת, דעתי היא שחשוב שהמסר המרכזי צריך להיות שהאחריות על שלומם של הילדים היא על המבוגרים: ההורים, המחנכים וגם המדינה. למרות הכישלון המהדהד בשמירה על חיי האזרחים בעוטף עזה, חשוב שהילדים לא יהיו שותפים לאמירות שהמדינה נעלמה בעת משבר והפקירה את האזרחים. יש לשמור אמירות אלה, מוצדקות ככל שיהיו לאוזני המבוגרים בלבד.

להדגיש התמודדות ותקווה

בשיחות עם הילדים חשוב ביותר להדגיש שהצבא נלחם כדי לשמור על האנשים ועל המדינה ושסביר שבסופו של דבר נתגבר על המשבר והחיים הרגילים שלנו יחזרו למסלולם. בינתיים חשוב להישמע להנחיות פיקוד העורף, ההורים והמחנכים. חשוב מאוד בעיניי לא לעודד עיסוק בנקמה . חשוב להכיר ברגשות של פחד, כעס, זעם ובמקביל חשוב שלא לאפשר הסתה נגד ערבים. יש להדגיש שוב ושוב את האבחנה בין מחבלים שתקפו אזרחים וחיילים ישראלים לבין ערבים. חשוב להזכיר שמבין קורבנות התקיפות היו גם ערבים.

יש להפנות ילדים שעברו טראומה אישית ליועצות או פסיכולוגיות בית הספר

בגנים ובכיתות סביר שיימצאו ילדים שחוו טראומות אישיות. לצד יצירה ושמירה על קשר אישי רציף עם מחנכות, מחנכים וילדים אחרים ניתן לשקול להפנות ילדים אלה לבעלות\בעלי תפקידים טיפוליים. אני מדגישה שטיפול בטראומות איננו מייתר שמירה על קשר אישי תומך בין מחנכים לילדים.

סיכום

לסיכום, לקראת החזרה של הילדים למסגרות החינוך באמצעה של מלחמת "חרבות ברזל", אחרי שבוע קשה מאוד שחוו בעיקר תושבי עוטף עזה, אבל גם תושבים בדרום, בשפלה ובמרכז, חשוב מאוד להכיר בכוח הבונה שיש לקשרים תומכים רציפים בין הילדים למחנכות ולמחנכים ולעמיתיהם ללימודים. בניית ושימור קשר שבמסגרתו הילד מרגיש שהוא חשוב ושאכפת ממנו כבן אדם חשובים ומצויים במסגרת הפעולות שבכוחם של המחנכים לעשות. לשם כך יש לקיים שיחות אישיות עם כל ילד וילדה ובתקופות צפויות של הפסקת לימודים בעתיד, לשמור על קשר יומיומי עם הילדים. בנוסף יש להעדיף פעילויות קבוצתיות על שיעורים בזום עם כל ילדי הגן והכיתה. בשיחות עם הילדים יש לעודד פעילויות הבעתיות (כתיבת או הקלטת סיפורים, ציור חופשי, פעילויות בחומר, בבצק ופלסטלינה). הכרחי להגדיר גבולות לשיתוף בקבוצה של תכנים טראומטיים. במקביל יש לאפשר לילדים לתאר את אותם הדברים בשיחות אישיות עם מחנכות ומחנכים ועם אנשי טיפול. חשוב להדגיש שתפקיד המחנכים וההורים לטפל בילדים ולהדגיש שהצבא נלחם עתה כדי להשיב את החיים הרגילים של כולנו למסלול תקין. יש לעודד פעילויות של עזרה הדדית בין הילדים בין בקבלת עזרה ובין בהענקתה לילדים אחרים. יש לעודד פעילויות של בניה הן פיזית בקוביות, שתילה של צמחים, וגם בניה בלגו והן שיחות על שיטות בניה של בתים. חשוב מאוד לא לאפשר ולעודד הסתה נגד ערבים.

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. הדר מלי אלחנתי

    תודה קלודי,
    עזרת לי לארגן את הראש לפני החזרה לשגרה. תקופה מאתגרת ואנחנו מתמודדות עם מצבים שלא הכרנו וגם הילדים. יש ילדים שנחשפו להמון מידע שלא היו צריכים להחשף אליו ויש ילדים שכלל לא נחשפו לשום דבר. כך שבגנים יש פערים שאנו נדרשות לתווך בעדינות וברגישות .

    1. clodieta

      תודה מלי על התייחסותך ותמיד שמחה לעזור. זה סוג של מינימום שאני יכולה לעשות.

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.