בפוסט זה אני מציעה להגדיל את היצע הספרים האיכותיים המוצעים לילדים מגיל צעיר ביותר. אתמקד בפוסט זה בעיקר בילדים בני שנתיים וחצי עד ארבע, שנוכחתי שבמסגרות החינוך של חלקם מקפידים על טהרת ספרי ילדים מקרטון. נתבקשתי לקנות לרגל יום הולדת של אחד הילדים ספרי ילדים כמתנה לגן, משימה שכרוכה בהנאה רבה עבורי תמיד. מדובר בגן ילדים פרטי לילדים בני שלוש. ניגשתי למשימה בהתלהבות רבה ובחרתי בשני ספרי ילדים נהדרים בעיניי, "מגדל של חברים" מאת קריסטין שנה עליו כתבתי בבלוג ו"יותר מידי גזרים" מאת קייטי הדסון.
מהגן נמסר מבלי שספרי הילדים נבחנו שבתודה מבקשים להחליף אותם לספרים מקרטון. נעניתי כמובן לבקשה והבנתי כאשר חזרתי לחנות הספרים להחליף את הספרים שמבחר הספרים מצומצם למדי. האמת היא שאני לא זוכרת מה קניתי בסוף אחרי שהחלפתי רק ספר אחד כי את אחד האחרים השארתי לעצמי (ולנכדים שלי היה כבר בבית את הספר השני). הבקשה החד משמעית של צוות הגן שמתנות יום ההולדת יכללו ספרים (ההחלטה נהדרת בעיניי) מקרטון בלבד עוררה אצלי מחשבות ותהיות. מחשבות ותהיות אלה הן אלו שהובילו אותי לכתוב את הפוסט הזה ולהזמין באמצעותו לחשיבה את המחנכות לגיל הרך ואת הורי הילדים
לא ממש התלהבתי מהרעיון לחשוף ילדים צעירים בגן הילדים רק לספרים מקרטון. ושאלתי את עצמי למה בעצם לא התלהבתי מההחלטה הזו. אני מבינה את הרצון של צוות הגן לשמור על הספרים ואת הדאגה שידיים רבות של ילדים צעירים החוקרים את הספרים יסבו להם נזקים. שמחתי גם על כך שהעומד מאחורי החלטת החשיפה רק לספרים מקרטון הוא שהילדים יחקרו באופן פעיל ספרי ילדים. ידפדפו בהם, יתבוננו בהם לפי רצונם. עם זאת, אני חושבת שהחשיפה רק לספרי ילדים מקרטון מצמצמת מאוד את רפרטואר ספרי הילדים המוצעים להם. זאת ועוד, אני חושבת שחשוב ללמד את הילדים לשמור על הספרים, ועושים זאת על ידי חשיפה לספרי ילדים "רגילים" תוך שמרגילים אותם לדפדף בעדינות, לא למשוך, לא לגזור. אלו הרגלים מצוינים שיש להקנות לילדים, אגב שימוש בספרי ילדים רגילים. אני חושבת שמלמדים את הילדים לשמור על הספרים תוך כדי שימוש יומיומי בהם ולא על ידי הימנעות משימוש בהם. וגם בסופו של דבר אם דף נקרע רצוי מייד לשתף את הילדים במלאכת התיקון, בהדבקת הדף שנקרע. חשוב מאוד שהספרים המוגשים לילדים יהיו שלמים ולא קרועים. בספריה שלי יש מספר ספרי ילדים שטביעות אצבעותיהן הקטנות של בנותיי ונכדיי השאירו בהם סימנים, וגם לא מעט ספרים שהודבקו שוב ושוב. דפדוף בהם מעלה חיוך דווקא כי ברור שהנזקים שנגרמו לספרים, נגרמו בעקבות שימוש תכוף בהם וזו המטרה. שהילדים יקראו בספרי הילדים שוב ושוב.
לכן אני ממליצה בחום שיוצעו לילדים צעירים גם ספרים "רגילים" וגם ספרים מודפסים על דפי קרטון. חשוב ואף הכרחי ללמד את הילדים לשמור על הספרים. בלאי מסוים בספרים הוא מחיר סביר ביותר המתלווה לשימוש תדיר בהם.
