"מר ייאוש וגברת יהב" – ספר ילדים חדש מאת אשר וינשטיין

You are currently viewing "מר ייאוש וגברת יהב" – ספר ילדים חדש מאת אשר וינשטיין
running girl transp
קבלו עדכונים אחת לשבוע על פוסטים חדשים בבלוג:

ספרי ילדים איכותיים, ספרי תמונות, הם דרך נהדרת לחנך ילדים להבין ולהביע רגשות, רגשות חיוביים ושליליים כאחד. רגשות אלה מיוצגים בספרי ילדים באמצעות מילים, איורים והזיקות ביניהם. ספרי הילדים מפגישים את הילדים עם עושר חוויות והתנסויות ועשויים להביא, אם הם שותפים מלאים בקריאה, להזדהות עם ילדים ומבוגרים אחרים וליצירת זיקות של ממש בין התנסויות וחוויות המוצגות בספרים לחייהם. חוקר ספרות הילדים סייפ (Sipe,2008) גרס שילדים מפעילים במפגשיהם עם ספרי תמונות שלוש נטיות בסיסיות:

א. הרצון להבין את הטקסט, את הסיפור- לייחס לו משמעות;

ב. הנטייה להתייחס וליהנות מההיבטים האסתטיים ביצירה (צורות, מרקמים, צבעים, קווים, מיקומים במרחב וחיבורים בין כל אלו);

 ג. הנטייה להזדהות עם התכנים, הרעיונות, הרגשות המובעים ולקשר אותם לעולמם.

עם הכלים האלה ייגשו מן הסתם הילדים במפגשם עם הספר החדש "מר ייאוש וגברת יהב" של אשר וינשטיין, איורים יונת קציר (בהוצאת אוריון). ספר זה מדבר אל הילדים באמצעות הטקסט המילולי הכולל חרוזים שמן הסתם מושכים את הילדים והאיורים המרהיבים המיטיבים לייצג את הטקסט המילולי. הספר חושף מאבק בין שמחה ותקווה לבין ייאוש ועגמומיות; זהו ספר שעשוי להיכלל במגמה לטפח בקרב הילדים כישורים רגשיים וחברתיים (SEL-Social Emotional Learning).

בלב הספר מתקיים מאבק פנימי בין תקווה והתמודדות, המיוצגת בו על ידי גברת יהב, לבין כניעה לטרדות החיים, המיוצגת על ידי מר ייאוש. עמדת המחבר ברורה: על התקווה וההתמודדות לנצח! מר ייאוש מצויר בצבעים קודרים ומוקף עורבים שחורים, בעוד גברת יהב צבעונית ומוקפת אנשים מאושרים. האוירה סביבו קודרת וסביבה עליזה. המעניין הוא שמר ייאוש מצטייר כדמות מורכבת. למרות היותו מר נפש ומיואש, הוא נלחם על עמדותיו:  "… אֲנִי אֶמְצָא כָּל דֶּרֶךְ/לְמַלֵּא/תַּפְקִיד חָשׁוּב/הַיֵּאוּשׁ שֶׁלִּי/הוּא עֵרֶךְ.."). זאת ועוד, ברור מקריאת הספר, וככה זה גם בחיים, שכולנו חווים רגעי ייאוש:"… לִפְעָמִים/בֵּין הָעַרְבַּיִם/…/מִתְגַּנֵּב/הַיֵּאוּשׁ אֵלֵינוּ/מְבַקֵּשׁ/לְהִתְחַבֵּר." מעניין מאוד להיווכח שהמחבר, אשר וינשטיין, ייחס לגברת את התכונות הנחשבות לחיוביות (שמחה, התחשבות בזולת, תקווה) ולאדון את התכונות הנחשבות לפחות רצויות. עמדתו הפמיניסטית משהו של המחבר עשויה אף היא לחלחל לתודעת הילדים. אף שבחיים כמו בחיים יש גברים ונשים מלאי תקווה והתחשבות בזולת וכאלה שהם מרי נפש, מיואשים ומביעים מיאוס מהכול. עם זאת, הבחירה הספרותית של המחבר מצטיירת בעיניי כמרעננת.

