בפוסט זה אני מציגה את "פיית משמעת עצמית", הגיבורה של ספרו החדש של אשר וינשטיין (איורים יונת קציר, הוצאת אוריון). מדובר בספר רביעי בסדרת הספרים "בין חיוך לחינוך". הספר בגרסתו הדיגיטלית ניתן לרכישה ב"עברית" (הקישו על הלינק).
אנחנו לומדים מהכפולות הראשונות של הספר על כך שהגיבורה המרכזית ,פיית משמעת עצמית, משתייכת למשפחה המורחבת של "פיות המשמעת". על טיב הפיות ניתן ללמוד גם מהטקסט וגם מהאיורים של יונת קציר. מסופר ש"הפיות מתחבאות מכולנו וכדי שלא נכירן בחן מסתוות". הפיות מצוירות כדמויות העוטות כנפיים. כל אלו רומזות שמדובר בתהליכים תודעתיים, מוסתרים מהעין. עד מהרה פיית משמעת עצמית מצטיירת כפייה שמתחברת אלינו מילדות ומשמשת כסוג של "מפקחת" פנימית המתלווה לאנשים בכלל ולילדים בפרט. היא מפקחת ידידותית ואסרטיבית שכל אימת שמתעוררת בעיה, היא ממהרת לעזור ולהדריך את הילדים איך לנהוג. הבעיות שמדובר בהן הן לרוב סירוב ואי חשק של ילדים לבצע מטלות יומיומיות. במצבים כאלו שלא "בא לילדים" לקום, להכין שיעורים, לעזור לחבר, מתעוררת לה פיית משמעת עצמית ומדרבנת את הילדים לעשות את המצופה מהם. בספרו של וינשטיין, בהשראת הפייה מתגברים הילדים כל פעם מחדש על הדחף הראשוני, על היצר, כאשר כידוע "בחיים האמיתיים", לא תמיד כך הם פני הדברים. לעת ערב הפייה מעודדת את הילדים לשחזר את אירועי היום ולחשוב במה השתפרו, במה התגברו. לערוך מעין סיכום ביניים של היום.ּ
ניתן לקבוע ש"פיית משמעת עצמית" שואבת את כוחה משילוב בין שני תהליכים מרכזיים, הזוכים להתפתחות מואצת בגיל הגן: היכולות של ויסות עצמי ("self-regulation") וגיבוש המצפון. הוויסות העצמי עוזר לילד לשלוט ברגשות, במחשבות ובהתנהגות, בעוד שהמצפון מכוון את התנהגות הילד לאי פגיעה בזולת, לעריכת "חשבון נפש". הפייה, שאיננה גלויה לעין המתבונן, מחוץ לילד או לילדה, מחייבת למימושה העצמי, את שילובם של שני התהליכים האלה, כיוון שוויסות עצמי ללא ההכוונה של המצפון, עלול בסיטואציות מסוימות, להביא להתנהגות נשלטת ומכוונת שיש עמה פגיעה באחר.
חשיבות הספר גם בכך, שהוא מכיר בדחפים וברצונות לפגוע ולא להתחשב , אך מכוון להתנהגות יותר מוסרית ונשלטת.
פרופ' קלודי יקרה, תודה לך מקרב לב על תרומתך האישית הערכית הרבה, למיזם היצירה בשילוב נתינה, שייסדתי במשאביי הצנועים בשנת 2011 בכלל, ועל "הפוסט" הנוכחי המרגש, בנושא ספרי החדש:
"פית משמעת עצמית" ("אוריון" 11/2023, עריכה: עדי זילברשטיין, איורים: יונת קציר) בפרט.
כל זאת בנוסף לתרומתך המשמעותית הרבה, המתבטאת בהתייחסותך המקצועית החשובה, הנכללת בכבוד הראוי, בכריכתו האחורית של הספר; שהנו ספרי האחד עשרה במניין, במסגרת "המיזם" שייסדתי, המוקדש ערכית ובתרומות "מעשר" מהכנסותיי ממכירותיו, לעמותת "ילדים בסיכוי" / "המועצה לילד החוסה".
ברצוני להוסיף, שספרי זה זכה במענק יצירה, מכובד ומכבד, מטעם אקו"ם.
בהוקרה ✍️ אשר וינשטיין
משורר עברי ויזם חברתי
תודה אשר ובהצלחה רבה עם הספר החשוב. קלודי
יםה מאד ומרחיב את הלב. מסכים מצטרף לדברי ההערכה של פרופ׳ טל קודם שקראתי הספר. ולך המשורר: ספר הוא לעיתים כמו כבש. מה לגבי כבש אומרים הששה עשר, כך לגבי ספר אומרים .. האחד עשר..אם כך או אחרת, כן ירבו💙
תודה רבה על ההתייחסות.
תודה רבה אשר היקר על נדיבותך בידע והעשרה כלפי הילדים, ותרומתך הנדיבה לעמותה! ריגשת ושימחת אותנו מאוד
אמסור לאשר את התודות שלך. קלודי
עדי ואהוד יקיריי, תודה מקרב לב על התייחסותכם האישית המרגשת! תבורכו!