מה תפקידן ומקומן של ילדות ונשים בחברה בישראל ובעולם בשנת 2023? התשובות תלויות באיזו חברה נמצאים ואת מי שואלים. התייחסות מעניינת ופמיניסטית בהחלט לשאלה זו ניתן למצוא בשני ספרי ילדים שראו אור בעברית בשנת 2023: "הנדסה זה בדיוק בשבילי" מאת ד"ר שיני סומרה (Shini Somara, איורים נדיה סארל, הוצאת מטר, במקור 2020) ו-"מילי גיבורת-העל ויום הלימודים המהולל" מאת סטפני קלרקסון ( Stephanie Clarkson, איורים גוון מילינורד, הוצאת מטר, במקור 2020).
בפוסט אציג קודם בקצרה את שני הספרים הללו ואחר כך אערוך השוואה ביניהם ואציע "דרכי שימוש" בהם במסגרות חינוך ובבתים.
מילי גיבורת-העל (ויום הלימודים המהולל)
מי בעיניכם גיבור-על? מי גיבורת-על ? מהם המעשים שהופכים סתם בנות ובני תמותה לגיבורי-על? האם גיבורות וגיבורי-על מיטיבים לטפס על בנינים גבוהים במיוחד ללא עזרים מיוחדים מבלי ליפול? האם גיבורות וגיבורי-על מנצחים תמיד את הרעים, וזאת מבלי לשאול את השאלה הלא פשוטה מי הם הרעים?. האם גיבורות וגיבורי-על מצליחים לשנות בכוח מבטם העמוק את צבעי הבגדים מבלי להיעזר בתהליכים כימיים כשאר בני התמותה? האם גיבורות וגיבורי-על ניחנו בכוחות תודעה מיוחדים המזיזים חפצים בסביבה מתוך התבוננות מעמיקה בהם? בספר שלפנינו, מילי, שדאגה בהתחלה שהאות "מ" תודבק לחולצתה בדומה ל"S" המפורסמת של סופרמן, היא גיבורת-על. קריאת הספר מגלה שמילי היא גיבורת-על מיוחדת הנוהגת, בניגוד לגיבורי-העל בסרטים, להטיל ללא הרף ספק ראשוני ביכולותיה העל-אנושיות ולגלות ולהאמין פעם אחר פעם יכולות אנושיות כגון שילוב מדהים של אמפתיה, חברות ויצירתיות שמביאה כמעשה קסם (שאיננו קסם של גיבורי-על אלא של אנשים טובים במיוחד) לפתרון מגוון בעיות המתגלות ביום הלימודים המהולל בכיתתה.
בסוף יום הלימודים המהולל ורצוף המשברים, ובעקבות משובים מחבריה שהודו לה מכל הלב על התגייסותה לעזור להם בדרך חברית ויצירתית להתמודד עם משברים, הסיקה מילי :
אני מילי גיבורת-על!
באם! אני נחמדה.
קאבום! אני מצחיקה.
זאפ! אני חכמה!
ויזז! אני אמיצה.
וואם! אני חברה טובה.