עניין ספרי הילדים מקרטון לעומת ספרי ילדים רגילים מעלה סוגיה אפשרית נוספת הנוגעת להתייחסות לתוכן לעומת שיטת ההדפסה של הספרים. הבחירה האוטומטית בחלק ממסגרות החינוך בספרי קרטון מלמדת שהתוכן והתאמתו לילדים באותו גן חושבים פחות מצורת ההגשה של הספר וזה חבל מאוד. חשוב שצוותי הגנים יתעדכנו בספרי ילדים חדשים ויסמנו ספרי ילדים רלוונטיים ביותר לילדים במסגרות החינוך הספציפיות.
אזכיר גם שספרי ספריית פיג'מה ומכתבת אלפאנוס לכל שכבות הגיל, מגיל שנתיים עד כיתה ב', מודפסים על דפים מנוילנים. דעתי כל השנים היא שבקנה מידה ארצי לא מוקדשים מספיק חשיבה ומאמץ להטמיע את תוכנית ספרית פיג'מה בצורה מיטבית במסגרות החינוך(התרשמותי מעבודה רבת שנים עם גננות ממגזרים שונים היא שנעשה מאמץ גדול יותר להטמיע את מכתבת אלפנאוס בגני ילדים דוברי ערבית). אחת הטענות ששמעתי מגננות היא שצורת ההדפסה של ספרי הילדים על דפים מנוילנים "איננה מכבדת" את התוכן. במקרה הזה הייתי בצד המעודד מאוד קריאה חוזרת שיטתית ונשנית של ספרי הילדים בצורתם הנוכחית(דפים מנוילנים). יש להכיר בכך שהתוכנית ספרית פיג'מה ומכתבת אלפאנוס כוללות ספרי ילדים חדשים כל שנה. כך שאין את הבעיה של חוסר גיוון יחסי המוכתבת על ידי שימוש בספרי קרטון. זאת ועוד, במקרה זה מדובר בדפים דקים יחסית שהדפדוף בהם דומה לדפדוף בספרי ילדים מניר רגיל לא מנוילן. שלישית ספריות גני הילדים כוללים לרוב גם ספרים רגילים, גם ספרי ספרית פיג'מה וגם ספרים מקרטון . לכן אין בעיה של הצטמצמות מלאכותית של תוכן. הבעיה שהצגתי איננה שספרית הגן כוללת גם ספרי ילדים מקרטון. הבעיה שהצגתי היא השאיפה שספרית הגן תכלול רק ספרי ילדים מקרטון ללא התייחסות מעמיקה לתוכן ולהתחדשות.
כל מה שאני מבקשת לעשות בפוסט זה הוא להזמין קודם כל את צוותי הגנים ואת הורי הילדים לחשוב על המנהג של שימוש בלעדי בספרי קרטון במסגרות חינוך לילדים עד גיל שלוש. חשוב שנבין שמה שקובע הוא מה שנשאר בסופו של דבר בתודעת הילדים על כל ספר ילדים שהם קוראים. הרעיונות והרגשות שהספרים מעוררים. נזכור גם שניתן בקלות לתקן ספרי ילדים קרועים ושתמיד למידה משמעותית של חקר תובעת מחירים. במקרה הזה הבלאי של הספרים הוא מחיר סביר בהחלט!
פרופ' קלודי יקרה, תודה לך על פתיחת הצוהר בנושא הפקת ספרי הילדים, במתכונות ובחומרים שונים.
לדעתי ובכלל זה כסופר ילדים ותיק, אשר אלפים מספריי נכללים, בין השאר, גם בספריות גני הילדים;
לא מומלץ להתמקד בהעשרת ילדי הגנים, רק על ספרי הקרטון, אשר אמנם הינם "עמידים" יותר במקדם שחיקתם, ביחס לספרי הנייר "הרגילים" (כמו כל ספריי), כי בהתנהלות שכזו "מענישים" בכך בעיקר את הילדים הרכים, בעיקר עקב המבחר הדל בשווקי הספרים, של אותם "ספרים קשיחים".
בהוקרה ✍️ אשר וינשטיין
משורר עברי ויזם חברתי
תודה רבה אשר על ההתייחסות. קלודי
בעבודתי כגננת הקפדתי על ישיבה על כסאות וליד שולחן כדי שהספרים יינזקו פחות. נראה לי שניתן לתת ספרים מנייר ולאוו דווקא מקרטון אם מקפידים על רופן שימוש בהם.
מאיה,
אני משערת שבגיל צעיר שימוש תדיר בספרי ילדים עשוי להביא לבלאי. אבל זה חלק מהמחיר של תהליך הלמידה בעיניי.
חשוב לעודד ילדים לגעת בספרים. לדפדף בעצמם . כל אלה חלק מתהליך הלמידה.
קלודי