חשוב כהורים וכמחנכות ומחנכים שנזכור שיש מקום בעולם ובחיינו גם לתקווה וגם לרגעי ייאוש. חשוב מאוד לחשוף כמבוגרים רגשות שליליים בצורה מווסתת ולעודד ילדים להביע רגשות שליליים שהם חשים, ואגב השיח איתנו ללמוד איך לווסת את הרגש ולהביע אותו במילים. עם זאת, יש להבחין בין רגעי ייאוש לבין עמדה עקרונית של ויתור על התמודדות עם אתגרים. חשוב אפוא שגם באמצעות קריאת הספר ניתן לילדים לגיטימציה לעצב ולרגעי הייאוש, מתוך היכולת להבין שחשוב להתמודד ולבנות חוסן אישי. ואכן גברת יהב מייצגת גם תקווה וגם חוסן, עם יכולת התמודדות. מבחינה זו גישתה לחיים היא סוג של מתנה.

השימוש במילה "יהב" (תקווה, סיכוי, תוחלת), מילה "גבוהה" ומסקרנת מחייב את ההורה או הגננת, הקוראים לילדים, להתעמק במשמעויותיה כדי להיות ערוכים לתת להם הסבר הולם. נזכור שיהב הוא שם של ילדים וילדות (ועשוי להימצא בגן ילד או ילדה שזהו שמם) ואז יש לשתף אותם בדיון במשמעות השם. הספר שלפנינו הוא אכן ספר מורכב המציג תפיסת עולם: לנוכח קשיים, אתגרים ומשברים יש להתמודד. לכן נדרש להתייחס לשאלה: איך מבינים הקוראים, הורים מחנכות וילדים, את הספר?

דעתי היא שחשוב לקרוא את הטקסט ולהסביר את המילים, אבל לא להטיף לילדים אלא להקשיב לאופן שבו הם מבינים ומפנימים את המאבק התמידי בין מר ייאוש לגברת יהב. ספר זה מחייב לדעתי קריאה חוזרת ונשנית, הכוללת שיח עם הילדים על משמעויותיו. דעתי המוכרת היא שבגני ילדים יש לקרוא את הספר בקבוצות קטנות וקבועות על מנת לאפשר התעמקות בספר.

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. אשר וינשטיין

    פרופ' קלודי היקרה בוקר אור ושבת שלום, תודה לך מקרב לב "הפוסט" החשוב והמרגש שלך בנושא ספרנו;
    "מר יאוש וגברת יהב",
    "פוסט" המהווה בתוכנו המעמיק "ערך מוסף" יצירתי משמעותי ביותר, למסרים החשובים, המורכבים בחלקם, של הספר, כל זאת בהתייחס לחלק מהסוגיות, הגלויות והנסתרות, הנכללות בו! ובכלל זה גם לאור המציאות, הקודרת ברובה, השוררת לאחרונה, הן במדינתנו; לפני, במהלך ובהמשך לבחירות האחרונות, והן במדינות ובמערכות בינלאומיות רבות, הנמצאות במצבי משבר והמקרינות בהכרח על כולנו ובכלל זה גם על ילדינו הרכים.
    כל זאת בתקווה, שלמרות רגעי היאוש המר של "מר יאוש", נמצא כולנו וכמובן גם ילדינו הרכים, את הדרכים להתמודד ולשנות מהותית מציאות זו, בדרכה הנחושה האמיצה של חברתנו לחיים "גברת יהב"!.
    בתודה והוקרה רבה,
    אשר וינשטיין, משורר עברי ויזם חברתי

    1. clodieta

      תודה רבה אשר על ההתייחסות לפוסט המציג את ספרך החדש. מעל ומעבר לכתוב בפוסט אכן המאבק בין יאוש לתקווה הוא חלק מחוויות חלק מאיתנו בימים אלה של אחרי הבחירות. קלודי

כתיבת תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.