הנדסה זה בדיוק בשבילי
את הספר הנדסה זה בדיוק בשבילי למדתי לאהוב מאוד ולהעריך ממבט שני, בשל הרתיעה הראשונית שלי מספרי ילדים "דידקטיים". עיון מעמיק בו הביא אותי להתפעלות מהספר עצמו ולא פחות מכך מדמותה מעוררת התפעלות של מחברת הספר ד"ר שיני סומרה. במרכז הספר הילדה זוהר (Zara) שהיא ילדה סופר סקרנית. היא הכינה מטוס מנייר והעיפה אותו וגם התבוננה בסבתה מכינה ומעיפה מטוסי נייר, ומאוחר יותר שאלה את סבתה איך מטוסים "אמיתיים" טסים. זוהר גם מתעניינת ומנסה להבין באמצעות סבתה איך פועלת המעלית שמסיעה אותן למטה, איך עובד המנוף, איך עובד דחפור, איך אפשר להבין את דרכי הפעולה של קרוסלות ורכבות הרים בלונה פארק, איך עובד הסרט הנע בקניון, מה זה בעצם אינטרנט אלחוטי (ביטוי שהיא מרבה לשמוע), ומי ואיך הומצאו המכוניות, איך גורדי שחקים נבנים בצורה יציבה, וכו' וכו'. אגב קריאת הספר אנו מחכימים לגבי דרכי הפעולה ההנדסיות שמהוות תשובה לשאלותיה של זוהר ולגאוניותם של מהנדסות ומהנדסים שמתעמקים בבעיות ומוציאים להם פתרונות כדי לשפר את העולם. הספר מזכיר מהנדסות מפורסמות כמו הדי לאמאר שעזרה לפתח את השימוש בגלי הרדיו העומדים מאחורי האינטרנט האלחוטי ואליסיה גולד דייויס שעבדה בתעשיית המכוניות ותרמה לפיתוחה. בסוף הספר מוזכרים למען הצדק גם מהנדסים גברים כגון פזלור רהמן קאן שמצא דרך לבנות בניינים גבוהים ויציבים. אנחנו מגלים בסוף הספר שסבתה של זוהר יודעת להסביר לנכדתה כל כך טוב על תופעות הנדסיות כי היא עצמה עובדת כמהנדסת. זוהר עצמה די בטוחה שכשתהיה גדולה היא תהיה מהנדסת כמו סבתה. פרט נוסף נוגע לכך שזוהר וסבתה הן כהות עור…
ועוד משהו על שיני סומרה, שהיא דוקטור להנדסה משנת 2004 ופעילה מאוד בהנגשת ידע הנדסי באמצעות ספרי ילדים, מאמרים, תוכניות רדיו וטלויזיה, פודקסט. הספר הנדסה זה בדיוק בשבילי חשוב ביותר משתי סיבות עיקריות: הוא מספק ידע והסברים על דרכי פעולה של "דברים" בסביבה, ומעשיר בכך את הילדים, ההורים הסבתות והסבים, שבשונה מסבתה של זוהר אינם בקיאים בהסברים איך פועלים מעלית, מטוס מנוף וכו'. חשובה לא פחות העמדה המעצימה של הספר, שאומר שוב ושוב שהנדסה היא בשביל בנות ונשים. כדי להישמע אמין הספר מביא דוגמאות של מהנדסות שתרמו למציאת פתרונות המקלים על החיים בחברה המודרנית.
שני הספרים שסקרתי מציגים דוגמאות בולטות של העצמת בנות ונשים. בחברה שאנו חיים היום אין זה מובן מאליו לראות בבנות גיבורות-על ומהנדסות מהוללות.
אני חושבת שראוי ששני הספרים יהיו חלק מספריות גני ילדים, כיתות א' וגם יימצאו בבתים. הימצאותם במסגרות חינוך ובבתים וקריאתם החוזרת עם קבוצות ילדים מעורבות מגדר עשויות לתרום להדגשת המובן מאליו המוסתר לעתים מהעין: בנות כמו בנים יכולות להיות מהנדסות או אדריכליות, לצד כישוריהן המוכחים המתגלים בספר "מילי גיבורת-העל" להיות מנהיגות ומיישבות סכסוכים. בנוסף, הספר השני הוא כלי עזר להורים ומחנכים להסביר לילדים על איך דברים בסביבתנו בנויים ועובדים (ידע שלרבים מאיתנו חסר). אני גם מציעה לקרוא עם הילדים גם על ד"ר שיני סומרה, אישה מעוררת השראה והערכה בעיניי.
פרופ' קלודי יקרה, תודה על פתיחת הצוהר, לשני הספרים הערכיים, המייצגים זרם חדש חשוב בספרות הילדים שלנו, תוך התמקדות על סוגיות שיוויון ההזדמנויות המלא, החל מהגיל הרך, בין הבנות והבנים.
תודה רבה אשר על ההתייחסות.